Whatsapp Danıştay Kararı


Sponsorlu Bağlantılar

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 2017/1014 Esas ve 2020/4488 Karar sayılı ilam ile alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin içtihat geliştirildi.
Mahkeme organları, Whatsapp mesajlarını geçerli deliller olarak kullanabilirler. Ancak, her mahkeme konusunda ayrıntılı kurallar uygulayabilir ve mesajların doğruluğu ve kullanılabilecek duruma geçebilmesi için belli zorluklar arz edebilir. Birkaç örnek var: Bir taraf e-posta veya Whatsapp mesajı gönderdiğinde bir ikrar imzalamış sayılmaz; bir mesajın kaynağı teyit edilmeli ve mesajdaki fiillerin gerçek olduğu gerçekçi bir biçimde kanıtlanmalıdır. Bu nedenle, mahkeme konusunda verilen herhangi bir tavsiye, özellikle de Whatsapp mesajları hesabında, yalnızca bir avukatın kapsamlı danışmanlığıyla verilmelidir.

Kişinin kendi telefonunda yer alan ve kendisine gönderilen whatsapp konuşmaları delil olarak kabul edilebilecektir. Zira bu halde hukuka aykırı yollarla elde edilmiş bir kayıt yoktur. Konuşmaların ekran görüntülerinin alınması da mümkündür.
Hayır, Whatsapp mesajları belge sayılmaz. Herhangi bir kanıt oluşturmak veya kullanmak için yeterince dayanıklı olmadıklarından dolayı, hukuk veya muhasebe amaçları için kabul edilmezler.

Söz konusu prensip WhatsApp yazışmaları bakımından da geçerlidir. Bu kapsamda hukuka uygun olarak elde edilmesi halinde whatsapp yazışmaları da delil olarak kullanılabilir. Nitekim Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Hayır. WhatsApp mesajları tek başına kesin delil değildir. WhatsApp mesajları, sözleşmeler ve hakim kararlarını desteklemek için kullanılabilecek dayanak belgeler olarak dikkate alınabilir, ancak kesin delil olarak kabul edilmez.

Whatsapp yazışmaları kesin delil değildir.Ayrıca mahkeme dava kapsamında whatsapp yazışmalarının tek başına ispata yeterli olduğu (senetle ispat kuralının uygulandığı haller hariç) kanaatine varırsa sadece whatsapp yazışmalarına dayanarak da karar verebilecektir.
Görüntülü ve sesli görüşmeler, Whatsapp aracılığıyla yapılan çevrimiçi gönderilen mesajlar ve dosyalar yasal olarak kullanılmak için delil olarak kabul edilebilir. Ancak, Whatsapp'taki görüşmelerin kanıt olarak kullanılması, kişisel duruma ve ülkeye bağlı olarak değişebilir. Bir duruşmada kabul edilip edilmeyeceğini anlayabilmek için ülkenizdeki mahkeme kurallarını kontrol etmeniz önerilir.

Peki whatsapp yazışmaları hukuka uygun şekilde nasıl elde edilir? Mesajlar doğrudan size gönderilmişse alıcısı veya göndericisi olduğunuz mesajlar ve dahil olduğunuz gruplardaki whatsapp yazışmaları delil olarak kullanılabilir.
WhatsApp dökümanı, her ay güncellenen bir sürümü vardır, bu nedenle süresiz olarak mevcuttur.

Hizmetimizi sağlamak için izlediğimiz olağan süreç kapsamında WhatsApp, teslim edilen mesajları veya söz konusu teslim edilen mesajların işlem log kayıtlarını saklamaz ve teslim edilmeyen mesajlar 30 gün sonra sunucularımızdan silinir.
Evet, WhatsApp yazışmaları tespit edilebilir. WhatsApp aracılığıyla gönderilen ve alınan mesajlar ağ üzerindeki kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen iletişim olaylarını takip etmek ve tespit etmek için kullanılan protokolleri izlemektedir.

Başka bir deyişle, WhatsApp üzerinden yapılan bir yazışmada, yazışmanın tarafı olan tüm hesap sahipleri, o yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanabilirler. WhatsApp grubu üzerinden yapılan mesajlaşmalarda ise o grupta bulunan tüm kişilerin, yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanması mümkündür.
Mahkemeye bir Whatsapp mesajının sunulması, Federal Kanunlara ve Ulusal Adalet Kurallarına göre yapılmalıdır. Bir adliye memuru tarafından doğrulanmış bir ekran görüntüsü almanız gerekmektedir. Böylece mesajının doğruluğu doğrulanmış olur. Ayrıca, mesajın orijinal olarak sunulmasını sağlamak için, cihazda cevap verilerek mesajlar kayda geçtirilmelidir. Bir mesajın mahkemeye kabul edilebilmesi için, onu yetkili bir adliye memuru tarafından doğrulanmış bir ekran görüntüsü olarak sunulması gerekir.

WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
WhatsApp, kullanıcılarının özel mesajlarını şifrelemek için teknolojileri kullandığından bu yana, son konuşmaların geçmişe dönük olarak çıkarılmasını engellemektedir. Ancak, WhatsApp'ın, özel mesajların gönderildiği veya alındığı ile ilgili bazı bilgiler tuttuğunu unutmayın. WhatsApp tarafından üretilen raporların tutulmasının, WhatsApp tarafından sağlanan konuşma kayıtlarının geçmişe dönük olarak çıkarılmasını engellediğini unutma. Bu kayıtlar, WhatsApp tarafından kullanıcılar arasında kanunen istenen verilerin sunulmasına izin verir.