Temininde Güçlük Zammı Bordroda Nasıl Geçer


Sponsorlu Bağlantılar

657 sayılı devlet memurları Kanununa göre; Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlar için ödenen paraya eleman temininde güçlük zammı denir.
Eleman temininde güçlük zammı, bir çalışma grubu için beklenen ücretin, daha önce alınan veya alınacak olan kişilerden çok daha yüksek olduğu durumlarda verilebilecek bir ödeme türüdür. Güçlük zammı, belirli bir iş gereği, daha önce görülmemiş nüansların çözümünde gerekli özel becerilere sahip kişileri arama sürecindeki zorlukları ödüllendirmek için verilir.

1 — 657 ve 1327 sayılı kanunlara göre per- sonel istihdam eden yatırımcı, üretimci ve işlet- meci kuruluşlarda çalışan teknik personele aşa- ğıdaki zamlar verilir. İntibak ettiği derecede gösterilen gösterge puanı karşılığı teminindeki güçlük zammı devamlı olarak verilir.
Genel olarak, iş güçlüğü zammı herkese program aracılığıyla ödenir. Program, bir iş gücünün sağlanmasını teşvik etmek ve işverenlerin çalışanlarına daha fazla ödeme yapmalarını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Program hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, sizi en yakın İş Gücü Uzmanlığı Merkezine başvurmaya davet ediyoruz.

Yan ödeme puanları Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli 1 sayılı cetvelde düzenlenmektedir. Burada hizmet sınıflarına göre ayrıma gidilmiş olup her bir hizmet sınıfında bulunan kadroların karşısında yan ödeme puanları yer alır.
Ödeme puanı, alışveriş yapan müşterilerin tükettiği ürün ya da hizmetler için kazandıkları ödül programıdır. Müşteriler bir ürün aldıklarında belli miktarda bir ödeme puanı kazanırlar. İstenirse bu puanlar, satın alma yaparken indirim veya ücretsiz alışverişlere dönüştürülebilir. Bu puanlar, tek tek alışveriş yapmak yerine, bir mağazadan çok fazla alışveriş yapan müşterilerin ödüllendirilmesi amacıyla kullanılır.

Yan ödeme; emekli keseneğine, damga vergisi ve gelir vergisi kesintisine tabidir ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personele ödenmemektedir. Yan ödemeye hak kazanma takip eden aybaşından itibarendir.
Yan ödeme, öğretmenlerin ne zaman ve hangi dersler için ekstra ücret ödemeleri gerektiği konusunda bir anlaşmaya göre öğretmenlerin alacağı ücret anlamına gelir. Örneğin, çok yoğun bir dönemde fazladan dersler vermek ya da arkanızdaki kişilerden özel yardım almak gibi diğer özellikler için öğretmenler farklı ücret miktarlarıyla ödenebilir.

Devlette çalışan memur, öğretmen ve hak edişi olan diğer personel için 17.04.2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararına göre devlet memurlarına ilgili birimlerce Temininde Güçlük Çekilenler adı altında bir tazminat ödenmektedir.
Güçlük tazminatı, çalışanların haklı olarak haklarını kullanma hakkı verilmesi durumunda şirket tarafından ödenen menfaat olarak nitelendirilen ara ödemelerdir. Güçlük tazminatları, yönetmelikler ya da anlaşmalar aracılığıyla çalışanlara haklarını kullanma yetkisi verildiğinde veya başkasının hakkının ihlali nedeniyle çalışanlar davacı olma yetkisine sahip olduklarında ödenir. Yasal koruma sağlamaları için çalışanların kendi bireysel haklarını savunmalarını sağlamak amacıyla çalışanların işverenleri tarafından ödemeye zorlanmasına neden olabilir. Güçlük tazminatları ayrıca, işverenlerin suçlu olarak bulunduğunda ödenir. Bu durumda, güçlük tazminatı işverenin kasıtlı olarak işverenin hakkını ihlal ettiği durumlarda ödenir.

Memurların çalıştıkları bölgelere, unvanlara, okullara veya çalıştıkları projelere göre maaşlarında değişiklik olmasına Ek tazminat deniyor. Ek tazminatların hangi unvanlı personele ve en yüksek devlet memuru maaşının yüzde kaçı oranında ödeneceği yan ödeme kararnamesinde tespit edildi.
Bordro ek tazminat, çalışanların birikmiş mazeret veya arsa tazminatı haklarından yararlanmalarını sağlayan bir maaş ödemesidir. Ek tazminatlar, çalışanların kendi istekleriyle açıkça belirlenmiş veya ücret politikaları tarafından belirlenmiş süresiz zamanlı çalışma koşullarında çalışmaları halinde haklı olan süre veya ücret ek ödemeleri olarak uygulanır.

Tehlikeli çalışma koşullarından kaynaklanabilecek olası risklere karşı işçiye yapılan ek ödeme.
İş Güçlüğü Primi, çalışanların veya işverenlerin belirli bir iş görevini gerçekleştirmek için ekstra ödenecek miktarı ifade eder. Bu prim genellikle iş görevinde almanın zorluğu ya da riski arttığında veya günlük ücretlerin düşük olduğu durumlarda uygulanır. İş Güçlüğü primleri, haftalık, aylık ya da yıllık olarak herhangi bir süre için anlaşma çerçevesinde belirlenebilir veya kanunla düzenlenmiş olarak yürürlüğe konulabilir.

Unvanları, sınıfları, eğitimleri, hizmet yılları, aylık dereceleri veya çalıştıkları kurumlara göre memurlar hakkında belirlenen iş riski zammı puanlarının, ilgili dönemde geçerli olan “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımı ile iş riski zammı tutarı hesaplanıyor.
İş Riski Zammı, bir şirketin olası zararlarını karşılamak için mevcut sigorta fiyatlarına eklenen bir eklentidir. Risk zammı, bir sigorta eşleştirmesinin gerçek maliyetlerle ilgili olmasını sağlamak için aracı kuruluşlara ödenir. Risk zammının miktarı, genellikle sigorta sözleşmesinin değer ve niteliğine bağlıdır. Risk zammının miktarı, dolaylı olarak olası sigorta priminin miktarını da etkiler. Bu nedenle, risk zammını hesaplamak için, her bir sigorta sözleşmesini tek tek incelemek gereklidir.