Eyt'lilere Müjde


Sponsorlu Bağlantılar

EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞKUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Eyt Yasası çıkarsa, Eyt kapsamındaki tüm çalışanlar emekli olacaktır. Buna örnek olarak devlet memurluğu gibi Eyt kapsamında olan çalışma kategorileri ve bu çalışanlar arasında yer alanlardan bahsedebiliriz. Ayrıca, bununla birlikte işverenin yürüttüğü sosyal güvenlik muafiyetleri gibi konular da vardır.

5000 prim günü önerisi reddedildiTBMM'de görüşmeleri devam eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Hayır, bu kabul edilmedi. Bu 5000 gün süresi üzerinde bir sonuç alınmadan konu hakkında bir karar verilmez.

Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor.
Emeğe dayalı Emeklilik Sistemi, çalışanların mesleki yaşamlarının sonunda yaşlandıklarından veya sigortasız olduklarından dolayı gelir kaybı yaşadıkları durumlarda direk olarak emeklilik için katkı sistemine göre desteklenmelerini sağlamaktadır. Emeğe dayalı Emeklilik Sistemi, özellikle çalışanların yaşları ya da ücret kompozisyonuna bakılmaksızın istihdam edildikleri işyerlerinden emeklilik hakkına sahip olan kişileri kapsamaktadır. Bu kapsama alanında yer alabilmek için, sabit bir ücret alan herkes en az 15 yıl ek ücret ve faydalarının müteakip edilmesi ile güvenceye alınmaktadır. Bu 15 yıllık sürenin tamamlanmasından sonra en az 54 yaşına ulaşmış veya çalışmayı bırakmış olmak gerekmektedir.

Düzenlemeden İlk Etapta 2 Milyon 250 Bin Kişi Yararlanacak8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar, yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabilecek.
Emekli olma hakkı kazanmak için öncelikle emeklilik yaşı belirlenmiş olması gerekmektedir. Türkiye'de emekli olmak için emeklilik yaşının 50 erkeklerde ve 45 kadınlarda olduğu düşünülürse, bu yaşın altında olan tüm kişiler henüz emekli olma hakkına sahip değildir. Ancak, bu sınırlara uymayan çok sayıda kişi de özel durumlarından dolayı erken emekli olabilmektedir. Örneğin, Sigorta Kanununa da göre öngörülen kadrosu bulunmayan veya en az 20 yıllık hizmet süresine sahip hastalar, savaş gazileri, 18 Ağustos 1964 tarihinde ilan edilen kanunda öngörülen erken emeklilik haklarına sahip olan personel gibi.

Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.
Hayır. Türkiye'de emekli olabilmek için 180 aylık (15 yıl) bir süre gerekmektedir. Bu nedenle 3600 günden emekli olunamaz.

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.
Son dakika teklifinden herkes yararlanabilir. Ancak, ürünü almak isteyen veya faydalanmak isteyen kişi, satıcının belirlediği koşulları ve kuralları takip etmek zorundadır. Ayrıca, son dakika tekliflerinde genellikle sınırlı sayıda ürün vardır, bu nedenle daha erken rezervasyon yapmak daha iyi olabileceğini unutmayın.

EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamda yer almıyor.
Hayır, 3600 gün kapsamıyor.

3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de EYT düzenlemesi de yer aldı. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren EYT'de başvuru süreci de başlamış oldu. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 3 haftalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu görüşmeleri saat 15:00'da başladı.
Evet, Resmi Gazete'de yayınlanmış bir kararın geçerli olması için, Resmi Gazete'de yayınlanması gerekmektedir.