Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Okula Uyumu


Sponsorlu Bağlantılar

Öğrenim bursu verilmesine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Bir okula alınabilecek yabancı uyruklu öğrenci sayısı, o okulda okuyan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenci sayısının yüzde otuzunu aşamaz.
Yabancı uyruklu öğrenciler okuldaki öğrencilerin yüzde kaçını geçemez, bu her okul için farklı olabilir. Genel olarak, yabancı uyruklu öğrencilerin okuldaki öğrencilerin yüzde kaçını geçmesi her okulda bir sınırlama olmaksızın izin verilir. Bazı durumlarda, yabancı uyruklu öğrenciler okuldaki öğrenci sayısının belirli bir oranını geçemeyebilir. Örneğin, bir okulda yabancı uyruklu öğrencilerin toplam öğrenci sayısının% 25'inden fazla olmaması istenebilir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve üniversitenin istediği yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye girmesi Türkiye'deki üniversitelere başvurmalarıyla mümkündür. Öğrencinin üniversiteyi seçmesi ve üniversite tarafından kabul edilmesinden sonra, öğrenci için gereken ticari vize veya öğrenci vizesinin alınması gerekir. Türkiye’de yabancı uyruklu öğrencilere öğrenci vizesi verilebilmesi için öğrencinin en az lise diplomalı olması gerekir. Ayrıca, öğrencinin akademik performansının da üniversite tarafından incelenmesi gerekir. Üniversite tarafından kabul edilesi halinde, öğrenci, vize başvurusunda bulunmak için yeterli belgeleri Türk İstihdam Bakanlığı’na sunabilir. Gerekli belgeler arasında üniversite tarafından kabul edilmiş bir öğrenci kabul mektubu, geçerli pasaport, kimlik bilgileri, nüfus cüzdanı fotokopisi ve ödeme belgesi de dahildir.

Yabancı uyruklu öğrenciler İl Milli Eğitim Bakanlığından denklik belgesi alarak Akşam Lisesin de eğitim-öğretim alarak lise mezunu olabilirler. Ülkelerindeki savaştan yada başka sebepten dolayı ülkemize göç etmek zorunda kalan öğrencilere Eğitim ve Öğretim hakkı verilmektedir.
Yabancı uyruklu öğrenciler, Türkiye'deki liselere gidebilirler. Ancak yabancı uyruklu öğrencilerin, okula kayıt için gereken evrakların bir kopyasını ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, öğrencilerin liseyi tamamladıktan sonra ülkelerine döneceklerini veya Türkiye'de kalıp vatandaş olmak istediklerini belirtmeleri gerekmektedir.

2022 – 2023 eğitim yılında burs almaya hak kazanan öğrencilere her eğitim yılı boyunca 8 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs) süreyle burs verilecek olup 2022 – 2023 eğitim yılında verilecek burs miktarı 650,00 TL'dir.
Yabancı uyruklu öğrenciler için burs miktarı konusunda bir teklif yoktur. Fakat, bazı üniversiteler, belirli koşullar öngörüldüğünde burslar ayırmaktadır. Bu bursların farklı türleri vardır ve miktarı da değişmektedir. Örneğin, belli ödemeler ya da ücretsiz eğitim alma imkanı sunan burslar mevcuttur. Tüm bu seçenekler araştırılarak detaylar hakkında bilgi edinilebilir.

1-Yabancı uyruklu öğrencilerden, Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda; Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen, yabancı uyruklu öğrenci öğrenim ücreti alınır.
Yabancı uyruklu öğrenciler üniversite harçlarını ödeyeceklerdir. Ancak, bazı durumlarda yabancı uyruklu öğrencilere indirimler veya ödemelerin tamamen ya da kısmen karşılanması mümkün olabilir. Bu durumlar hakkında detaylı bilgi almak için lütfen okulunuzun öğrenci bölümüne başvurun.

TR-YÖS – Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul SınavıÖSYM'nin yapmış olduğu açıklamaya göre TR-YÖS (2023 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı) sınavı ÖSYM Tarafından 29 Ocak 2023 tarihinde yapılacaktır. Sınav saat 11:00'de gerçekleşecektir.
Yabancı uyruklu öğrenciler, Yabanci Uyruklu Ogrenci Sinavi'ne (YOS) girmek zorundadırlar. YOS, Uluslararası Öğrencilere Yönelik Türkiye'nin Lisansüstü Öğrenci Alım Sistemi olan YÖK tarafından yürütülmektedir. YOS, Türkiye'de yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilere ders konuları ve genel akademik bilgi gibi konularda sınav yapılarak yeterlilikleri ölçmeyi amaçlamaktadır.

Ülkemizin bünyesinde yer alan uluslararası öğrenci sayısı, üniversiteler arasında büyük farklılık arz etmektedir. 2019-2020 eğitim yılında, en çok yabancı öğrenciyi bünyesinde barındıran üniversite 6 bin 661 yabancı öğrenci sayısıyla Anadolu Üniversitesi'dir.
En çok yabancı öğrenci, İstanbul Üniversitesi'nde okuyor. İstanbul Üniversitesi'nin 2019-2020 akademik yılı itibariyle 19.457 yabancı öğrencisi bulunmaktadır.

Yabancılar YKS'ye Başvurabilir mi? Evet, yabancılar Yükseköğretim kurumları sınavına başvurabilir, sınava da girebilir. Ama Türk vatandaşlığına sahip olmadan YKS sınavı sonuçlarına göre üniversitelere kayıt yaptıramazlar.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan öğrenciler, TYT'ye giremezler.