İmar Kanunu 42. Madde İdari Para Cezasına İtiraz Dilekçesi


Sponsorlu Bağlantılar

Birinci fıkrada belirtilen fiiller dışında bu Kanunun 28, 33, 34, 39 ve 40 ın- cı maddeleri ile 36 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen mal sahibine, fenni mesule ve müteahhide 500 000 TL.dan 10 000 000 liraya kadar para cezası verilir.
42. madde uyarınca, her bir suçlu için verilecek ceza, bunun yanı sıra en az 5.000 TL olarak belirlenmiş ve yetkilendirilmiş yargı organları tarafından ödenmesi gereken para cezasıdır.

İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir.
Belediye imar cezası ödenmezse, belediyenin uyguladığı cezanın muhatabı, haklarında belediyeye boy veren mahkeme kararı ile takip edilir. Mahkeme kararı çerçevesinde muhatabın mal varlığı, borçları, kişisel haklı tasarrufları, ücretleri, alacakları vb, sicili bir araç olarak tutulur. Cezanın tam olarak ödenmemesi halinde, bu kaydın mahkemece dosyaya ilave edilerek hüküm bulması için mahkeme tarafından icra takibi başlatılır. İcra takibi sonucunda, nihai hükmün alınmasına göre, ceza ödenmeyebilir ya da çekilebilir, ancak ödeyen kişi, tahsilat bedelleri gibi cezadan doğan ekstra masraflara tabi olur. Bu durumda, muhataba verilen haciz uyarılarına rağmen, ceza ödenmezse, mülkiyetleri satılıp, tahsilatı sağlamak amacıyla icra takibi başlatılabilir.

Vatandaşlarımızın kaçak yapılaşmalar ile ilgili daha dikkatli olmasını önemle rica ederiz. Rayiç bedeli 100 lira olan 1000 metrekare imar parselinde, 100 metrekare 3A grubu bir kaçak yapı için kanun öncesinde 12.552,67 TL olan para cezası yeni kanunla 315.387,06 lira olacaktır.
Kaçak yapının cinsine ve özelliklerine göre değişim gösteren idari para cezası, 554 TL ile 111.872 TL arasında değişebilir. Kaçak yapı yapmak durumunda olanların, Türkiye'deki mevzuat ve yükleniciler tarafından belirlenen şekilde, imar planlarına uygun olmayan, bina teknolojisi standartlarına uymayan veya söz konusu inşaata ilişkin tüm mevzuata uymayan yapıların inşasına da ceza uygulanabilmektedir.

İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır. İdari Para Cezalarında itiraz, dava açma süresi ve yeri hakkında bilgi verebilir misiniz? Cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerinde dava açılabilir.
Evet, idari para cezası ödenmezse, faiz işleyebilir. Anayasaya göre, idari para cezaları vadesinde ödenmezse, her ay için faiz uygulanabilir. Faiz oranı TCMB tarafından belirlenir ve geri ödeme tarihi geldiğinde yükümlü tarafından ödenmesi gereken faiz miktarı yasada belirtilen geçmiş faiz oranı ile hesaplanır.

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesinin 2. fıkrasına gereğince para cezası verilmesine ilişkin encümen kararının iptali için açılacak davada görevli ve yetkili Mahkeme, kaçak yapının bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesidir.
1. İmar para cezasını ödemek için bankaya giderek, imar cezasının ödeneceğine dair bir belge imzalamalısınız. 2.Belgeyi imar para cezasını ödeyen bir banka hesabına yatırın ve parayı havale edin. 3. İmar cezasının ödendiğini göstermek için banka hesabınıza çekilen imar cezasının ödenmesiyle ilgili bir not alın. 4. İmar para cezasının ödendiğine dair olan belgenin kopyasını alın ve bu belgeyi belediyeye gönderin. 5. Böylece, imar para cezasınızın iptal edildiğini onaylayan bir belge alacak ve imar para cezasınız iptal edilecektir.

3194 sayılı İmar Kanununun 42 inci maddesinde, ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine para cezası verileceği hükmü yer almaktadır.
42. madde, imar planlarında ve yapı ruhsatlarında yer alan esenlik abidelerinin korunmasına ve imar planlarında adları belirtilerek özenle korunmalarını emretmektedir. Bu esenlik abideleri cami, mescit, türbe gibi ibadet merkezleri ile medrese, imaret, oda, mekteb gibi eğitim merkezleri gibi şehir veya beldelerin sosyal, kültürel değerlerini yansıtan yapılar olabilir.

Kanunlarında ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılır.
İdari para cezasının ödenme süresi, idari para cezasının tutarına göre değişmektedir. Asgari tutardaki idari para cezalarının 15 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Ancak, cezanın tutarı 1000 liranın üzerine çıktığı durumlarda ödeme süresi 30 güne kadar uzayabilmektedir.

Bununla birlikte, idari para cezalarının düzenlendiği kanunlarda 7 gün, 15 gün, 30 gün gibi ödeme süreleri bulunmakta, ödeme süresi ilgili kanununda yer almayan idari para cezaları da 6183 sayılı Kanunun 37 nci maddesine göre yapılan tebligatı müteakip bir ay içinde ödenmektedir.
Idari para cezası, idari bir işlemi gerçekleştiren kurum tarafından suçu işleyen kişiye tebliğ edilmeden önce okunması gereken süreye bağlı olarak değişebilir. Bir kurum tarafından yürütülen bir idari para cezasının tebliğ edilme süresi, bu cezanın niteliğine veya kapsamına bağlı olarak yaklaşık 10 gün ile 90 gün arasında değişebilir.