Zümre Başkanı Seçimi Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

(2) Zümreler, öncelikle gönüllü olanlar arasından, gönüllü olan çıkmaz ise yapılacak seçimle aralarından birini eylül ayından itibaren iki yıl süreyle başkan seçerler. Aynı şekilde yedek başkan seçilir. Zorunlu bir durum olmadığı sürece zümre başkanı değiştirilemez.
Zümre başkanı seçimleri, genel olarak toplantı yöntemi ile gerçekleştirilir. Toplantıda, katılan üyelerin her biri bir oy hakkına sahiptir ve seçilecek başkan adaylarının kısa sunumlarının ardından katılımcılar tarafından oy kullanarak seçim gerçekleştirilir. Oy kullanarken, üye verecek tek bir oyu seçerek, başka puanlamalarla da desteklenebilir veya değiştirilebilir. Bu oy çok seçim için geçerli ise, oyun kullanımı iki tur halinde gerçekleşir. İlk turdaki sonuçlar, çoğu oyu alan başkan adayının seçileceğine kesin gözü ile bakılırken, ikinci turda en çok oyu alan başkan adayı seçilir.

Zümre öğretmenler kurulu, okul müdürlüğünce yapılacak plânlamaya uygun olarak öğretim yılı başında, ortasında, sonunda ve ihtiyaç duyuldukça toplanır. Toplantılar, okul müdürünün görevlendireceği bir müdür yardımcısının veya branş öğretmenleri arasından seçimle belirlenen öğretmenin başkanlığında yapılır.
Okul müdürü belirler ve atar.

(2) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Zümreler, öncelikle gönüllü olanlar arasından olmak üzere, yapılacak seçimle aralarından birini eylül ayından itibaren iki yıl süreyle başkan seçerler.
Okul zümre başkanları normal olarak her yıl değişir. Bazı okullarda ise aynı zümre başkanı 2 yıl üst üste görev yapabilir.

Alanında bir öğretmen olması durumunda zümre toplantısı, eğitim kurumu müdürü veya müdürün görevlendireceği müdür yardımcısı ile yapılır. Kurul, haziran ayında yapılacak toplantıda, eylül ayından itibaren geçerli olmak üzere 2 yıl süreyle kendi aralarından birini başkan seçer.
Zümre başkanları, genellikle okulların yıllık öğrenci seçimleriyle belirlenir. Öğrenci seçimleri, ülkeden veya eyaletten eyalete değişebilen tarihlerde düzenlenir. Bazı okullarda zümre başkanları, öğrenci konseyleri tarafından seçilebilir. Diğer okullarda ise okul müdürlüğü tarafından atanan zümre başkanları olabilir.

Zümre başkanlığının kuruluşuZümre başkanları, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre özlük haklarından herhangi bir kayba uğratılmadan haftada en çok 10 saat derse girerler.
Zümre başkanı herhangi bir derse girmeye zorlanamaz. Ancak, okulun gerekli gördüğü hallerde, eğitim konularıyla ilgili toplantı veya etkinliklerde zümre başkanının dersleri ziyaret etmesi gerekebilir.

Cevap:Alanında tek öğretmen olan okullarda Zümre Öğretmenler Kurulu Okul müdürü veya görevlendireceği Müdür yardımcısı Kurul başkanı öğretmen ise zümre başkanı olarak tanımlanır.
Bir zümrenin başkanının kim olacağı, zümrenin amacı ve durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı zümrelerde, üyeler tarafından seçilen bir başkan olabilir; bazı zümrelerde ise, zümrenin yönetiminden sorumlu olan bir kişi başkan olarak atanabilir. Örneğin, bir kuruluşun alt birimlerinde çalışan emekçilere ait bir güvenlik zümresinde, üyeler tarafından seçilen bir başkan olurken, kamu hizmeti veren bir dernekteki zümrede ise, dernek yönetiminden sorumlu olan bir başkan atanır.

Hizmet puanı almıyor hocam. Yönetici atamada ek puan alıyor sadece.
Zümre başkanının hizmet puanı alması, kurumların veya üniversitelerin uyguladığı politikalara göre değişebilir. Bazı kurumlar ve okullar zümre başkanının hizmet puanı almasını destekleyebilirken, bazıları da desteklemiyor olabilir. Zümre başkanının hizmet puanı alıp almamasına karar veren, bu kurumun ya da üniversitenin kuralları olacaktır.

Cevap: Zümre Toplantıları: Eğitim kurumunda aynı sınıfı okutan veya alanı aynı olan öğretmenlerden oluşur. Alanında bir öğretmen olması durumunda zümre toplantısı, müdür veya müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısı ile yapılır.
Hayır, tek kişi zümre yapamaz. Zümreler, çok kişinin katılımıyla oluşturulan topluluklardır ve en az iki kişi tarafından oluşturulmalıdır.