Veli Toplantısında Söylenecek Güzel Sözler


Sponsorlu Bağlantılar

Veli toplantısı, bir öğrencinin okuldaki durumunu tartışmak, akademik ve davranışsal sorunlarına çözüm bulmak için düzenlenir. Öğrencilerin bireysel konulardaki güçlü ve zayıf yönleri, müfredat dışı becerileri ve yeterlilik düzeyleri değerlendirilir.
Veli toplantılarının konusu, öğrencilerin okul kurallarına ve disipline uyumunu sağlamakla ilgili değişik konulardır. Mesela, okul içinde koruyucu önlemler, ebeveynlerin çocuklarına sağladıkları destek ve zor zamanların yönetimi gibi konular tartışılabilir. Ancak bu konular genellikle öğretmenler tarafından öğrencilere açıklanırken öğrenci velilerinin görüşlerinin de alınması yararlı olacaktır. Ayrıca, okul disiplininin nasıl iyileştirilebileceği veya okulda uygulanan cezaların nasıl geliştirilebileceği hakkında da görüşler paylaşılabilir.

Veli, başarısızlığı ve derslerle ilgisizliği nedenlerini ortay çıkararak, problemin çözümüne öğrencinin katılımını sağlayarak; dayatma mantığı yerine kabul görme ve ortak olma çerçevesinde değerlendirmelidir. Ders ve başarı konularında anne-baba ortak hareket etmeli ve tutarlı davranmalıdır.
Öğretmen, velilere ve öğrencilere saygılı ve düzgün bir biçimde davranmalıdır. Konuşmalarına ortak olmalı ve onlarla arasındaki iletişimi güçlendirmelidir. Diğer öğrencilerden alınan raporları tartışmalı ve değerlendirmeli ve konferans sırasında öğrencilere destek sağlamalıdır. Öğretmen, her öğrencinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkması için çaba göstermeli ve beklentileri açıkça belirtmelidir. Öğretmen, tüm veli görüşlerine açık olmalı ve sorulara cevap vermelidir. Gerekli durumlarda, öğretmenler eğitim programlarının kayda değer özelliklerini paylaşmalı ve selefi bir anlayış içinde velilere davranmalıdır.

Gerekirse veliler telefonla da bilgilendirilerek toplantıya katılım sağlanmalıdır. Yapılan toplantının amaçları mutlaka gönderilen yazıda belirtilmelidir. Velinin yalnızca çocuğunun notunu öğrenmek ya da yardım istenmesi amacıyla toplantıya çağrıldığını düşünmemesi sağlanmalıdır.
Veli toplantısı için öncelikle ev sahipliğini yapacak en uygun mekân seçilir. Ardından, davetiyeler dağıtılır ve davetlilerin katılmayı onaylaması beklenir. Toplantıda konuşulacak konular, sunumlar hazırlanır. Toplanta öncesinde söz alanlarla görüşülür ve konuşmalarının ne kadar süreceği belirlenir. Toplantıda anlatılacak temalar, öğrencilerin ilgi alanlarına göre planlanır. Toplantıya katılımı arttırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenebilir. Eğer toplantı online olarak yapılacaksa, toplantıya katılacak öğrencilerin teknik donanımlarına göre gerekli arayüz ayarlanır. Toplantı sırasında öğrencilerin soruları cevaplanır ve ihtiyaç duyulan tavsiyeler verilir. Toplantı sonunda yapılan gözlemler değerlendirilir ve rapor olarak saklanır.

Eğitim-öğretim anlayışı konusunda birliktelik sağlamak amacıyla yılda dört defa “Sınıf Veli Kurulu” ve “Okul Veli Kurulu” toplantıları yapılır.
Veli toplantısı, öğrencilerin başarısını ve eğitimlerini değerlendirmek için her dönem bir kez yapılmaktadır.

