Tip 2 Diyabet Eğitimi


Sponsorlu Bağlantılar

Tip 2 diyabette KAH riskini azaltmak için kan şekeri kontrolünün sağlanmasının yanında, yaşam tarzı değişimi, kan yağları ve kan basıncı kontrolü ve damar içi pıhtılaşmaya karşı ilaç kullanımı, ayrıca sigara gibi zararlı etkenlerden uzak durulması benimsenmelidir.
1. Aşırı Kilo Alımını Önlemek: Diyabet hastaları aşırı kilo almamalıdır, çünkü kilo fazlalığı diyabeti olumsuz olarak etkileyebilir. Aktif bir yaşam sürüp, düzenli olarak egzersiz yapmak kilo alımını önleyebilir. 2. Kan Şekerinin Takibi: Diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerini her gün takip etmeleri ve bu verileri doktorlarına sunmaları önemlidir. Gerektiğinde, tıbbi girişimlerle kan şekerinin kontrol altında tutulması gerekebilir. 3. Sağlıklı Beslenme: Diyabet hastaları karbonhidrat bakımından zengin, protein ve yeterli miktarda yağı içeren sağlıklı gıdalara yönelmelidir. Ayrıca, lif bakımından zengin sebze ve meyveler de tüketilmelidir. 4. Sigaranın Bırakılması: Sigaranın diyabet hastaları için son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sigarayı bırakmaya çalışma, tedavi süresinde sigara içmemeye özen gösterin. 5. Düzenli Doktor Kontrolleri: Diyabet hastalarının periyodik olarak doktor kontrolüne gitmesi, vücudun durumunu takip etmek ve gerekli içermlerin alınması adına çok önemlidir.

Hastanın eğitimini öncelikle hekim üstlenmeli, diğer sağlık çalışanları ise dengeli, planlı ve ölçülü bir şekilde buna katkıda bulunmalıdır. Diyabetli hastaların tedavisinin başarılı olabilmesi için aile bireylerinin tedavi planına uymaları ve hastanın eğitimi için yapılan etkinliklere katılmaları gerekir.
1. Hastaya diyabetin fizyolojisi hakkında bilgi vermek: Hastaya diyabetin nedenleri, risk faktörleri ile birlikte kontrolü ve tedavisi hakkında bilgi vermek önemlidir. 2. Beslenme ve diyet konusunda bilgi vermek: Doktor tarafından önerilen diyet ve çeşitli besin gruplarının faydalarını anlatmak son derece önemlidir. Ayrıca hastaya diyetin sağlıklı yaşam tarzlarına etkileri, sindirim sistemi için gerekli olan besin miktarı ve kalitesi hakkında da bilgi vermek gerekir. 3. Fiziksel aktivite hakkında bilgi vermek: Hastaya haftalık en az 30 dakikalık egzersiz yapmaya özen göstermesi önerilmelidir. Ayrıca, çeşitli egzersiz modlarını anlatmak ve bunlardan hangisinin en faydalı olacağı ve hangilerini önlemek gerektiği hakkında da açıklayıcı bilgiler vermek gerekir. 4. Katı şekerler, tansiyon ve kolesterol hakkında da bilgi vermek: Doktorun önerdiği diyetten kaçınılmaması, katı şekerlerin (tatlılar, çerezler vs.) oluşturduğu riskin anlaşılması gerekir. Aynı zamanda tansiyon ve kolesterol kontrolünün önemi ile birlikte vücudun neye ihtiyacı olduğu, ilaçların ne işe yaradığı ve hangi alışkanlıkların bu durumu olumsuz etkilediği hakkında da bilgi vermek gerekir.

Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Ancak, bir seferlik eğitim girişimi diyabeti yaşam boyu takip etmeye yetecek bilgi ve beceriyi kazandırmaz.
Diyabetli hastalar için eğitim, hastanın yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen, tıbbi durumlarını yönetmek ve diyabetin komplikasyonlarından korunmak amacıyla verilen bir öğretim olarak tanımlanır. Diyabet Eğitiminin amacı, ameliyat sonrası sağlık komplikasyonlarını önlemek, hastanın gelecekteki sağlığını korumasına yardımcı olmak ve bu hastaların ebeveynleri ve diğer yakınlarının sorunları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Diyabet Eğitimi, hastanın anlayabileceği bir biçimde şeker hastalığının temel ilkeleri, tedavi seçenekleri, günlük önlemler, beslenme ve beslenme programları ve sağlık bakımı gibi konulara odaklanır. Diyabet Eğitiminin diğer hedefleri arasında; diyabetik hastaların sağlık programlarını uygun şekilde izleyebilme becerisine sahip olmaları, daha iyi kontrol altına alınmış diyabetik tedavi alabilmeleri ve diyet, egzersiz ve ilaçların doğru şekilde kullanmaları da sayılabilir.

