Zamlı Maaş Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

Yeni memurların ya da diğer tabirler 4/c sigortalılarının maaşları çok daha basit hesaplanıyor: Ortalama Aylık Kazanç X Aylık Bağlama Oranı = Emekli Aylığı. Örneğin 2000 lira brüt ücretle 25 yıl çalıştıysanız, emekli aylığınız 1000 lira olacak. 30 yıl çalıştıysanız 1.200 lira olacak.
Memur emeklisi için maaş hesabı programlarıyla yapılabilir. Bu programlar genellikle bireylere özgü olarak tasarlanmıştır ve bu kişinin kazandıklarının, sigorta primlerinin ve diğer harcamaların içerdiği toplam maaşını kolayca ortaya çıkarmanıza yardımcı olur. Programlar belirlenen süre içinde ödenen tüm maaşları ve diğer yıllık sosyal güvenlik giderlerini da kapsamaktadır. Programlar, kullanıcının maaş hesabına etki eden her şeyi adım adım inceleyerek kullanıcının kazançlarının ne kadar olduğunu ve ödenmesi gereken miktarı belirlemelerine izin vermektedir. Programlar ayrıca, ödemelerin son tarihi, vade sonu ve diğer seçenekleri için anında bilgi vermektedir.

Belirli bir miktarın yüzdesinin ortaya çıkartılması için yapılan hesaplama yüzde hesaplamasıdır. Yüzde hesaplamasının formülü; A miktarının %x'ini hesaplamak için, A sayısı ile x çarpılır ve ortaya çıkan sayı 100'e bölünür.
Maaşın yüzdesi, söz konusu maaşın toplam gelirindeki oranına göre hesaplanır. Maaşın yüzdesi, maaş ile ilgili özel seçilen bir zaman aralığına göre artması veya azalması durumunda değişebilir. Maaşın yüzdesi hesaplanırken, net maaşın toplam gelire oranının bulunması gerekir. Bu oran %'ye çevrilerek maaşın yüzdesinin bulunması sağlanır. Örneğin; aylık net maaş 1000 TL ve toplam gelir 2000 TL ise, maaşın yüzdesi 1000/2000x100% = %50 olarak hesaplanır.

Devlet Memurları Kanunu 4- B kapsamında çalışanların ücret tavanı 2.884 TL'den 2.999 TL'ye yükseltildi. En yüksek devlet memurunun Ocak'ta 3.335 TL olan sözleşme ücreti de, bu yılın Temmuz-Aralık döneminde 3.489 TL olarak belirlendi.
SSK’ya kayıtlı 4B li personel, maaşlarını almak için her ay ödenen SGK toplam prim tutarına göre değişmektedir. Bu toplam prim tutarı, aylık ek ücret tutarından daha yüksek olursa, bu durumda personel maaşı olarak SGK güncel en düşük toplam prim tutarı üzerinden alır.

En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır. 6.000 – 7,56 – 126 – 60 – 840 = 4.965,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Bu formüllerle kolayca netten brüte maaş hesaplama yapılabilir.
Brüt maaşın net maaşına dönüşmesi, işçinin ödenecek vergi, sigorta ve diğer fonlar dahil olmak üzere, brüt maaşın üzerinden alınacak toplam çıkarmaları hesaplayarak hesaplanır. Ödenen toplamler, brüt maaştan çıkarıldığında, net olarak ödenen maaş miktarı elde edilir. Net maaşın tutarının hesaplanması, yapılan çalışmayla alakalı olduğundan ötürü kişiye özel olmaktadır.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
30 yıl çalışan memurun ne kadar emekli ikramiyesi alacağı, emekli olma şartları ve memur statüsüne göre değişebilir. Emekli olmak için en az 15 yıl hizmet etmiş veya 55 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ayrıca, ikramiyenin miktarının ne kadarının alınacağı da statüye göre değişebilir. Örneğin Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar 30 yıl hizmet etmişse, 5 yıl boyunca her yıl %5 oranında artan bir ikramiye alır.

Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır. Kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken son 10 yılın kazancı değerlendirilir.
Türkiye'de emekli maaşı hesaplanırken, sosyal güvenlik sistemi ile çalışanlar için en son üç yıllık süreci dikkate alınır. Emeklilik sorgulama sisteminde, çalışan kişilerin son 36 aya ait ücretleri ve primleri özellikle dikkate alınır. Ek olarak, çalışanların ilgili üç yıla ait beyan borçları da hesaplamalarda dikkate alınır.

Ocak ayında Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Haziran ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre zam yapılırken Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılır.
Maaş zammı işverenin çalışanları hakkında verdiği değerlendirmeye göre belirlenir. İşverenin çalışanının verimliliğini, performansını, üretkenliğini ve katkısını değerlendirerek maaş zammı miktarını belirlemesi gerekir. İşverenin ne kadar ödeme yapması gerektiğine karar vermesinde çalışanın değerlendirmesi, geçmiş performans ödüllerinin sayısı ve işverenin genel ekonomik koşullara göre kendi stratejileri önemli etkenlerdir.