Toplu Sözleşme Ne Zaman


Sponsorlu Bağlantılar

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
Toplu sözleşme 2023 yılında değiştirilecektir.

Önce kamu işçilerinin 2021-2022 yılları için toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapılacak, 2 Ağustos 2021 tarihinde de 2022-2023 yılları için memurların toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Kamu işçileri adına Türk-İş ve Hak-İş toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ortak hareket etme kararı aldı.
Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi, her yıl yenilenmektedir. Sözleşme geçerli olan veya kullanılacak olan tüm tarifelerin yer aldığı Detaylı İş Sözleşmesi'nin imzalanmasıyla başlar. Sözleşmenin geçerliliği 12 ay sürmektedir.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerininin belirlemesi açısından da önem taşıyor.
Toplu sözleşme zorunlulukları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bir ülkede bir toplu sözleşme zorunluluğu olup olmadığını kontrol etmek için ilgili ülkenin kanunlarına ve mesleki sendikalara başvurmalısınız. Genellikle, sendikalar tarafından gerçekleştirilen toplu müzakereler esnasında, toplu sözleşmeye dayalı anlaşmalar yapılır.

Yaklaşık 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı 2 Ağustos'ta yapılacak.
Toplu iş sözleşmeleri, Türkiye'de her 2 yılda bir güncellenmek zorundadır.

MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Toplu sözleşme süreci, taraflar arasındaki anlaşma sonunda tamamlanır. Sözleşme görüşmeleri, taraflar tarafından belirlenen bir takvim çerçevesinde gerçekleşir ve her iki taraf da sözleşmeyi onayladıktan sonra, sözleşme yazılı olarak karara bağlanır ve imzalanır. Bu süre içerisinde, taraflar sözleşme konularının tüm kapsamını tartışabilir. Anlaşma sonunda, imzalanan yazılı sözleşme, yasal olarak bağlayıcı olmak üzere geçerli olur.

Toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dahil olmak üzere en geç ağustos ayının son işgünü tamamlanır.
Toplu sözleşme süreci, ilgili tarafların anlaşma sağlaması durumunda genellikle en fazla birkaç ay içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak, duruma göre bu süre de değişebilmektedir. Buna rağmen, pazarlık süreci her ülkede ve her toplu sözleşme tarafında farklılık gösterebilir.

Tüm süreç ilk toplantının üzerinden 60 gün içerisinde tamamlanmak durumundadır.
Kamu işçi zam görüşmeleri, kamu çalışanları için karara bağlanacak maaş artışının ne zaman gerçekleşeceğini belirlemek amacıyla her yıl düzenlenen toplantılardır. Zam görüşmeleri, bir yıllık ücret ve maaş politikasının belirlenmesi için her yıl kamu görevlilerinin katkısıyla yapılır. Kamu işçi zam görüşmeleri genellikle Aralık ayında yapılır. Ancak, son zam görüşmelerinde daha erken tarihlere izin verilmiştir.

Memurların sözleşmesini de yakından ilgilendiriyorÖte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
2023 yılında belediye işçilerine ne kadar zam vereceği, Belediye Meclisinin yapacağı bir karara bağlıdır. Meclis üyeleri, tablo aracılığıyla zam miktarını belirler. Ancak, o yıl için mevcut ekonomik koşullara göre belli oranda zam verilmesi genellikle beklenmektedir.