Uzman Öğretmen Olma Şartları 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere, meslek hayatında yaptığı iş ve işlemlerle değerlendirilerek 'uzman öğretmen' unvanı verilecek. Uzman öğretmenler 10 yıl sonra 'başöğretmen' olmak için başvuru yapabilecek.
Uzman öğretmenlik sıfatını elde etmek için, öncelikle lisans veya yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Uzman öğretmenlik lisansüstü eğitim programları, master programları, özel öğretim programları, eğitim ve öğretim programları ile pedagojik ve psikolojik alanlarda uzmanlık eğitimleri de sunulmaktadır. Türkiye'de uzman öğretmenlik kursları, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği ölçütlere uygun olarak, MEB'e bağlı Devlet Konservatuarlarında ortaöğretim kursları aracılığıyla verilmektedir. Ayrıca, üniversitelerde eğitim fakülteleri bünyesinde, özel öğretim programları, eğitim ve öğretim programları, kültür-sanat programları ve güzel sanatlar eğitimi programları ile öğretmenlik programlarının devamı olan öğretmenlik uzmanlığı programları da sunmaktadır. Uzman öğretmenlik için öğretmen adaylarına, çalışma alanlarıyla ilgili konular üzerine küçük bir proje yazmaları, özgeçmiş formunu doldurmaları ve konu ile ilgili bir sözlü mülakat yapmaları da gerekebilir.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre öğretmenler, MEBBİS ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak başvuru sonuçlarını öğrenebilecek. Uzman öğretmenlik sınavına katılmak için en az 10 yıl öğretmenlik yapmak gerekiyor. Başöğretmenlik için ise uzman öğretmen olarak en az 10 yıl çalışma şartı aranıyor.
Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı tüm üniversitelerden mezun olmak, ilköğretim müfredatıyla ilgili 10 yıllık mesleki tecrübe sahibi olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı Uzman Öğretmenlik Sınavları’ndan başarıyla mezun olmak gereken Uzman Öğretmenlik 10 Yıl Şartı 15 Mart 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Başöğretmenlik Eğitim Programına ise yazılı sınava başvuru tarihlerinin (26 Eylül-3 Ekim 2022) son günü (3 Ekim 2022 ) itibariyle adaylık dahil en az 10 yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenler başvurabilecektir.
Uzman öğretmenler 2022 yılında fark alımlarına ilişkin olarak belirlenmesi gereken ücret tarifesi konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Açıklanan maaş tarifeleri Bakanlıkça düzenlenmektedir. Söz konusu tarifeler, uzman öğretmenlerin alması gereken genel maaş oranlarını ve fark alımlarının ne şekilde uygulanacağını içermektedir. Uzman öğretmenlerin fark alımlarını içeren mevcut maaş tarifesine 2022 yılında da uyulacaktır.

2022 yılında yüzde 20 gelir vergisi ile 507,07 TL uzman öğretmenlik tazminatı alınır. Ayrıca uzman öğretmen olanlar 1 derece artar ve bu durum da uzman öğretmen maaş farkını artırır. Uzman öğretmen maaş farkı 1 Ocak 2023 yılındna itibaren geççerli olacak.
Uzman öğretmenlik için mezuniyet notu ortalaması 85 puan veya daha yüksek olmalıdır. Yüksek lisans ve doktora dereceleri, bu puanın üzerinde olması durumunda daha fazla puan kazanılmasına olanak sağlayabilir. Ayrıca, mesleki sınavları başarıyla geçmek için gerekli alanlara göre 200 puan kazanılması gerekmektedir.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere yılda bir defa yapılacak. Bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak.
Uzman öğretmenlik unvanını almak için, çoklu alanlı öğretmen adaylarının 10 yıl süresince mesleklerinde tecrübe sahibi olmaları gerekmektedir. Bu durum, aynı alanda uzun süreli eğitim almak veya daha önce mevcut olan Uzman Öğretmenlik unvanına kavuşmuş kişilerin, daha fazla meslek tecrübesi kazanmak amacıyla mesleki gelişimlerini sürdürmeleri şeklinde olabilir. Uzman öğretmen adaylarının 10 yıllık tecrübelerini Yükseköğretim Kurulu tarafından onayladıktan sonra, Uzman Öğretmenlik unvanına hak kazanacaklardır.

Bakanlıkta meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere 180 saatlik kurs ve yapılacak sınavla uzman öğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de bugünün şartlarında 1342 lira bir ek ödeme yapılacak. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan yaklaşık 500 bin öğretmen uzman öğretmenliğe başvurabilecek.
Uzman öğretmenlik sınavına, öğretmenlik diploması olmayan kişiler ve eğitim fakültesi mezunu olmayan kişiler giremez. Ayrıca, ülkemizdeki en az altı yıllık lise ve dengi okullara mezun olanlar da bu sınava giremez.

Buna göre; MEB uzman öğretmenlik sınavı 19 Kasım'da yapılacak. Diğer yandan yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğretmenler uzman öğretmenlik, doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmenlik için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Uzman Öğretmenlik Maaş Farkı 2019 yılı için her ülkeye göre değişmektedir. Maaş farkının ne kadar olacağı, uzman öğretmenlik görevindeki ücret, ülke genelindeki ortalama ücret ve diğer faktörlerden etkilenir. Uzman öğretmenlik maaşının hangi ülkede veya bölgede ne kadar olduğunu netleştirmek için en iyi kaynak ilgili ülkenin veya bölgenin müdürlüğüdür.

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞ FARKLARI BELLİ OLDUFuat Oktay açıklamasında şunları söyledi; "Öğretmenlerimiz, uzman öğretmen olduklarında maaşlarında 2023 yılında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmen olduklarında ise yaklaşık 4.500 lira artış olacaktır."
Uzman Öğretmenlik Sınavı için Kurumlar arasında farklılık gösterebilir. Genellikle sınav 70 soruluk multiple choice test (MCQ) olarak düzenlenir. Soruların tamamı öğretmenlik alanıyla ilgili konular olup, her bir soru için 4 seçenek verilmektedir.