Sayı Ortalama Hesaplama. Makinesi


Sponsorlu Bağlantılar

Ortalama Bu aritmetik ortalamadır ve bir grup sayı eklanarak ve sonra bu sayıların sayısına bölünerek hesaplanır. Örneğin, toplamı 30 olan 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayıları 6'ya bölündüğünde 5 elde edilir. Orta değer Bir sayı grubunun orta sayısıdır.
Ortalama hesabı yapmak, toplanan sayıların ortalamasını bulmak için önce toplam değerleri bulmak gereklidir. Sonra bu toplam sayının böleni (yani kaç tane sayı varsa) ile çarpılır. Böylece alınan sonuç ortalama elde edilmiş olur.

Bu sayı kümesinin ortalama değerini bulmak için basit bir formül uygulamanız gerekir. Önce tüm sayıları toplarsınız. 5 + 11 + 3 + 6 + 8 + 9 = 42. Şimdi satırda kaç sayı olduğunu saymanız gerekir: 6'dır. Yapılacak son şey, toplamı sayıların miktarına bölmektir: 42 / 6 = 7. Yani 7, mevcut veri setinin Ortalama değeridir.
Hesap makinesinde ortalama almak için, toplam değeri çarpı sayıya bölmelisiniz. Örneğin, 5 sayının ortalamasını almak istediğinizi varsayalım; toplam değerini bulup (5 değerlerin toplamı 15 olacaktır) 15 sayısını 5 ile bölebilirsiniz ve sonuç 3 olacaktır. Bu ortalama 5 sayının ortalamasını temsil eder.

Ortalama, aritmetik ortalamadır ve bir grup sayının toplanması ve toplamın gruptaki sayıların adedine bölünmesi ile hesaplanır. Örneğin, 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayılarının ortalaması, 30 bölü 6, yani 5'tir.
Rakamların ortalaması toplamlarını rakamların sayısına bölmekle hesaplanır. Örneğin 4, 5, 6, 8 rakamlarının ortalaması için Toplam=23, Sayı=4, Ortalama=5.75 şeklinde hesaplanır.

Aritmetik Ortalama Nasıl Bulunur? Aritmetik ortalama hesaplanabilmesi için en az iki sayıya sahip olunmalıdır. Birkaç sayının toplanmasının ardından, elde edilen bu toplamın, kaç adet sayı bulunuyor ise o sayıya bölünmesiyle aritmetik ortalama hesaplanmış olur.
Sayının ortalaması, toplam değeri bu sayıların sayısına bölünerek alınır. Örneğin, 4 sayının ortalaması, toplam değerlerini 4'e bölerek bulunur: (1 + 2 + 3 + 4) / 4 = 2,5

Her dersin kredi sayısı ile alınan notun sayı karşılığının çarpılıp, elde edilen sayının toplam kredi sayısına bölünerek bulunan aritmetik ortalama, yarıyıl not ortalamasını (SPA) belirler.
Bir dersin not ortalamasını hesaplamak için, öncelikle tüm notları toplamak gerekir. Daha sonra toplam notu, kaç adet not olduğuna bölünür. Sonuç olarak ortalama bulunur. Örnek olarak; Bir dersin 4 notu 80, 70, 65 ve 55 ise; Toplam Not = 80 + 70 + 65 + 55 = 270 Not Ortalaması = Toplam Not / 4 Not = 270 / 4 = 67.50

Ortalama hesaplama işlemi notların toplamı, not sayısına bölümü ile bulunur. 70 + 80 + 90 + 100 = 340 / 4 = 85 (4 rakamı toplam not sayısıdır.) Ders notu ortalaması: 85 olacaktır.
Ortalama, bir kümenin değerlerinin toplamının, toplam öğe sayısına bölünmesiyle hesaplanan bir kavramsaldır. Örneğin, bir sınıftaki öğrencilerin notlarının ortalaması, sınıftaki bütün öğrencilerin notlarının toplanarak elde edilen toplamı, sınıftaki öğrenci sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

EXP tuşu 106, 10-9 gibi on sayısının kuvvetlerinin girilmesinde kullanılır. Exp tuşu tıklanınca ekranda E harfi görünür. Örneğin, 106 yerine E6, 10-9 yerine E-9 yazılır.
E 9, matematiksel karakterleri ifade eden bir kısayol tekniğidir. Buna göre, E 9 kullanarak, herhangi bir sayının 10'a kuvvetini temsil etmek için "E"nin ardından bölünebilecek basamak sayısının (9) sağlanmasıdır. Örneğin, 10^9 = 1,000,000,000 olarak ifade edilir.

Hesap makinesi üzerinde işlem yaparken bazen sayılar yanlış girilebiliyor. Yanlış girilen sayıyı temizlemek için CE tuşunu kullanabilirsiniz. C tuşuna basarsanız tüm işlem silinir.
C, hesap makinesinde C harfi ile ifade edilen bir düğme vardır. Bu düğme, hesap makinesinin çalışma prensibine uyularak, işlemler arasındaki sonuçları sıfırlamayı sağlayan bir fonksiyona sahip olan "Clear" (temizle) düğmesidir. Premodern hesap makinelerinde, bu düğme genelde daire biçiminde olurdu ve kırmızı renkte canlandırılırdı. Günümüzde ise, C harfi standart olarak kullanılan temizle düğmesi için kabul görmektedir.