Doğum İzni Hesaplama. Öğretmen


Sponsorlu Bağlantılar

Doğum öncesi izin 8 hafta, doğum sonrası izin 8 haftadır. Doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebilir. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta olur. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izinine 2 hafta eklenir.
Hamile bir öğretmenin izne ayrılma süresi, işveren tarafından belirlenir. Genellikle, anlaşmaya göre, hamile öğretmenlerin izne ayrılmaları 3 haftadan bir yıla kadar sürebilir. Ancak, ülke ve eyalet yasaları, bu süreyi değiştirebilir ve bazı durumlarda öngörülen daha uzun izne ayrılma süreleri vardır. Hamile bir öğretmenin tam olarak ne zaman izne ayrılabileceğini öğrenmek için bir çalışma alanında çalıştığınız şirketteki kişisel müdür ile görüşebilirsiniz.

Şu anki kanunlara göre doğum izni tek gebelik için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. İkiz gebelikte bu doğum öncesi 10 haftadır. 40 haftalık bir gebelik süresi hesaplandığı için izniniz 32. Haftada, ikiz gebelikte de 30. Haftada başlar.
Öğretmenler için doğum izni, kanunla koruma altına alınmış bir haktır. Türkiye'de İş Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde, tüm çalışanların hamilelik ve doğum sonrası döneme ilişkin bir zorunlu tatil düzenlemiştir. Öğretmenler de bunun kapsamında doğum iznine hak kazanırlar. Doğum izni süresince, öğretmenlerin maaşlarının ödenmesini sağlayan yasal bir güvence altına alınmıştır. Doğum öncesi izin süresi 8 haftadır ve bu süre içinde bireysel haklarından yararlanırlar. Doğum sonrası izin ise 12 haftadır. Bu süre içinde öğretmenlerin maaşlarının ödenmesini sağlayacak olan mevzuatlar, İş Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu aracılığıyla düzenlenmiştir. Söz konusu mevzuatlar ayrıca bireysel haklarından yararlanmak için gerekli durumları da içerir. Doğum izni süresi tamamlandığında öğretmenler tekrar görevlerine başlamaya hak kazanırlar.

Tıpkı memurlarda olduğu gibi öğretmenler için de ayrı bir doğum izni süresi belirlenmemiştir. Doğum öncesi ve sonrasındaki 8 haftalık izin süreleri ile doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilme hakkı, öğretmenler için de geçerlidir. Bu durumda öğretmenlerin doğum izni süresi 4 ay olmaktadır.
Öğretmenlere doğum izni vardır. Doğumdan önce 12 haftalık mazeret izni, doğum sonrası 2 aylık mazeret izni, doğum sonrası 6 haftalık mazeret izni ve doğum sonrası 4 haftalık ücretli izin verilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesi uyarınca; Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.
Ücretsiz izin hakkı için, çalışanın bir yıllık süre içerisinde günlük veya saatlik olarak ücretli izin alması gerekmektedir. Ücretli izin miktarı, çalışanın iş sözleşmesinde veya ücretleme politikasında belirtilen fazladan ücretlerin toplamından düşüldükten sonra hesaplanır. Örneğin, bir çalışanın on gün için ücretli izin almış olması durumunda, çalışanın bir yıllık süre içerisinde sahip olacağı ücretsiz izin hakkı 10 gün olarak belirlenir.

Doğum sonrası analık izninden sonra kadın işçiye isteği üzerine ücretsiz yarım çalışma izni verilir. Bu ücretsiz iznin süresi; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün boyunca haftalık çalışma süresinin yarısı kadardır.
Evet, öğretmen doğum izninde maaş alır. Bu işlem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen mevzuat gereği yürürlükte bulunan 657 sayılı Kanunun 40 ncı maddesine göre gerçekleşir. Doğum izininde öğretmenler 6 çalışma gününden oluşan haklarını kullanabilir ve haklarının bir kısmını alabilirler. Doğum izni hakkında daha fazla bilgi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yine ihtiyaç duyuyorsa, doğumdan sonra 6 ay ekstra izin alabilir. Doğumdan önce ve sonra kullandığı 16 haftalık izin için maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz ve maaşını SGK'dan alır. Ancak işçinin 2 günlük ücreti kesilir. 16 haftalık doğum izninden sonra 6 aylık izin kullanacaksa bu 6 ay için maaş alamaz.
Hayır, bayan öğretmenler doğum parası almazlar. Doğum parası, hükumet tarafından düzenli olarak sosyal yardım mükelleflerine verilen, gebe kadınlar ve onların yeni doğmuş çocuklarına verilen bir ödemedir. Genellikle, bu miktar, çocuğun doğumu takiben ana ve babaya verilir.

Öğretmenler de doğum parasından yararlanabilmektedir. Doğum parası almaya hak kazanan annelere 1 çocuk için; 300 TL, 2 çocuk için 400 TL, 3 ve üzeri çocuklar için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Sınıf öğretmenlerine İLKSAN tarafından 375 TL daha ödeme yapılmaktadır.
Süt parası, genellikle süt satın almak için kullanılan hak edilmiş bir ödeme türüdür. Süt parasını almak için kişi, üreticinin belirlediği süt tabanına göre süt satın alması gerekmektedir. Üretici süt parası miktarını, satın alınan sütün miktarı ve kalitesine göre belirler. Diğer ödeme seçenekleri arasında süt parası çekleri veya elektronik para transferleri de bulunabilir.

Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
2020 yılından itibaren baby box'larla dağıtılan, yüzde 100 işveren katkılı sosyal güvenlik kurumunun (SGK) ödemesiyle 2 yıl doğum izni başlamıştır. Bu izin, anne veya babaya tam gün çalıştıktan sonra alınabilir ve her iki ebeveynden biri bu süre sırasında evde kalmak üzere kullanılabilir. İzin süresi, işverenlerin talebiyle bir seneye kadar uzatılabilir.