Kesir Problemleri 5. Sınıf


Sponsorlu Bağlantılar

Bir birimin bölündüğü eşit parçalardan biri veya birkaçı kesir olarak bilinmektedir.
Sınıf kesir, ondalık gösterimleri içeren sayılarla başlayan bir matematik türüdür. Sınıf kesirinin her iki tarafındaki sayılar çarpan ve bölen (pay ve payda olarak da bilinir) olarak adlandırılır. Bir sınıf kesir pay / payda şeklinde ifade edilebilir ve verilen ondalık kesirin sadeleştirilmesi için kullanılabilir.

Kesirler konusu içerisinde 3 farklı kesir vardır. Bunlar basit kesir, bileşik kesir ve tam sayılı kesirdir.
Kesirlerin sayısı sonsuzdur. Ancak, herhangi bir kesrin özelliği belirli bir matematik formül ile tanımlanabilir.

Eş parçalardan birinin bütüne olan oranına kesir sayısı deniliyor. Kesir çizgisi, pay, payda kesrin içinde yer alan terimlerdir. Kesir Nedir? Bir bütünün eş parçalara bölünmesi sonucunda ortaya çıkan eş parçaların, bütüne olan oranını gösteren ifadeye kesir denir.
Kesirler, matematikteki kavramsal öğeler olarak tanımlanır. Kesirler, iki sayı arasındaki bölme işlemi sonucu elde edilen bir ifadeyi temsil eder. Örnek olarak, 2/3, “iki üç'ü bölen” anlamına gelir. Kesirler sayılardan daha geniştir ve iki tam sayının oranından elde edilen her türlü ifadenin bir kesir olduğu anlamına gelir. Kesirlerin çoğu tam sayılara dönüşebilir, ancak bir kesirin tam sayı olması gibi, tam sayının da bir kesir olması mümkündür.

Bir bütünün kaç eş parçaya bölündüğünü ve bunlardan kaçının alındığını gösteren sayılara kesir denir. Örneğin, 1 2 , 3 4 , 2 5 birer kesirdir. kesri, 1 2 ikide bir şeklinde okunur. Yani bir bütünün iki eş parçaya bölünüp bir parçasının alındığını ifade eder.
Kesir, sayıları iki sayıyı parçalara ayıran bir oran olarak tanımlanır. Bir kesirin kısaltma yolu olan ifade; önceki sayının çarpanı ve sonraki sayının payı olarak belirtilir. Örneğin, 2/3 kesiri, iki önceki sayının çarpanı olan 2 ve 3'ün payı olarak gösterilir.

Birim kesir, bütün bir parçanın eşit bir şekilde bölünmesi sonucu yalnızca bir tanesini ifade edebilmek için kullanılan terimdir. Mesela bir bütün pasta var ve bu pastayı 8 kişiye pay etmek istiyorsunuz. 8 parçaya böldükten sonra bir kişiye düşen dilim sayısı 1/8 olarak ifade edilir. Bu da birim kesirdir.
Birim kesir, aynı üniteden oluşan iki sayının bölümü olarak tanımlanır. 5. sınıfta, birim kesirleri tam sayılar veya kesirlenmiş miktarı (ondalık ya da çarpan) temelinde uzun sözle anlatılan kesirler olarak öğretilir. Örneğin, "3/5" birim kesiri olarak tanımlanabilir.

BASİT KESİR: Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir.
Basit kesir 5. sınıf matematiğinde, bir sayı veya ifadede birden fazla bölme işlemi bulunmadığı vakit kesir olarak adlandırılır. Bir basit kesirde, bölünülen ve bölen her iki payda da pozitif asal sayılar olmalıdır. Basit kesirin örneği: 2/3

Évariste Galois (25 Ekim 1811 – 31 Mayıs 1832), Fransız matematikçi ve siyasi aktivist.
Hindu matematikçisi Brahmagupta ilk olarak kesirleri bulmuştur.

Payı ve Paydası Arasındaki Fark Aynı Olan KesirlerPayı ve paydası arasındaki fark aynı olan basit kesirler içinde, payı ve paydası en büyük olan kesir en büyüktür. Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan bileşik kesirler içinde, payı ve paydası en küçük olan kesir en büyüktür.
Kesirler sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanır. Örneğin, 1/2 < 3/4 < 5/6 gibi.Parçala-Topla yöntemi kullanılarak da kesirler sıralanabilir. Kesirlerin payda ve paylarının ayrı ayrı sıralanmasıyla kesirler sıralanır. Paylar küçükten büyüğe, paydalar büyükten küçüğe sıralanırlar. Örneğin, 3/2 > 4/5 > 7/4 gibi.