Whatsapp Mesajı İhtar Sayılır Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Her ne kadar kişinin kabul etmesi halinde tebligatın her yerde yapılabileceği yönünde Tebligat Kanunu'nda hüküm bulunsa da, whatsapp programından gönderilen tebligatın geçerli sayılması yönündeki ilk Yargıtay Kararı oldu.
Evet, kamu kurumlarınca kabul edilirse, Whatsapp mesajları kanıt olarak kullanılabilir. Ancak, her durumda, mesajların gerçekliğinin, doğruluğunun ve geçerliğinin saptanması konusunda mahkemeler tarafından özel önlemler alınması gerekebilir. Bununla birlikte, Whatsapp mesajlarının, sözlü açıklamalar ve diğer kanıtlardan daha az kamu kurumları tarafından kabul edilme olasılığı vardır.

Kişinin kendi telefonunda yer alan ve kendisine gönderilen whatsapp konuşmaları delil olarak kabul edilebilecektir. Zira bu halde hukuka aykırı yollarla elde edilmiş bir kayıt yoktur. Konuşmaların ekran görüntülerinin alınması da mümkündür.
Mahkemeye Whatsapp mesajlarının sunulması çoğu zaman mahkeme tarafından kabul edilen bir yöntem değildir. Bu nedenle, dava aracılığıyla Whatsapp mesajlarının yetkilendirilmiş bir kaynak tarafından işlenerek resmi kopyalarının hazırlanması önemlidir. Bu kopyalar meselenin mahkemede gösterilmesi için kullanılabilecek belgelerdir. Örneğin söz konusu mesajlar bir görüşme üzerine aktarılabilir veya sözlü olarak alıntı yapılabilir; ancak mahkemenin onayı olmadan Whatsapp mesajlarının tanıkların ifade vazifeleri gibi geçerli kanıt kapsamına girmesine izin verilmez.

WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
Hayır, Whatsapp resmi tebliğ yerine geçmez. Bir resmi tebliğin yerine getirilmesi, resmi bir belgeyi veya çoklu kanallardaki onaylamayı gerektirir. Tüm mevzuatlar, belgenin imzalanmış bir nüshasının gönderilmesi veya farklı iletişim kanallarından (örneğin posta, e-posta veya telefon) kesin onayının alınması gereğini öngörmektedir.

Özetle; WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks ile yapılan bildirimler tek başlarına geçerli bir tebligat usulü değildir. Bu bildirimler, kat maliklerine hatırlatma, ilgi uyandırma, hızlı bir şekilde içeriği anlamaları amacı ile kullanılabilir.
Whatsapp konuşmaları tek başlarına suç teşkil etmez. Ancak konuşan kişilerin yazdıkları şeyler cezai yaptırıma tabi olabilir. Örneğin, ifade ettiği görüşlerin karşı tarafa zarar verebilecek şekilde ayrımcılık, tehdit etme, taciz etme veya diğer ülkenin kanunlarına aykırı olan faaliyetler içermese bile, kişiye cezalar uygulanabilir. Ayrıca, gizli bilgilerin ifşa edilmesi veya çalınması, yasalara aykırı bilgiye dayanarak suçlar işlenmesi gibi durumlar da düzenleyici otoriteler tarafından dikkate alınır.

Whatsapp yazışmaları delil olarak kabul edilmek için hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmayı gerektirir. Casus programlar vasıtasıyla, hack yöntemleriyle veya fiziksel zorbalıkla elde edilmiş yazışmalar hukuka aykırı olmaktadır. Bu eylemler hukuka aykırı olduğu gibi Türk Ceza Kanunu kapsamında da ayrıca suç oluşturur.
Savcılık, kullanıcıların Whatsapp mesajlarını okuyabilir ancak bazı koşullar var. Bir örnek olarak, bir desise yoluyla gelen bir istem için, telefonun sahibine karşı çok ağır bir suçun araştırılması söz konusu olduğunda, savcılık bu bilgileri elde etmek için gerekli adımları atabilir. Ancak, bu tür durumlar nadiren olur ve büyük olasılıkla eylem gerektirecek bir sebep bulunmadan herhangi bir kişinin mesajlarını Savcılık tarafından okunamaz.

Sonuç olarak Devlet, WhatsApp mesajlarına ulaşamaz. Fakat yapılacak bir yasal düzenlemeyle WhatsApp mesajını gönderen Cihazın Bilgisi, Lokasyon bilgisi, Hesaba ait telefon bilgisi vs. ulaşabilir. Ya da Çin de olduğu gibi WhatsApp içerikleri kontrol edilemediğinden uygulamanın kullanılması tümden yasaklanabilir.
Hayır. WhatsApp, resmi makamlar tarafından takip edilemez. Ancak, kullanıcılar WhatsApp'ın özel mesajlaşma hizmetlerini kullanıyorsa, mesajlar kimliğinizi saklayarak, diğer kullanıcının cihazında tutulabilir ve doğrudan resmi makamların eline geçmeyebilir.

WhatsApp üzerinde gerçekleştirdiğiniz yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan üçüncü kişiler tarafından uzaktan erişilememektedir.
Whatsapp, her ay güncellemeler ve özellikler sunmak için çalışıyor. Güncellemeler tüm kullanıcıların hizmetine sunulur. Her ay yeni özellikler, deneyimler ve özellikler eklenir.

Hizmetimizi sağlamak için izlediğimiz olağan süreç kapsamında WhatsApp, teslim edilen mesajları veya söz konusu teslim edilen mesajların işlem log kayıtlarını saklamaz ve teslim edilmeyen mesajlar 30 gün sonra sunucularımızdan silinir.
Maalesef, WhatsApp mesajları mahkemelerde kullanılmaz. Bunun yerine, mahkemeler sadece bağlayıcı ve geçerli kanıtlar kabul eder. Bu nedenle, WhatsApp mesajları mahkemede kullanılmamalıdır.