Yabancı Uyruklu Öğrenci İlkokul


Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye'de resmi bir şekilde ikamet izni olan vatandaşlar milli eğitim müdürlüklerine müracaat ederek çocuklarını okullara yazdırabilmektedirler. Herhangi bir ikamet izni olmayan kişilerin göç idaresi ile iletişime geçip “geçici kimlik numarası” almaları gerekmektedir.
Yabancı çocuğun okula kaydı bazı süreçleri içermektedir. Bunlar, öncelikle okulun ilgili müdürlüğüne başvurmak, daha sonra çocuğun gerekli belgelerinin teslim edilmesi, çocuğun sağlık tescil formunun doldurulması ve kabul edilmesi, öğrenci kaydının tamamlanması ve son olarak okul tarafından verilen belgelerin düzenlenmesidir. Ayrıca, öğrenmeyi arttırmak ve bireysel öğrenme hedeflerine ulaşmak için destekleyici programlar ve aktivitelerin farkedilmesi de önemlidir.

Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır.
Yabancı öğrenciler Türkiye'de çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla okuyabilirler. Türkiye'deki eğitim sisteminde ülkenin her bir bölgesindeki öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli farklı seçenekler bulunmaktadır. Özellikle uluslararası öğrenciler için, Türkiye'deki eğitim faaliyetlerini geniş bir çerçeve içinde gerçekleştirmek için kurumsal bazda birçok program vardır. Bunlar arasında, Türk Dil Kurumu (TDK), Yabancı İhtisas Üniversitesi, Uluslararası Programlar ve Yüksek Lisans Programları gibi dersler mevcuttur. Ayrıca, özel okullar veya özel üniversiteler arasından seçme yaparak da yabancı öğrencilerin Türkiye'de okuma olanağına sahip olabilirler.

Türkiye'de öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve ilgili kanunla düzenlenir. Başvurular Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına yapılmaktadır.
Yabancı öğrenciler Türkiye'de çalışma izni alarak çalışabilirler. Türkiye Genel Sağlık Sigortası Primi ödemesi ve Türkiye'de ikamet etme durumunu kanıtlamak için ikamet izni sahibi olmaları gerekmektedir. Ancak, çok az sayıda kişinin işe alınmasına izin verilen dört aylık süre içerisinde, yabancı öğrenciler yalnızca mevsimlik işlerde çalışabilir.

Hali hazırda üniversitelerde eğitim öğretim gören yabancı öğrenciler veya üniversite mezunları transkript belgelerini almak için üniversitelerinin Öğrenci İşleri Daire Başkanlıklarına, Fakültelerine veya Enstitülerine bizzat giderek transkript başvurusu yapmakta ve üniversitelerin altyapısına bağlı olarak bu belgeyi en ...
Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'de devam etmek üzere okula başlamaları için, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'ne giriş yapmaları gerekmektedir. Öğrenci belgesi almak için, aşağıdaki adımları izlemeleri gerekmektedir: 1. Pasaport ile Türkiye'ye giriş yapın ve vize alın. 2. Türkiye'ye girişin ardından, nüfus cüzdanı unvanı (İkametgah) belgesi için Devlet İstatistik Enstitüsü ( DİE )’ne başvurun. 3. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden aldığınız belge ile Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurun. 4. Bakanlık belgenizi alıp, Okul Müdürlüğüne giderek öğrencinizin kaydını yapın. 5. İki ay sonra öğrenci belgesini istediğiniz okuldan almaya gitmeyi unutmayın.

İlkokul kayıtları açıklamalara göre, e-okul istemi üzerinden e-kayıt yöntemiyle alınıyor. Temmuz ayının ilk gününden itibaren kayıtlar başladı. Kayıt ya da adres değişimi için öğrenci velisinin 31 Ağustos 2022 Çarşamba gününe kadar okul idaresine başvurması gerekmektedir.
İlkokul kaydı almak için öncelikle bulunduğunuz ilköğretim okuluna başvuruda bulunmanız gerekir. Genellikle okul, velilerden kayıt başvurusunda bulunması talebinde bulunur. Çocuğunuzun doğum tarihi, baba adı, adresi ve diğer benzer bilgilerin belirtilmesi gerekecektir.Kayıt başvurusu kabul edildikten sonra okul tarafından size daha fazla bilgi verilecektir. Bu bilgiler arasında çocuğununokula başlaması için gerekli olan sağlık raporu gibi belgeler vardır. Belgelerin hazırlanması ve imza atılması durumunda, çocuğunuz ilköğretime başlayabilecektir.

Öğrenci ikamet izni başvurusu yapabilmek için yabancı vatandaşın burada Yüksek Öğretim Kurumuna ya da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir kurumda örgün öğretim kaydının bulunması gerekmektedir. Bu kayıt beyan edilerek ikamet izni başvurusu yapılacaktır.
Yabancı Uyruklu öğrencilerin İkametgah alabilmeleri için öncelikle İkametgah Talebinde bulunmaları gerekmektedir. İkametgah talep formu İngilizce veya Türkçe olarak İçişleri Bakanlığı’nın siteden temin edilebilir. Form, öğrencinin fotokopi pasaportunda belirtilen bilgileri, resmi bir vesikalık fotoğrafı ve öğrencinin imzasını gerektirir. Form, doldurularak adresindeki İçişleri Bakanlığının ikamet izinleri merkezi ile birlikte ekli fotokopi pasaport ve vesikalık fotoğraf ile imza ile teslim edilmelidir. İçişleri Bakanlığının, öğrencinin vermiş olduğu bilgilerin gerçekliği ile ilgili doğrulama talepleri de olabilmektedir. Bu talep durumunda, öğrencinin üniversitesinden, öğrenci belgesi, transkriptler, benzeri durumlar için gerekli belgeler veya diğer referanslar sağlaması gerekebilir. İçişleri Bakanlığı, öğrencinin ikamet işlemini tamamlaması için on iki hafta süre tanımaktadır. On iki haftanın sonunda Bakanlık, öğrencinin ikamet iznini vermedikçe öğrencinin ülkeden ayrılması gerekebilecektir.

YÖS BELGESİ ŞARTI ARANMAMAKTADIRAçıköğretim fakültesina kayıt yaptırmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciden, Yabancı Öğrenci Sınav(YÖS) şartı aranmamaktadır. Doğrudan lise diploması ile kayıt yaptırabilir. Kayıt işlemleri konusunda Turkpermit sizlere yardımcı oluyor.
1. Öğretim sözleşmesini imzalamak. 2. Türkçe okuma ve anlama seviyesinin yeterli olması. 3. Açıköğretim lisans programından birinde iyi derecede başarı göstermiş olmak. 4. Üniversite diplomasına sahip olmak. 5. Yabancı uyruklu olmak. 6. Gerekli belgeleri (örneğin pasaport, vize, evrakları) sunmak. 7. Türkiye’de ikamet etmek ve bu süre boyunca kalmaya devam etmek. 8. İstenen ön koşulları tamamlamak (işlenen ders veya kurslar gibi). 9. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Yetkilendirme Sınavı'nı başarıyla geçmiş olmak.

Eğitim Bakanlığına bağlı Açık Öğretim Lisesi yurt dışı programından lise eğitimi süresine denk gelen yıllarda ilgili ülkede bulunduğunu belgelendirerek mezun olanlar da yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvurabilecekler, TR-YÖS'e de katılabileceklerdir.
Yös sınavına, lise ve üniversite hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler katılabilir. Ayrıca bir üniversiteyi kazanmak isteyen mezunlar da yös sınavına katılabilir.