İşkur'dan İşe Girmek Avantajları


Sponsorlu Bağlantılar

- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
İşkur, işgücü piyasasına katılan her çalışanı için belli bir sigorta ödemesi yapmaktadır. İşverenler, çalışanlarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan alınan ödemeleri karşılamak zorundadır. Bu ödemeler, çalışanların çalışma ve gelir kaybının bir kısmını karşılamaya yönelik olarak İşverenler tarafından ödenen İşsizlik Sigortası Fonu katkı payıdır. Bu katkı payı, çalışanların her ay düzenlenen maaşlarının belirli bir oranında ödenir. İşverenlerin her çalışana ödenecek katkı payı %75'ten %2'ye kadar değişmektedir. Yani her çalışan, İşkur tarafından katlanacak ödemelerin yüzde yüzüne kadar alamayabilir.

En az beş sigortalı çalışana sahip olmak, İŞKUR'a kayıtlı olmak, Katılımcıların en az %70'ini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az üç katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmek.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından çalışmaya başlamadan önce isteyebilir, ancak sigortasız olarak 6 aya kadar çalışmak serbesttir. Bu sürede işverenin çalışanlarının ücretli emeklilik sistemine girmeleri için ramen vermesi gerekmektedir. 6 aydan sonra, çalışanların herhangi bir SGK primini ödeyen bir işveren ile çalışmaları durumunda, sigortalarının etkin olması için 6 ay daha süre alacaktır.

Işkurdan işe giren ne kadar maaş alıyor 2021? Katılımcının iş yerinde haftada 6 ve ayda 26 gün çalışması halinde net asgari ücret tutarı 2.825 TL banka hesabına yatırılacaktır.
İşkur, Türkiye İş Kurumu tarafından işçi arayan firmalara işçi sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir kurumdur. İşkur üzerinden işe girmek, İş Kurumu aracılığı ile işe alınma sürecini kast etmektedir. Bu süreçte kişiler internet üzerinden İş Kurumu websitesine kayıt oluyor ve ilanları gözden geçirebiliyor. İstenilen nitelik ve özelliklere sahip olan kişiler ise başvurularını online yapabiliyor ve firmalar bu başvurular arasından adayları seçerek işe alım sürecine başlayabiliyor.

Personelin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi İşkur tarafından ödeniyor. Yani kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, kurs süresince sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.
Sigortaları, çalışanın çalıştığı işvereni tarafından ödenir. İşverene, kanunen belirli bir ödeme yapma zorunluluğunun olduğu ülkemizde, bu ödeme İş Sağlığı ve Güvenliği Kurumu tarafından belirlenen ücretler üzerinden yapılır. İşveren, İşkur'dan işe giren kişiye sigorta primini öder.

Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanabilmektedir.
İşkur işe girenlerin çalışma süreleri değişkendir. İşkur’a bağlı olarak verilen işlerin süresi şirketin öngördüğü ile belirlenmektedir. Bu süre en az 1 ay olabileceği gibi 6 aya kadar da uzayabilir.

Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor.
İşkur, çalışanları için her ay olağanüstü durumlar hariç hiçbir maaş ödemesi yapmaz. Ancak, çalışanlara temel ücret *ve kişinin mevcut konumuna ve eğitim düzeyine göre ek ödemeler** yapılır. Ayrıca, çalışanlara işe başlamadan önce bir kez ve başarılı bir şekilde tamamlanan her sürecin sonunda da aylık ödüllendirme alınması mümkündür. * Temel ücret, İşkur tarafından belirlenen asgari ücret veya projeye göre maaş olarak belirlenir. ** Ek ödemeler kapsamında ödüller, primler, risk teminatları, seyahat masrafları ve benzeri ödemeler yapılabilmektedir.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.
2020 yılı için İşkur tarafından belirlenen asgari ücret şu anda 2.500 TL'dir.

31.12.2023 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (2.051,64 TL ila 15.387,30 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
İşkur, çalışanlarını devlet Sosyal Sigorta Fonu (SSK) tarafından karşılanacak olan Prim ve sigortalardan yararlanmaları için bir döviz olarak hareket etmektedir. Ancak herhangi bir prim ödemesi, direkt olarak İşkur tarafından yapılmamaktadır. İşveren tarafından, çalışanlarına ödenen maaşlara, Kanun tarafından belirlenen Prim borcu haricinde, ek prim ödemesi de yapılması gerekebilir. Ek bir prim ödemesi, daha fazla prim elde etmek, daha iyi sigorta kapsamı sağlamak ya da sözleşmeli sigorta planlarının sunulması gibi nedenlerden dolayı her zaman uygulanabilir.