Her koşulda saygılı olmaya ve sakin kalmaya özen gösterin. Görüşme sırasında göz kontağı kurun, farklı şeylerle ilgilenmeyin ve samimi olun. Söz kesmeden, müdahale etmeden, dikkatli ve içten bir şekilde dinleyin ki bunu karşı taraftan da bekleyebilin.
Veliler ile etkili bir şekilde konuşmak için, onlara saygı göstermek, iyi dinlemek ve gerçekten onların endişelerine kulak vermek önemlidir. Konuşmalarınızda insan odaklı olmalı ve çevrenizdeki insanları ve olayları anlamaya ve anlaşılmaya çalışmalısınız. Konuşmalarınızda cümlelerinizi kullanarak net ve öz ifadeler kullanın. Konuşmalarınıza duygu ve inançlarınızı da katabilirsiniz. Velilere kendi söylediklerinin değerini vermek ve onların bakış açılarına saygı göstermek önemlidir. Ayrıca, velilerle etkili iletişim kurmak için zaman zaman onların görüşlerine göre kendinizi ayarlayabilir ve onlarla ortak hareket edebilirsiniz. Onlardan fikir almayı ve problemler üzerine müzakere yapmayı da unutmayın.

-Velilere ........ Bey, .........Hanım şeklinde hitap edilmeli.
Veliler, çocuklarının başarısına ve gelişimine katkıda bulunmak için büyük çaba sarf eden saygıdeğer kişilerdir. Onlara hitap etmek için en uygun sözler; “Sayın Velimiz, Saygıdeğer Veli, Sevgili Velimiz” gibi sözler olabilir.

Etkili öğretmen, öğrencilerine karşı açık, onlarla iyi anlaşan, samimi, kararlı, duyarlı, sevecen, hoşgörülü ve anlayışlı kişilik özellikleri gösteren davranışlara sahip kişidir (Stanton, 1985; Capel vd. 1995).
1. Öğretmenler, öğrencilerin sorgulamalarını ve tartışmalarını cesaretlendirmelidir. 2. Etkili bir öğretmen, öğrencilerinden akademik başarısızlıkların nedenlerini sorabilir ve bileşik amaçların ortaya çıkarılmasını sağlamak için kapsamlı araştırma yöntemleri uygulayabilmelidir. 3. Etkili öğretmenler, öğrencilerin kişisel kabiliyetlerini geliştirmek için her öğrencinin potansiyellerini keşfetmelidir. 4. Etkili öğretmenler, öğrencilerin öğrenme süreçlerine katılmalarını, fikirlerini ifade etmelerini ve isteklerini ifade etmelerini desteklemelidir. 5. Etkili öğretmenler, öğrencilerin erişimlerini, bilgiye dair farklı perspektifleri ve alanla ilgili düşünce tarzlarını içecek ve kabul edecek şekilde öğrenim yolu izlemelidir. 6. Etkili bir öğretmen, öğrencileri öğrenme yaşamlarına katılmaktan hazzetmeli ve öğrenmeyi eğlenceli bir etkinlik haline getirmelidir. 7. Etkili öğretmenler, öğrencilerin değerlerini, kültürel farklılıklarını ve etnik geçmişlerini saygıyla karşılamalıdır. 8. Etkili bir öğretmen, ilerlemeyi doğru yakalamak için geribildirim mekanizmalarını kullanmalıdır.

İyi öğretmen önyargılı ve yanlı değildir, öğrencilere eşit davranır. İyi öğretmen gerçek duygularını denetler ve öğrencilere göstermez. etkili öğretmen her öğrenciye eşit davranır. Öğretmenler birbirlerine destek olur kendi duyguları ve inançlarından etkilenmeden öğrencilere karşı cephe oluştururlar.
Daha iyi bir öğretmen, öğrencileri ve aralarındaki ilişkiyi esas alan bir yaklaşım sergilemelidir. Öncelikle öğrencilerle karşılıklı saygı göstererek ve özel ilgi göstermek suretiyle aralarındaki güveni artırmaktaydı. İkinci olarak, öğrencilere materyalleri etkili ve anlaşılır biçimde sunmalıdır. Öğrencilere derslerin ne amaçladığını açıklamalı ve onların başarısı için öncelikle onların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına odaklanmalıdır. Üçüncü olarak, öğrencilere özgüven vermeli ve onların sorgulamaya başlamalarını desteklemeli. Dördüncü olarak, öğrencileri her zaman kayıtsız ve şartsız sevgiyle karşılamalı ve yanlış cevapların üzerine düşünmeye çalışmalarını teşvik etmelidir.