Doğum İzni 32.hafta Bitince Mi Başlar


Sponsorlu Bağlantılar

Şu anki kanunlara göre doğum izni tek gebelik için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. Doğum izninizi 32. haftada (32 hafta 0 gün) başlatmak zorundasınız. İsterseniz bu izni kullanmayıp, bir kısmını doğum sonra- sına aktarabilirsiniz.
Doğum izni, 32 haftalık hamilelik süresinin tamamlanmasından sonra başlar. Doğal olarak doluşumu, hastalık veya özel durumlar nedeniyle erken doğuma göre kısaltılabilir. Ayrıca, her işyerinde uygulanan doğum izni koşulları farklılık gösterebilir.

Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
Doğum izni, 38. haftada başlar.

Kadınlar genel olarak doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olarak toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedir. İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.
Doğum izni bitiş tarihi, doğum müjdecisinin raporunda belirtildiği kadar zaman sürer. Doğum izni genellikle ücretli izinlerin bitiş tarihinden sekiz hafta sonra başlar ve 18 hafta sürer.

32. haftalık bir gebelik süreci 8 aylık bir zaman zarfına tekabül eder. Anne adayının içinde bulunduğu dönem üçüncü trimester (son üç aylık dönem) olarak kabul edilir ve doğuma yaklaşık olarak 8 hafta kalmıştır.
3 aylık

Doğum Tatil gününe denk gelirse!4857 sayılı kanuna göre doğum izninde “iş günü” ibaresi yer almaz yani doğum izni iş gününü kapsamaz. Dolayısıyla doğum hafta sonuna denk geldiğinde bu günler de izne dahil olur.
Doğum izni, normal günlük çalışma programında yer alan herhangi bir hafta sonunu kapsamaz. Doğum izninin süresi geçerli çalışma şartlarına bağlı olarak, anne ve babanın ihtiyaçlarına göre tayin edilir. Ancak, bazı durumlarda doğum izni nedeniyle verilen hafta sonu izni de uygulanır. Örneğin, izin alacak kişilerin çalışma programı hafta sonu günlerini içeriyorsa, hafta sonu da doğum iznine dahil edilebilir.

Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir.
Doğum izni bitmeden çalışmaya başlanması, ülkemizdeki mevzuat hükümlerine göre genellikle mümkün değildir. Ancak kadınlar, doğum izni zorunlu olarak uygulanan belirli sürenin tamamlanmasından önce eş ortaklıklarını tamamlamak için kendilerini bilgilendirebileceklerinden ve onaylama alabileceklerinden emin olmalıdırlar. Eğer yapabilecekleri bir şey varsa, bu istisnai durumlarda kadınlar, doğum izni zorunlu olarak uygulanan sürenin tamamlanmasından önce işe başlayabilir. Ayrıca, kadınlar, doğum izninin bitiminden hemen sonra çalışmaya başlayabilirler.

Kadın Çalışanların Doğum İzni Ne Zaman Başlar? Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsayacak şekilde 16 haftadan oluşuyor. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor.
Çalışanlar doğum izni talebi için çalıştıkları kuruma başvurmalıdır. Başvuruda, bebeğin doğum tarihi, bebek için planlanan izin süresi ve bebeğin bakımıyla ilgili diğer bilgiler gereklidir. İzin talebi en az 3 ay öncesinden kuruma iletilmelidir. Kurum, doğum izinlerini tamamen yasal olarak uygulayacak ve karşılamak için elinden geleni yapacaktır. Doğum izni, bebeğin doğum tarihinden itibaren geçerli olmak üzere verilecektir.

İş Kanunu'na göre doğum izni; kadın çalışanın doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplamda 16 hafta kullandığı izne verilen isimdir. Doğum izni süresi hesaplanırken gebelik süresi 40 hafta olacak şekilde hesaplanır ve gereken izin süresi bu rakam üzerinden planlanır.
Doğum izni, işverenin doğum üzerine çalışanlarına sağladığı bir tatildir. İşveren tek taraflı olarak çalışanın doğuma dayanan hakkını sözleşme şartlarına göre belirlemektedir. Yönetmeliğe göre, doğum izni toplamda en az beş hafta ve sonraki 6 ay içinde iş günleri arasında dağılmış olmalıdır. Bu, çalışanın ücretli tatil günleri ile çocuğun 7 yaşına kadar güveneceği zorunlu zorunlu çalışma hakkıdır. Doğum izni hakkı her ülke için farklılık göstermektedir. Bazı ülkelerde doğum izni hakkı ücretsiz olarak verilirken, bazı ülkelerde çalışanlar bu hakkı para karşılığı alabilmektedir.