E-Devlet Sendika Üyeliği


Sponsorlu Bağlantılar

"Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır.
1. Devlet Sendika'ya üye olmak için, İşkur'un en yakın temsilcisi ile görüşmek veya İşkur'un websitesini ziyaret etmek gerekir. 2. İşkur'un websitesine girdiğinizde, Üyelik isteği linkini tıklayın ve size sunulan formu doldurun. 3. İşkur tarafından size gönderilen belgelere dikkatlice bakın ve eksiksiz doldurun. 4. Eksiksiz doldurduğunuz herhangi bir belgeyi, İşkur'da bulunan temsilciye gönderin veya İşkur bürosuna postayla gönderin. 5. İşkur, üyelik talebinizi değerlendirdikten sonra, üyelik kartınızı ve diğer belgeleri size posta yoluyla gönderecektir. 6. Son olarak, size gönderilen üyelik kartınızı kullanarak, Devlet Sendikası'na destek vermeye başlayın.

Üyelikle ilgili doğrulama işlemi e-Devlet üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sunmuş olduğu hizmetlerin altında yer alan İşçi Sendikaları Üyelik Doğrulama bağlantısına tıklanarak açılan sayfaya TC Kimlik Numarası ve Doğrulama Kodu girilerek yapılabilmektedir.
Sendikaya üye olup olmadığını öğrenmek için, sendikanın web sitesinde ya da yetkili sekreterliğinde bulunan üyelik kaydından kendi isminizi arayabilirsiniz. Ayrıca, üyeliğinizi doğrulamak için sendika yetkililerinden de bilgi alabilirsiniz.

Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunularak olunmaktadır. E-devlet üzerinden yapılan başvuru üzerine sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile sendika üyeliği e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır.
İşçi sendikalarına üye olmak için, üye olmak istediğiniz sendikanın web sitesinde bir üyelik formu doldurmak veya sendika merkezine giderek üyelik formunu doldurmak gerekiyor. Üyelik formunda kişisel bilgileriniz, mesleğiniz, yaşadığınız bölge, düzenlenen yürürlükteki sendikal anlaşma gibi konular hakkında bilgi vermelisiniz. Sendika merkezine gittiğinizde bu süreç size yardımcı olacak yetkililer size destek sağlayacaktır. İşçi sendikaları şirketlerin işçilerini temsil eder ve tüm işçilerin haklarını savunur. Sendikaya üye olmak, sizin için daha iyi çalışma koşulları, ücret artışı vaat edebilir. Sendikaya üye olarak, aynı zamanda diğer sendikaların örgütlenmesine de katkıda bulunabilirsiniz.

Memur Sendika Sorgulama 2023Günümüzde bir memur, sendika üyeliği sorgulama işlemini yalnızca kendi kurumuna müracaat ederek yapabilir. Bu yöntem haricinde memurlar için sendika üyeliğini sorgulamanın başka bir yolu bulunmaz.
Sendika üyeliği, belirli bir hizmet sektöründe çalışan bireylerin, çalışma koşullarını, çalışma saatlerini ve maaşları gibi konularda daha iyi standartların korunması amacıyla birlikte hareket etmek için oluşturulmuş bir sendika tarafından temsil edilmeleridir. İşverenler ile çalışanlar arasında bir eşitlik oluşturulmasını sağlamak için kurulmuş olan sendikalar, tüm üyelerinin sorunlarını ya da diğer taleplerini çözmek için ortak bir platform oluşturabilmektedir. Üyeleri, belirli bir hizmet sektöründe çalışanların veya şirketlerin temsilcileri tarafından temsil edilen bireysel üyelerdir. Sendika üyeliği, üye tarafından düzenlenen CV'lerdeki bilgilerden ve/veya internetteki referanslara dayanarak kontrol edilebilir. Sendika üyeliği, ayrıca bir işveren tarafından üyelerin sertifikasının istenmesi ile de görünebilir.

Sendika üyeliği için para ödeyecek miyim? Sendika üyesi olmak için eskiden notere gitmek gerekiyordu ve en az 50 TL ödemek gerekiyordu. Bugün ise 2 liraya e-devlet şifresi alarak sendikaya da üye olabilirsiniz.
Sendika üyeliği ücretsizdir. Sendika, tüzüğüne uygun olarak, üyelerinin hangi koşullarda ödeme yapmaksızın üyeliklerini sürdürmelerine izin verir. Tüm üyeler, üyeliklerini başlatmak veya sürdürmek için ödeme yapmaya zorlanmazlar. Ancak, her sendika, üyelere üyelik aidatı gibi bazı üyelik ücretleri toplayabilir.

(2) Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun e-Devlet kapısı üzerinden kabul edildiği tarihtir.
Sendikaya üyelik başvurusu genelde bir hafta sürebilmektedir. Ancak bazı sendikalarda bu süre daha uzun veya daha kısa olabilir. Örneğin, bazı sendikalar üyelik başvurusunun ilk günden başlayarak 10 gün sürdüğünü belirtebilir. Bazı sendikalarda ise üyeliğin kabul edilmesi için 3 gün gibi daha kısa bir süre gerekli olabilir. Dolayısıyla, üyelik başvurusunun ne kadar süreceği sendikanın belirlediği şartlara bağlı olarak değişebilir.

Öte yandan, sendikaya üye olmayan işçinin, o sendikaya m. 39/4 uyarınca “dayanışma aidatı” ödeyerek sözleşmeden yararlanma olanağı da bulunmaktadır. Böyle olduğuna göre yararlandırmama koşulu işçiyi sendikaya üye olmaya zorlamamaktadır, hukuka uygundur.
Herkesin sendikaya üye olmama durumunda farklı şartlarda farklı sonuçlar olacaktır. Kadrolu bir çalışan olarak, sendika üyeliği haklarınızın korunmasından fayda sağlayacağı için bu durumdan olumsuz etkilenebilirsiniz. Sendikasız olarak işvereninizin çalışma koşullarını değiştirmesi veya kayıt dışı ödemeler gibi bir durumla karşılaşmanız muhtemeldir. Genellikle tek başına bir çalışanın işveren ile uzlaşma aramakta güçlük çekmesi söz konusu olduğundan, sendikaya üye olmamak, sizi eylemsellikten yoksun bırakır. İşverenler genelde bir sendikadan kolaylıkla kabul edilebilen çalışma koşulları belirlemek için baskı kurmaya eğilimlidir. Ayrıca, sendikalı çalışanlar genellikle ücret, izin ve yakınlık gibi haklarının daha çok korunduğu için, bunlardan yararlanmamak mümkün olmayabilir.

Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
Hayır. Devlet sendikalara para vermez. Ancak, devlet, sendikalara üyelerin haklarını koruma ve desteklemek için hukuki yardım ve hizmetler sağlayabilir. Ayrıca, devletler genellikle toplu sözleşme bazında çalışanlara özel primler sağlayabilir.