Ücretli Öğretmen 657 Ye Tabi Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır.
Hayır, ücretli öğretmenlik memuriyetten sayılmaz. Ancak ücretli öğretmenler kamu çalışanı olarak kabul edilir ve vergi ve diğer yükümlülüklerle ilgili hükümlere tabidir.

Bu çerçevede 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası gereğince; sözleşmeli öğretmenlerin asker öğretmen olarak görev yaptıkları süreler sözleşme süresinden sayılamamaktadır.
Ücretli öğretmen, bir işçi olarak kabul edilmez. Genellikle eğitim alanında, lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olan bir kişi tarafından gerçekleştirilen özel bir hizmet olarak kabul edilir. Öğretmen uyguladığı eğitim hakkında ölçülebilir sonuçlar elde etmesi ve aynı zamanda bilgi, beceri ve yeteneklerini öğrencilere aktararak onların öğrenme sürecini desteklemesi ile ünlüdür.

Vekil öğretmen olarak çalışan öğretmenlerimiz işçi statüsünde hizmet akdine tabi olarak çalışan sigortalılar gibi SSK(4/A) kapsamında sigortalı olacaklardır. ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN SİGORTA BİLDİRİMİ; Ücretli öğretmenlerin işyerleri görev yaptıkları okullar, işverenleri ise yine görev yaptıkları okul idaresidir.
Ücretli öğretmen bir öğretmen olarak kategorize edilir ancak kendi başına bir öğretim görevlisi olarak çalışır. Ücretli öğretmen ders vermek veya eğitim programlarını koordine etmek için özel şirketler, özel okullar ya da eğitim kurumları tarafından belirli miktarda ücret alır. Ücretli öğretmenler farklı konular üzerinde eğitim sunarlar, öğrencilerin derse katılımını destekleyen becerileri öne çıkartır ve özel projeler hazırlamak için takımlar oluştururlar. Ücretli öğretmenler bazı durumlarda özel programlar oluşturmak ve uygulamak için sorumlu olabilir, öğrenci gelişimini değerlendirmek için de kapsam ve öğrenme hedeflerini belirlemek için tasarımlar sunabilirler. Bazen ücretli öğretmenler sınıf ortamını yönlendirir, öğrenciyle iletişimi geliştirir ve öğrencilerin teşvik edilmesi için stratejiler önerir. Ayrıca, ücretli öğretmenler, programa katılan öğrencilerin başarısının takibi ve raporlanması için de sorumludur.

Öğretmen açığı bulunan okullara atanan ve ders başı ücret alan eğitmenlere ücretli öğretmen deniliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine derse giriyor.
Ücretli öğretmenler sınırlı sayıda saatlerde seans verebilir. Öğretmenin kaç saat gireceği, eğitim kurumumuzun ve öğretmenin özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle ücretli öğretmenler haftalık olarak 10-20 saat arasında ders verir.

14- Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmen (ücretli öğretmen) azami kaç saat ücret alabilir? ders okutmak üzere görevlendirilenlere, bu kapsamda haftada en fazla 30 saat ders görevi verilmesi mümkün olabilecektir.
Kanun olarak; Ücretli öğretmenler, 4077 sayılı Kamu Görevlileri Yaşa Tazminatı ve İkramiyesi Kanunu'na tabidir. Bu kanun ile ücretli öğretmenlerin hakları düzenlenmiş ve onların yaşa göre ek olarak alacakları miktarlar belirlenmiştir.

2- Ücretli öğretmenlik, 657 sayılı Kanunun 89. maddesine dayanılarak yürütülmekte olup, tam olarak bir statüsel istihdam şeklinde değildir. Zira ilgili madde okunduğunda da görülecektirki, memurlar ve öğretim üyelerine de ücretli ders karşılığı görev verilebilmektedir.
SGK, Türkiye Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından sağlanan sosyal güvenlik hakları kapsamında ücretli öğretmenlerin de dahil olduğu her türlü hak ve yükümlülükleri kapsamaktadır. Öğretmenlerin bu haklarından yararlanabilmeleri için SGK'ya üye olmaları gerekmektedir.

Örneğin; haftada 30 saat çalıştırılacak bir ücretli öğretmenin, 2010/Ekim ayındaki sigorta gün sayısı (4x30=120/7,5) 16 olacaktır. Dolayısıyla bu şekilde çalışan bir ücretli öğretmen adına her ay en çok 16 sigorta gün sayısı SGK'ye bildirilecek ve primleri MEB'nca ödenecektir.
Genel olarak ücretli öğretmenlerin maaş almaları tatil dönemlerinde mümkün değildir. İşverenleri tarafından belirlenen maaş ödemesi sözleşme şartlarına göre ödenmektedir. Ancak, özel durumlarda istisnai olarak öğretmenler maaş alabilirler. Örneğin; ücretli öğretmenler tatilde anlaşılan yere yakındaki diğer okullarda görev yaparlarsa veya ek görevler alıp bu tatilde yerine getirirlerse bu öğretmenler kendilerine ödenen fiyata göre maaş alma haklarına sahiptir.

Ücretli öğretmenlere verilen para sadece yarıyıl tatillerinde değil resmi izin günlerinde ya da kar tatillerinde de düşüyor. Çünkü öğretmenler sadece girdikleri ders saatine göre maaş alabiliyor.
Öğretmen bir memur değildir. Öğretmen özel sektörde bir işçidir.