Diyabet tip 2'den cerrahi yöntemle kurtulmak da mümkündür. İleal interpozisyon ve transit bipartisyon ameliyatları ile tip 2 diyabetin tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ameliyatların sonra hastaların çoğu şeker ilaçlarından kurtulabilmektedir.
Tip 2 diyabet kurtulmak için, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları geliştirmek önemlidir. Tedavi planınızı yöneten doktorunuzla birlikte belirlediğiniz diyet listesi veya diyete uymanız gereken diyet programını takip edin. Günlük aktiviteyi destekleyen hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Doktorunuzun önerdiği hap, insülin veya diğer tedavilere uyum sağlayarak sağlıklı bir şekilde tedavi sürecine devam edin.

Şeker hastalığı yani diyabet, kronik bir hastalık türüdür. Şeker hastalığı ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığında yapılan tedavi yöntemlerinin amacı, kan şekeri seviyesinin normal sayılan sınırlar içerisinde kalmasını sağlamaktır.
Hayır. Tip 2 diyabet bir hayat tarzı hastalığıdır ve eğer gerekli tedaviler alınırsa kontrol altına alınabilir. Yeterli sağlıklı beslenme ve egzersiz, sigarayı bırakma ve şekeri denetim altına almaya yardımcı olan ilaçlar gibi tedavilerin uygulanması, tip 2 diyabeti barındıran kişinin ömrünü uzatacaktır.

Yaygın kanaatin aksine Tip 2 diyabet tam şifa ile tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Ömür boyu diyabet ilacı kullanmak zorunda değilsiniz.
Hayır, Tip 2 diyabet düzelmez. Ancak bu tür diyabette oluşan kan şekeri yükünün kontrol edilmesi ve tedavisiyle birlikte hastanın hayat kalitesini artırmak mümkündür. Uygun bir beslenme ve egzersiz planı kabul edilen bir süre sonra, kan şekerinin istenen seviyede tutulmasına yardımcı olabilir.

Ayakta duyu kaybı varsa, düşük tempo koşu yapmak yerine yürüme, bisiklete binme, yüzme gibi sporlar tercih edilmelidir. İnsülin ve kan şekeri düşürücü ilaç alan kişi, egzersiz yaparken ve sonrasında da hipoglisemiye (soğuk terleme, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, bilinç bulanıklığı, yorgunluk) karşı dikkatli olmalıdır.
Şeker hastaları düzenli hareket, egzersiz ve sağlıklı beslenme çerçevesinde kalori alımını dengelemeli ve kan şekeri düzeylerini kontrol altına almalıdır. Egzersiz seçimi şeker hastaları için özellikle önemlidir. Egzersiz, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini kontrol altına alması açısından oldukça faydalıdır. Şeker hastaları düzenli egzersizler yapmalıdır. Sıkı bir şekilde koşu, egzersiz bölgesel antrenmanı, fitnes egzersizleri, yoga, Pilates gibi aerobik aktiviteler veya Dans veya Atletizm gibi sporlar şeker hastalarının fiziksel sağlıklarını desteklemek için uygun egzersizlerdir. Her şeyden önce, şeker hastaları düzenli ve sabit egzersizler yapmaya başlamadan önce tıbbi personellerinden veya antrenörlerinden danışmalıdır. Özellikle obez veya risk altındaki şeker hastaları, doktora gitmeden önce dikkatli olmalıdır.

Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
Diyabet hastaları aşırı tüketilecek besinleri (şekerli, karbonhidrat ve tuzlu gıdalar) yememelidir. Ayrıca, fazla yağ, alkol, yağlı et ürünleri ve sarı yumurta gibi kalp hastalığı riski olan besinleri de tüketmemelidir. Diyabet hastaları dengesiz, yetersiz ve düzensiz diyetlere sahip, aşırı egzersiz yapmamalı ve kilo almamalıdır. Ayrıca, çok sıcak veya soğuk olmayan doğal sular içmeleri önerilir. Egzersiz yapmak, diyabet hastalarında kan şekerini doğru seviyelerde tutmak için önemlidir, ancak egzersizi tehlikeli olacak kadar fazla yapmamaları gerekir. Diyabet hastaları her zaman iyi uyumalı, yeterli dinlenme almalı ve stresi azaltmak için sakin veya meditatif bir aktivite gerçekleştirmelidir.