Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar


Sponsorlu Bağlantılar

Yeşil Pasaport İçin İlgili Belgelerkimlik belgesi, biyometrik fotoğraf, memurun çalıştığı kurum ve kuruluş üzerinden yetkili kişiden alınmış imzalı talep formu mutlaka bulunmalıdır. Diğer belgeler ise duruma bağlı olarak kişisel etmenlere uygun şekilde yine eksiksiz tamamlanmalıdır.
Yeşil pasaport almak için sunulacak evraklar listesi, vatandaşlık statüsüne bağlı olarak değişkenlik gösterse de, aşağıdaki belgelerin sıklıkla istenebileceğini akılda tutun: 1. Geçerli ve imzalı bir pasaport fotokopisi. 2. Kimliğinizi doğrulayan orjinal belgeler (T.C. Kimlik Numarası ya da Nüfus Cüzdanı gibi). 3. Geçerli bir vize belgesi. 4. Pasaportu yenilemek için başvuru formu ve fotoğraf. 5. Vatandaşlık statüsünüzü doğrulayan orjinal belge (pasaport, nüfus kayıt örneği veya doğum belgesi gibi). 6. Daha önce geçerli bir pasaport sahibi olup olmadığınıza ilişkin kanıtlar. 7. Ticari ya da çalışma amaçlı seyahatler için konuyla ilgili belgeler. 8. İş veya eğitim faaliyetlerinizle ilgili belgeler. 9. Seyahat sigortasının kopyası.

Yeşil pasaport başvuruları yalnızca il nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Pasaport başvurusunda bulunacakların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Pasaport Randevu Sistemi web sitesi ya da Alo 199 randevu hattı üzerinden randevu almaları gerekiyor.
Yeşil pasaport, Gümrük Birliği ülkelerinde, üyelerin kimliğini, ikametgâh haklarını ve vatandaşları arasında geçiş yapmayı sağlamak için özel bir pasaporttur. Türkiye'deki vatandaşlar, Fransa, Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda arasında gezinmek ve kalıcı olarak yaşamak için yeşil pasaport almak zorunda değildirler. Ancak, bu ülkelerden başka bir ülkeye seyahat etmek veya Gümrük Birliği ülkesinin bölgesinden diğer Gümrük Birliği ülkelerinin bölgesine seyahat etmek istiyorsanız, yeşil pasaporta ihtiyacınız olacaktır. Yeşil pasaport almak için, Türkiye'de kayıtlı bir vatandaş olmalı ve 18 yaşından büyük olmalısınız. Daha sonra, siyasi partilerin adreslerinde pasaport başvuru formunu doldurup, bir nüfus cüzdanı fotokopisi, halen geçerli bir fotoğraf ve vatandaşlık belgesi gibi belgeler ile birlikte pasaport İdari İşleri Birimi'ne teslim etmeniz gerekir. Pasaport İdari İşleri Birimi onayladıktan sonra, yeşil pasaportunuzla üye devletlerde kolayca seyahat edebilirsiniz.

Yeşil pasaport alabilmek için gerekli olan koşullardan biri, devlet memurluğunda birinci, ikinci ya da üçüncü derece kadrolarda bulunmaktır. Dolayısıyla yeşil pasaport alabilmek için devlet memuru olarak kaç yıl çalışmış olmak gerektiği sorusunun yanıtı, kişiye ve duruma göre değişkenlik gösterir.
Yeşil Pasaport, Türkiye'deki vatandaşların pasaportlarına yerleştirilen kimlik ve iletişim bilgilerinin barındırıldığı, kişiye özel bir karttır. Yeşil Pasaport sahipleri, bazı ülkelerin vize uygulamalarından muaf olarak kolayca seyahat edebilmektedir. Yeşil Pasaport almak için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir: • Türk vatandaşı olmak. • Pasaportu geçerli (yenilenmemiş değil) ve onaylanmış olması gerekir. • Pasaportun sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. • Kimlik bilgisi ve iletişim bilgisini doğru ve eksiksiz olarak doldurma zorunluluğu. • Tanımlamalarına göre sağlanacak tüm fiziksel ve psikolojik özelliklere sahip (kan gurubu ve diğer muayene sonuçlarının kanıtlandığı) belirli sağlık koşullarını sağlama zorunluluğu. • Diğer adli sicil ve güvenlik kontrolleri.

Aile Üyelerinin Yeşil Pasaport Alma ŞartlarıYeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçük ise şartsız bir şekilde pasaport alabilir. 25 yaş altı için de birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, evli olmamak, öğrenimine devam etmek gibi şartları sağlaması gerekir.
Evet, Aile Büyüklerinin onayını almak için yeşil pasaport almak için aileden bir üyenin imzası gereklidir. Ayrıca gerekli olan başka belgeler de vardır, ancak onların hangileri olduğu her insan için farklıdır. Bu belgeler sizin ve aile büyüklerinizin aranan özelliklere göre değişebilir.

Gerçekleşen artış ile birlikte, pasaport defter bedeli 255 TL'ye; 1 yıllık pasaport ücreti 452,30 TL'ye, 3 yıllık pasaport ücreti 1049 TL'ye, 10 yıllık pasaport ücreti (3+ yıl olarak belirtilir) 1478,30 TL'ye çıkarılmıştır.
Yeşil pasaportlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararasıcılıkla sınırları zorlamak ve günden güne değişen dünyadaki rejimlere karşı korunma fırsatı sunmak amacıyla vatandaşlarına verilen özel pasaportlardır. Yıllık yeşil pasaport ücreti Türkiye'de 90 TL olarak belirlenmiştir.

Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
Yeşil pasaportlar 10 yıl geçerli olabilir.

Yeşil pasaport sahipleri 100'den fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilir. Bu ülkelerin detaylı listesine ve ne kadar süreyle vizesiz olarak kalabileceğinize buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından da muaf tutulmakta ancak pasaport defter bedelini ödemek zorundalardır.
Yeşil pasaport, Türk vatandaşlarına sahip olduğu ülkelerdeki vizesiz gezme imkanı sunar. Yeşil pasaportun sahibi kişilerin Schengen bölgesinde 90 güne kadar vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. Ayrıca, yeşil pasaport sahipleri, Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarına bir ziyaret amacıyla Avrupa Birliği veya diğer Schengen bölgesindeki ülkelere vizesiz olarak seyahat edebilmektedir.

Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Yeşil pasaport başvurusu genellikle 7 gün içinde sonuçlanır. Bazı durumlarda, özellikle ek belgelerin talep edildiği durumlarda süre daha uzayabilir.