Bilsem 2. Sınıf Genel Yetenek Soruları


Sponsorlu Bağlantılar

Genel olarak 60'ı soru sorulmaktadır. Tablet üzerinden olduğu için ve soruların anında düşünülüp cevaplaması gerektiği için sınav 35 veya 50 dk. arasında bitmektedir.
Bu sınavda çocuklar tarafından cevaplanacak tam sayıda soru bulunmamaktadır. Bu sınavda, çocukların yeteneklerinin ölçülmesi için farklı türde testler kullanılmaktadır. Örneğin; zeka testi, kişilik testi, zihinsel beceri testi, mantık ve problem çözme testi gibi. Her testin içeriği değişebilir ve bazı testler birden çok soru içerebilir.

BİLSEM 2. sınıf başvuruları resim, müzik ve genel zihinsel beceri olarak üç farklı yetenek alanında gerçekleştirilir. Başvurular sınıf öğretmenleri tarafından yapılır. Özel yetenekli olduğu düşünülen öğrenciler, resim, müzik veya genel zihinsel yetenek alanlarından birine veya ikisine aday gösterilebilir.
Genel yetenek, bir çocuğun veya yetişkinin çeşitli problemleri çözmek için zihinsel olarak kullanabilecekleri, hayatlarını ve yaşam alanlarını geliştirebilecekleri yeteneğini tanımlar. Genel yetenek, dikkat, bellek, öğrenme, algılama, anlama, genel bilgi, dil becerisi, matematik becerisi ve davranışsal disiplin gibi yeteneklere dayanır. Genel yetenek, kişinin zihinsel potansiyelinin ne kadar kullanılabildiğini ve ne derece başarıya ulaşabildiğini gösteren genel bir ölçüdür.

Bireysel değerlendirme sınavını başarıyla geçen öğrenciler, başarılı oldukları yetenek alanlarında (resim, müzik veya genel zihinsel yetenek) Bilim ve Sanat Merkezine kaydolmaya hak kazanırlar ve o alanlarda eğitim alırlar.
Bilsem Genel Yetenek Kazanımı, kişinin öğrendiği yeteneklerin ve becerilerin geliştirilmesini sağlayan bir programdır. Program, katılımcıların sosyal ve duygusal bütüncüllük kazanarak, sağlıklı bir yaşam biçimi geliştirmelerini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Program, kişilerin kendilerini ifade yeteneğini geliştirmeyi ve toplumsal duyarlılık silsilesini oluşturmayı hedef almaktadır. Kurum, başarılı sonuçlar elde etmek için, katılımcıların faaliyetleri arasında sorumluluk yüklenmesini teşvik etmektedir. Program, katılımcıların girişimciliği, liderlik yeteneklerini, bireysel ve toplumsal problem çözme becerilerini geliştirmeyi de amaçlamaktadır.

Tüm sınıf düzeyleri için taban puan genel zihinsel yetenek alanında 130, resim yetenek alanında 85, müzik yetenek alanında ise 70 puan olarak belirlenmiştir.
Bilsem sınavı için gerekli minimum puan sınav merkezlerine göre değişmektedir. Sınavı kazanmak için alınması gereken en düşük puan 80'tir. Ancak, puanlar her sınav merkezine göre değişebilir. Bu yüzden merkezin belirlenmesi öncesinde, hangi puana sahip olunması gerektiğine ilişkin açık bir sınav şartının olup olmadığını öğrenmek önemlidir.

Oturum: 9.00 2. Oturum:10.30 3. Oturum: 13.00 4. Oturum: 14.30' da başlayacaktır. Uygulayıcı öğretmen, görevli olduğu oturum saatinden en az 1 saat önce görev yerinde hazır bulunmalıdır. Tabletler, uygulamaya hazır şekilde öğretmenlere teslim edilir.
Bilsem sınavına girecek öğrencilerin kullanacağı tabletler öğrencinin katılımını sağlayan ve sınav programı tarafından onaylanmış durumda olan bir kurum tarafından sağlanır. Örnek olarak, Türkiye'deki çeşitli üniversiteler, Bilsem sınav için tabletleri öğrencilere temin etmektedir. Kurumlar, çoğunlukla öğrencilerin kullanımı için Android veya iOS işletim sistemine sahip tabletlerini sağlamaktadır. Tabletler genellikle bir yıllık destek garantisi ile birlikte verilir.

Buna göre resim yetenek alanında bireysel değerlendirmelere katılacak olan öğrencilerin randevu bilgilerinin yayımlanacağı tarih 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı için 9 Mayıs 2023'tür. Değerlendirmeler bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda iki oturumdan oluşacak ve her bir oturum 40 dakika sürecektir.
Bilsem Genel Yetenek Sınavı, her yeni öğrenci için 2 saat 10 dakika sürer.

Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Bu sınava bireysel olarak başvuru yapılamamaktadır. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmelidirler.
Bilsem Genel Yetenek Sınavı cep telefonu kullanılarak çözülebilecek bir sınav değildir. Sınav, her yıl basılan sınav kâğıdı ve kalem ile cevaplandırılan bir sınavdır.

BİLSEM sınavları grup tarama ve bireysel değerlendirme olmak üzere iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada grup taraması gerçekleşecek. Bu aşamada başarıyla çıkan öğrenciler bireysel değerlendirme sınavına giriş yapacak. Grup tarama sınavında öğrencilere sınıf düzeylerine uygun sorular sorulacak.
Bilsem Genel Yetenek Sınavı, 22 konu başlığı üzerinden öğrencilerin genel yeteneklerini ölçmek için tasarlanmış bir sınavdır. Sınav toplamda 60 sorudan oluşur ve süresi sadece 80 dakikadır. Sınavın konuları matematik, fen bilimleri, Türkçe, coğrafya, tarih, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere test edilir. Her konu için 12 soru bulunmaktadır. Test kapsamındaki her soru, tek bir doğru cevaptan oluşmaktadır. Testi geçmek için, öğrencinin her konuda en az 6 doğru cevap vermesi gerekir.