Emekli Sandığı'ndan Emekli Olan Babasından Maaş Alabilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

4/a'dan (SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alabilirler. 4/a (SSK) emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim? Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak bekar veya dul olmanız gerekmektedir.
Hayır. Emekli Sandığı, çocukların anne ve babasına sosyal güvenlik haklarından yararlanmasına izin vermez. Ancak, emekli olmuş olan her iki ebeveynden de emekli maaşı almak mümkündür.

Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor. Kız çocuğu, evlenince maaşı kesiliyor.
Kızın babasının emekli maaşından yararlanabilmesi, bu maaşın hangi şekilde vereceğine bağlıdır. Bazı özel durumlarda, kızın babasının emekli maaşını talep edebilir ve alabilir. Bunun için; kız, babasının emekli olma nedenini, emekli bir sigorta uzmanından veya emekli maaşına erişim hakkı olan bir sigorta şirketinden almalıdır. Kız babasının emekli maaşını doğrudan almak istiyorsa, bu talebi babasından ya da emekli sigorta uzmanından almalıdır. Kız babasına ait bir hastalık, zorunlu hizmet veya ölüm sonucu ortaya çıkan bir durum varsa, kızın babasının emekli maaşını istemenin daha kolay olduğu göz önüne alınarak, bu durumlar, kızın babasının emekli maaşını almasına izin verilip verilmeyeceğini etkiler.

Kız çocuklarına ölüm aylığı(yetim aylığı) bağlanır. Görüldüğü üzere kız çocuklarına ölüm aylığının bağlanabilmesi için yaş şartı getirilmemiştir. Bu husus konuya ilişkin düzenleme içeren 5510 s. Kanunun 34 üncü maddesinde geçen “Yaşları ne olursa olsun… ” ibaresinden de açıkça anlaşılmaktadır.
Ölen babanın emekli maaşını alabilen kişiler, ölüm bildiriminden sonra devlet tarafından tespit edilen mirasçılar arasındadır. Mirasçılar, durum ve ölüm bildirimi ile ilgili olarak kanalizasyon sisteminde bir "Miras Gelir Tespiti" formu doldurmalı ve belgeler sunmalıdır. Bu belgeler arasında ölen kişinin mevcut emekli hakkına ve diğer gelir, varsa mala ait kamu vergisi bilgileri de yer almaktadır. Mirasçılar bu formu sunmak zorundadır. Sonrasında SGK, mirasçıların başvurusunu inceler ve maaş haklarını silme, devir ya da paylaştırma prosedürlerini başlatır.

Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Bu soruya hayır cevabı vermek gerekir. Torun, kendisi maaş alamaz. Ancak, ebeveynleri ya da torununu temsilen,torunun maaşını alabilir. Bunun için özel bir yetki belgesi gerekeceğinden, daha detaylı bir araştırma yapmanız önerilir.

aylığı ismiyle anılır..ve sadece anne babadan çocuklarına geçer eşte ise eşine veya çocuklarına geçer..Yani dededen toruna MAAŞ kalmaz.. kısacası annenizin vefat etmeden önce babasından aldığı YETİM maaşını çocukları alamaz..!!
Emekli olan babanın maaşını alabilmesi, durumuna göre değişmektedir. Eğer emekli olan babanız bakmakla yükümlü olduğunuz bir kişi ise, SGK tarafından maaşını alabilirsiniz. Ancak, durumunuza göre bu izin verilmeyebilir. Bu nedenle SGK'dan detaylı bilgi almanızı öneririz.

4/a'dan (SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alabilirler. 4/a (SSK) emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim? Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak bekar veya dul olmanız gerekmektedir.
Cevap: Bu durum, çiftin boşanma türüne ve yerel kanunlara bağlıdır. Mahkeme kararı olması halinde boşanmış eş babası, çocuğa bakma desteği olarak maaş alabileceğini belirten bir karar vermiş olabilir. Bunun haricinde, çocuğun bağımsız bir mali lisans sahibi olmadığı sürece, boşanmış eşin maaşını ödemeye hak sahibi değildir. Boşanmış eş babası, çocuğa bakma desteği almak için mahkeme tarafından verilmiş bir sözleşmeye tabi olmalıdır. Her durumda, boşanmış eş babasının maaşını alma hakkına sahip olup olmadığı konusunda her zaman çalıştığınız ulusal hukukçudan veya avukattan destek almak isteyebilirsiniz.

Kanun'da bu durum öngörülerek şu düzenleme yapılmış: “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre geri alınır” (5510 sayılı Kanun md. 56/son)[1].
Evet, eşinin emekli aylığını alabilirsiniz. Ancak, ölen eşinizin maaşını almaya hak kazanmak için belirli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Ölümden sonraki 12 ayda, size veya ölen eşinize ilişkin ödenen tüm SSK primlerinin ödendiğini doğrulamalısınız. Ayrıca, emekli maaşının ne olduğuna bağlı olarak, ölen eşinin emeklilik maaşına hak kazanmak için eşinizin belli bir yaşa ulaştığını veya emekli olma süresinde sigortalı olarak çalıştığını da belgelemelisiniz.

SSK'lı kişinin vefatı halinde, eşine dul aylığı bağlanması için; 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartları aranır. Arkadaşınızın eşi aranan şartları sağladığından; eşinden dul aylığı bağlatabilir.
Türkiye'de, ölüm ücreti yasal olarak belirlenmemiştir. Her durumda ölüm ücreti, ölen kişinin durumuna ve ailesinin güvenlik kaygılarına göre farklılık gösterebilir.