Whatsapp Resmi Yazişma Sayılır Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 2017/1014 Esas ve 2020/4488 Karar sayılı ilam ile alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin içtihatlar geliştirildi.
Evet, Whatsapp ekran görüntüleri kullanılarak delil sayılabilir. Ancak, bu tür bir belge, bir mahkeme tarafından değerlendirilmesinden ve verilen kararın hukuki geçerliliğinin anlaşılmasından dolayı oldukça değişken olabilir. Hukuk uzmanları tarafından tartışılan pek çok farklı konu vardır. Bu nedenle, Whatsapp ekran görüntülerinin hukuki geçerliliği, her durum için farklılık arz edebilir.

Bu kapsamda whatsapp ekran görüntüsü delil sayılır mı sorusuna evet cevabı vermek mümkün olacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki mahkemeye sunulan delillerin hiçbiri tarafların kişisel verilerini yada özel hayatın gizliliğini ihlal etmemelidir.
Hayır, Whatsapp yazışması bir karşılıklı anlaşmaya dayanarak yapılan sözleşme değildir ve bu nedenle bir ihtar yerine geçemez. Bir kişi tarafından tehdit içeren veya başka bir kişiyi suçlayan bir mesaj göndermek, yasal olarak eşdeğer bir davranış olarak kabul edilebilir. Bu nedenle, bir Whatsapp yazışması kesinlikle bir ihtarın yerini tutamaz.

Her ne kadar kişinin kabul etmesi halinde tebligatın her yerde yapılabileceği yönünde Tebligat Kanunu'nda hüküm bulunsa da, whatsapp programından gönderilen tebligatın geçerli sayılması yönündeki ilk Yargıtay Kararı oldu.
Mahkemeye whatsapp mesajlarını sunmak için, mesaj sahibinin bütün mesajları kopyalayıp bir rapor oluşturup onu mahkemeye sunmalıdır. Rapor, her zaman bir mesaj sahibinin imzası veya e-imzası tarafından onaylanmalıdır. Mahkemeye sunulacak raporun kopyalanmış mesajların tarihi, gönderen ve alıcıların ismi ve programın versiyonu da belirtilmelidir. Birkaç mesajdan oluşan kompleks bir iletişim durumunda, gönderilen mesajların ayrı ayrı incelenmesi gerçek iletişimin karşılıklı olarak algılanması açısından önemli olabilir.

WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
Hayır, mahkemeler WhatsApp mesajlarını göremez. WhatsApp mesajlarına ancak özel olarak yetkilendirilmiş kişiler veya kurumlar erişebilir.

Taraflar arasında yapılan hakaret, tehdit, aşağılama gibi davranışlar da boşanma davalarında delil olarak kullanılabilmektedir. Whatsapp konuşmalarının mahkemede delil olarak sunulabilmesi için bilirkişi raporu gereklidir.
Bu, hukuki olarak, ülkeden ülkeye farklı şekillerde yorumlanabilir. Bazı yerlerde, bu tür ifşaların kanunsuz olduğu ve ciddi cezalara neden olabileceği kabul edilmektedir. Ancak bir başka ülkede, dava açılması için diğer kişinin rızası olmadan ortaya çıkarılmış bilgilerin ifşa edilmesi, haksız rekabet yoluyla başkalarının ekonomik menfaatine zarar vermeye teşebbüs etmek veya mahremiyet açısından hassas üçüncü tarafların itibarını kötüye kullanmak gibi nedenlerle ele alınabilir. Dolayısıyla, bireysel durumlara göre değişkenlik gösterebilecek olan bu tip ifşalar genel olarak ciddi mesuliyet oluşturmaya potansiyel olarak sahip olabilir.

Yani suç olan mesajları kaydetmek değil ifşa etmektir. Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur.
Hayır, Whatsapp polisi takip edemez. Ancak, Whatsapp mesajlarını bazı durumlarda takip etmek için yetkileriniz olsa bile, bu yapılamaz. İlgili kanunlar tarafından korunan şahısların gizliliğine saygı duyulmalıdır.

Uçtan uca şifreleme yönteminde sizin yazdığınız mesaj karşıdaki kişiye şifreli olarak gönderilir ve üçüncü kişiler bu mesajların içeriğini göremez. Yani mesajlara ulaşılsa bile mesajlar şifreli olduğundan dolayı içeriğe ulaşılamaz.
Hayır, WhatsApp mesajları kesin delil olarak kullanılamaz. WhatsApp mesajlarının kesin delil olarak kabul edilebilmesi için, mesajların güvenli bir kaynaktan elde edilmesi ve doğrulanmış bir taraf tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.

Whatsapp yazışmaları kesin delil değildir.Ayrıca mahkeme dava kapsamında whatsapp yazışmalarının tek başına ispata yeterli olduğu (senetle ispat kuralının uygulandığı haller hariç) kanaatine varırsa sadece whatsapp yazışmalarına dayanarak da karar verebilecektir.
Maalesef, herhangi bir kişinin geçmişe dönük WhatsApp konuşmalarını çıkarması mümkün değildir. WhatsApp, kullanıcıların konuşmalarını korurken aynı zamanda bu bilgilere erişimin güvenli olduğundan emin olmak isteyecektir. Bu nedenle, geçmişteki konuşmaları çıkarmak veya kopyalamak için kullanıcıların izinlerini almak gerekir.