E-Sınav Salon Başkanı Görevleri Video


Sponsorlu Bağlantılar

Adayın TCKN, adı ve soyadı ve test grubu bilgilerini “Salon Kontrol Listesi”nin altına ekler. Sınav sonrasında bu adayın kullandığı yedek cevap kâğıdını ve soru kitapçığını “Salon Sınav Paketi”ne koyar. ğ) Soru kitapçıklarının dağıtımından önce, ihtiyacı olanlara dışarı çıkmaları için kısa süreli izin verir.
Sınav Salon Başkanı, sınava katılacak öğrencilerin güvenli ortamda sınavına katılmalarını garanti etmekle yükümlüdür. Sınav Salon Başkanı, sınav esnasında gerekli olan ürünlerin ve belgelerin denetlenmesi, öğrenciler hakkında gerekli kontrollerin yapılması, kelime dağarcığının düzenlenmesi, güvenlik önlemlerinin alınması ve sınav ilerlemesi için gerekli bilgilerin aktarılması gibi fonksiyonları yerine getirir. Salon başkanı ayrıca sınav sırasında test materyallerinin gizliliğini sağlamakla sorumludur.

Nasıl görev alınır? Tüm öğretmenler (idareciler dahil) e-sınavlarda salon başkanı ve gözetmen olarak görev alabilirler. Görev almak isteyen öğretmenlerin MEBBİS/Sınav İşlemleri Modülüne öncelikle HES kodlarını kaydetmeleri ve e-sınav görevini (diğer sınavlarda olduğu gibi) MEBBİS üzerinden istemeleri gerekmektedir.
Sınav görevi, öğrencilere verilen bir sınavın ödev olarak yerine getirilmesidir. Sınav görevi gerçekleştirmek için, önce ödevi kendi başına çözüp incelemek gerekir. Bu çalışma için gereken her şey ilgili web sayfasından veya fiziksel materyallerden edinilebilir. Daha sonra, öğrenciler sınavın tüm sorularını cevaplamalıdır. Çözülen sınavlar ev veya okul arasında değişkenlik gösterebilir, ancak en çok kullanılanlar; doğru/yanlış, klasik tek seçenekli, çoktan seçmeli, tamamlayıcı, kısa cevap, eşleme ve muadili cevaplardır. Eğer sınav görevi ile ilgili ayrıntılar ana/yardımcı konu başlıkları olarak belirtildiyse, öğrenciler bu konuları da içeren çözümlerini sağlamalıdır. Sınav görevleri genellikle, öğretilen konuların kavranmasının ölçülmesi ve öğrencilerin akademik performansının değerlendirilmesinde kullanılır.

E- Sınav Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği merkezlerde bilgisayar üzerinden yapılan sınav sistemidir.
Türkiye İş Bankası tarafından her yıl düzenlenen Türkiye Gençlik ve Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan Türkiye Meta Sınavı (TMS) yapılmaktadır.

-Salon görevlileri ile sınav başlamadan en az bir saat önce toplantı yaparak kura ile salon başkanı, gözcü ve yedek gözcüleri(***) belirler, görev ve sorumluluklarını açıklar. Toplantıya katılmayan salon görevlisinin yerine yedek öğretmenlerden görevlendirme yapar.
Sınavda salon görevlisi, sınavlarda başkanlık veya uygulama yapan kişiye verilen isimdir. Salon görevlisi insanların sınav alanına ait güvenliğin sağlanmasından, soruların ve cevapların doğru şekilde yürütülmesinden, gereken gözlemlerin yapılmasından ve sınava giren vatandaşların haklarının korunmasından sorumlu olan kişidir. Salon görevlileri, genellikle sınavın öncesinde sınav süresince destek olacak ekipmanları ve envanteri kontrol ederler. Ayrıca, sınavın içeriğini okuyarak ve sınavı nasıl uygulanacağını açıkça anlatmak da sorumlulukları arasındadır.

Bu görevi yerine getirecek olanlar, kendi kurumlarında değil de başka kurumlarda görevlendirilirler. Salon Başkanı: İlgili binayı tercih eden akademisyenler arasından puanına göre atama yapılır. Yeterli görevli bulunmazsa, Milli Eğitim Bakanlığı atama yapabilir.
Salon başkanı olarak, bağımsız olarak çalışan meslektaşlar, deneyimli profesyoneller, moda profesyonelleri, medya kökenli profesyoneller veya konuşmacılar, profesyonellerin kuruluşlarını izleyen ve üye olmuş kişiler veya örgütler tarafından atanan yöneticiler veya seçilmiş kişiler olabilir.

Merkezlerden aynı anda yararlanabilecek kişi kapasitesi de 6 bin 880'e çıkarıldı. Yeni planlama ile 2021 yılı sonuna kadar 156 yeni e-sınav salonu oluşturup 81 ildeki e-sınav salonu sayısını 500'e çıkarma kararı alındı. 500 e-sınav salonundan aynı anda 11 bin kişi yararlanabilecek.
E-sınav merkezleri herhangi bir sınırlama olmaksızın, kullanılabilirliğe göre kaç kişilik hale getirilebilir. Yüksek kapasiteli merkezlerde çok sayıda sınavın aynı anda yürütülebildiği gibi küçük kapasiteli merkezlerde de daha küçük ölçekli sınavlar için kullanılabilecek şekilde ayarlanabilir.

Sınav esnasında oluşabilecek sorunlarda Uygulama izleme ekranındaki ilgili numaralardan destek alınabilir. Sınavın kurallarının uygulanmasına ilişkin tüm görev ihlallerinden uygulama ve izleme sorumlusu, salon başkanı ve gözetmen eşit oranda sorumludur.
E-sınav uygulama izleme sorumlusu öğretim elemanları, personel veya bağımsız gözlemciler olabilir. Bu kişiler, e-sınav alanında görev yapan tüm personelin e-sınavın güvenli bir şekilde uygulanmasını ve herhangi bir sorun yaşanmamasını sağlamak için görev yapar. Sorumlu, test merkezinde her zaman gözetim altındadır ve aynı zamanda sınav ortamının bozulup bozulmadığını izlemekle de sorumlu olabilir.

Tekrar teorik sınava geçiş yapabilmeleri için e-sınavdaki haklarını (4 hak) doldurmaları ya da kurstan kayıtlarını sildirmeleri gereklidir.
Sınavlarda kaç hak kullanılacağı sınav türüne ve birimin belirlediği kurallara bağlıdır. Bazı sınavlarda sınırsız sayıda deneme hakkı verilirken bazılarında ise belirli sayıda hak tanımlanmaktadır.