Son Adet Tarihine Göre Doğum İzni Hesaplama.


Sponsorlu Bağlantılar

Şu anki kanunlara göre doğum izni tek gebelik için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. İkiz gebelikte bu doğum öncesi 10 haftadır. 40 haftalık bir gebelik süresi hesaplandığı için izniniz 32. Haftada, ikiz gebelikte de 30. Haftada başlar.
Doğum sonrası izin, genellikle doğumla ilgili hamilelik iznine kıyasla daha kısa süreli ve ancak doğum yapan anneler için geçerlidir. Doğum sonrası izin, ülkeden ülkeye farklılık göstereceği için, en doğru bilgiyi almak için çalışma yerinizin çalışan izin politikalarını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Bazı ülkelerde doğum sonrası izin, doğumdan sonraki birkaç hafta ya da aylara kadar uzanabilir.

İş Kanunu'na göre doğum izni; kadın çalışanın doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplamda 16 hafta kullandığı izne verilen isimdir. Doğum izni süresi hesaplanırken gebelik süresi 40 hafta olacak şekilde hesaplanır ve gereken izin süresi bu rakam üzerinden planlanır.
Doğum izni miktarı, çalışanın durumuna veya işe alım tarihine bağlı olarak değişir. Birçok çalışan, başlangıçta haftalık 6 ila 8 gün arasında süresiz doğum izni hakkına sahiptir. Bazı kurumlar, 2-6 haftalık sürelerde ödemeli doğum izni sağlar.

Yine istek halinde, kadın işçiye doğum öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık doğum izninin bitiminden itibaren 6 aylık ücretsiz izin verilir.
Doğum izni, çalışanın hamilelik süresi boyunca kullanılabilecek bir izindir ve her durumda en az altı hafta süre ile kullanılır. Genellikle hamilelik süresi sona ermeden en geç 8 hafta önce doğum iznine çıkılabilir.

Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
İşverenin politikalarına ve işçinin çalışma şartlarına bağlı olarak, doğum izni raporu, hamilelik haberi verildiğinde veya hamileliğin belirli bir dönemine ulaşıldığında alınmalıdır. İşveren bu ayı sizden özür dilemeyecek kadar düşük tutabilir; ancak, doğum izni raporunu en erken aylarda almak, işverenin çoğu artıları sağlayacaktır. Genelde, hamileliğin 4-6 haftasından sonra, doktorunuz tarafından doğum izni raporu düzenlenmeye başlanması önerilmektedir. İşvereninize bu raporu teslim etmeniz istenebilir.

İlgili kişi, hamileliğinin 32'inci haftasında doktora giderek bunu belgelendiren raporu alır. Bu şekilde ilgili doğum öncesi sahip olduğu sekiz hafta doğum iznini kullanma hakkına sahip olur ve isteği halinde doğum öncesi izne ayrılabilir.
Maliyet analizi, kar marjları, müşteri ve proje yönetimi, ürün geliştirme ve tedarik zinciri gibi çeşitli konularda haklarınız olabilir. Ayrıca, kontratların uygulanması, takım çalışmalarındaki rollerin belirlenmesi ve performans ölçümü de diğer haklar arasında yer alabilir. İşverenler, çalışanların kendilerini geliştirmeleri ve kendilerini başka şekillerde geliştirmeleri için eğitimler ve beceriler sağlayabilir. İşverenler ayrıca, personel haklarını korumak için önlemler alabilir. Bu haklar arasında, ekonomik durumu, çalışma koşulları, ücret ve maaşlar vb. konular yer almaktadır.

4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
Doğum izni düzenlemesi işverenin kendisi tarafından belirlenir, bu yüzden cumartesi ve pazarlar da doğum iznine dahil olup olmadıkları işverenlerin tercihine göre değişebilir.

4857 sayılı kanuna göre doğum izninde “iş günü” ibaresi yer almaz yani doğum izni iş gününü kapsamaz. Dolayısıyla doğum hafta sonuna denk geldiğinde bu günler de izne dahil olur. Yani doğum pazar gününe geldiğinde babanın 5 gün olan doğum izninin bir günü pazar gününe dahil olur ve cuma günü iş başı yapması gerekir.
Doğum izni öncesinde, çalışanlar herhangi bir maaş almaz. Normal olarak, işveren doğum izni uyarınca çalışanlara üç ayda bir maaş öder. Ancak, çalışanların doğum izni süresince kullandıkları haklar değişiklik gösterebilir. Örneğin, bazı ülkelerde doğum izni süresince çalışanlar devlet yardımlarından faydalanabilir. Bazı ülkelerde ise, çalışanlar doğum izni süresince ücretli izin kullanmak amacıyla işverenlerinden maaş alabilir.

2023 Doğum Ödeneği Ne Kadar? Doğum parası, doğum ödeneği ve doğum yardımı olarak adlandırılan ücret, annenin çalışıp çalışmamasına bakılmaksızın devlet tarafından ödeniyor. İlk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödeme yapılıyor.
Doğum parası çocuğa doğduktan sonra, arkadaşlar veya aile tarafından verilen bir geleneksel hediyedir. Geleneksel olarak, doğum parasını doğan çocuğun velileri öderler. Ancak, çocuk büyüdükçe, arkadaşları veya ailesi de ekstra doğum hediyesi vermek için karar verebilirler. Bu durumda, veliler veya diğer yakınlar doğum hediyesini öderler.