Uzman Ve Başöğretmenlik Şartları
Sponsorlu Bağlantılar
Başöğretmenlik Sınavına Kimler Girebilir?
Başöğretmenlik sınavına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından her yıl üniversitelerin sosyal bilimler dallarında lisansüstü öğrenimlerini başarıyla tamamlamış veya sözleşmeli öğretmen olarak 6 yıl görev yapanlar katılabiliyor.
Başöğretmenlik Kriterleri Nelerdir?
1) Eğitim konusunda en az 10 yıl süren geçerli bir ünvanı olmak, 2) Yükseköğretim giriş sınavlarına ilişkin disiplinlerde mitlenmiş veya lisans derecesi alan öğretmenlerden biri olmak, 3) En az 8 yıl süreli, bir okulda ya da çoklu okuldaa öğretmenlik yapmış olmak, 4) Öğretim teknolojilerini ve özgün eğitsel materyaller geliştirmek için gerekli bilgilere sahip olmak, 5) Diğer eğitim uzmanları ile birlikte çalışmada başarılı olmak, 6) Eğitim ilkelerini, teorilerini ve tekniklerini güncel tutmak, 7) Güçlü alanda liderlik yetenekleri geliştirmek, 8) Sınıf yönetimine sahip olmak, 9) Değerler eğitiminde başarılı olmak, 10) Güçlü iletişim ve organizasyon becerileri geliştirmek, 11) Problem çözmede becerileri geliştirmek, 12) Etkili liderlik ve öğretmenlik tarzı geliştirmek, 13) Bir topluluğun farklı üyeleriyle karşılaşmada anlayış göstermek, 14) Okul yönetimi ile iletişim becerisi geliştirmek, 15) Farklı sosyal ve kültürel durumlara uyum sağlamak, 16) Yeni eğitim ağ geçitlerini denemek ve etkili bir şekilde uygulamak, 17) Yurtdışı eğitim deneyimlerinin kazanılması.
Uzman Ve Başöğretmenlik Sınavından Kimler Muaf?
Uzman ve başöğretmenlik sınavlarından muaf olanlar şunlardır: 1. Ordu, Jandarma ve Emniyet teşkilatında görev alan personel. 2. Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki Askeri Akademilerin dersleri, eğitimleri veremleri. 3. Milli Savunma Bakanlığı kadrosu içerisinde bulunan personel. 4. Sosyal Hizmet Uzmanı olarak atanmış ve 10 yıl görev yapan personel. 5. Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen unvanı ile emekli olmuş olan personel. 6. Devlet Su İşleri Personeli. 7. Türk Silahlı Kuvvetleri Mühendislik ve Yüksek Öğrenimi Vakfı öğrencileri. 8. Milli Eğitim Bakanlığı özel görevlileri. 9. Vakıflar Genel Müdürlüğü kadrolu personelleri. 10. Medeni Hukuk Uzmanı olmak için atanmış hâkim ve savcılar.