Temininde Güçlük Zammı Kimlere Ödenir


Sponsorlu Bağlantılar

Temininde güçlük zammı, yan ödeme kararnamesinde yer alan hükümlere göre, öğretmenlere ödenmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, en az asgari ücret olan işçilerin aylık ücrete ek olarak hak kazandıkları iş gücü zammı, çalışanın aylık ücreti ile tespit edilen kademelere göre yapılır. İş gücü zammı 18 yaşındaki veya üzerindeki işçiler, tarım ve hayvancılık çalışmalarından sorumlu mesleklerde çalışmakta olan işçiler ve bazı sosyal yardım alan çalışanlar için ödenir.

"1- Başöğretmen ve Uzman Öğretmen unvanını kazanmış olanlara da Öğretmen için yukarıda öngörülen puanlar uygulanır. 2- Cezaevlerinde görevli öğretmenlere (450) puan iş riski zammı ödenir. 3- Başöğretmen, Uzman Öğretmen ve Öğretmenlerden belleticilik görevi verilenlere ayrıca (100) puan iş güçlüğü zammı ödenir."
Eleman temininde güçlük zammı, bir şirkete seçtiği insan kaynağının ücretini arttırmak için kullanılan bir ödeme şeklidir. Güçlük zammı, bir işe alım süresince ya da işe alındıktan sonra ödenir ve içerdiği diğer ödül ve özendirme seçenekleri dahil olmak üzere çalışanın başarılarına odaklanır. Güçlük zamma, çalışanın işe alımı için ekstra bir teşvik olarak kullanılabilir veya uzun vadeli yatırım olarak kabul edilebilir.

657 sayılı devlet memurları Kanununa göre; Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlar için ödenen paraya eleman temininde güçlük zammı denir.
Mali sorumluluk tazminatı, haklarının ihlal edildiğinde veya başka bir şekilde finansal zarara uğradıklarında, mağdur olmuş kişilerin bazı durumlarda talep edebilecekleri hukuki ödemelerdir. Mal sorumluluğu tazminatı çoğunlukla tüketicilere (özellikle hizmetlerin tesliminden zararlar doğması durumunda) veya üreticilere (özellikle malların kalitesizliğinden zararlar doğması durumunda) ödenmektedir. Tazminat ayrıca meslek faaliyetinden kaynaklanan aracılık, müşterek ya da vicdani sorumluluklardan doğabilecek sorumluluklarda da ödenmektedir.

Madde 4. Mali sorumluluk tazminat›; harcama yetkilileri, nihai gerçeklefltirme görevlileri, muhasebe yetkilileri ile ayniyat müdürlü¤ü görevini fiilen ve sürekli (geçici görevlendirmeler hariç) olarak yürütenlere ödenebilir.
Öğretmen bordro yan ödeme, eğitim fonlarının, öğretmenlerin karşılık almaları için ödenmesi durumunda kullanılan bir ödeme şeklidir. Yan ödeme, herhangi bir belge veya çalışma sözleşmesinden kaynaklanan uygulama yönünden açıklanabilir. Öğretmenler, eğitim sezonu boyunca öğrencilerine veya özel çalışmalara katıldıkları için, bordro üzerinden yan ödeme alabilirler. Öğretmenler, kendilerine ekstra ödeme hakkı tanınan bir sözleşmeye bağlı olarak, ödenecek mevcut ücret üzerinde fazladan para alabilirler. Öğretmenlerin karşılık almaları için ödenen yan ödemeler, eğitim fonlarından alınır.

Yan ödeme; emekli keseneğine, damga vergisi ve gelir vergisi kesintisine tabidir ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personele ödenmemektedir. Yan ödemeye hak kazanma takip eden aybaşından itibarendir.
Her durumda kişisel duruma göre değişir. Bazı durumlarda, zam yapma zorunluluğu vardır; örneğin zam oranları asgari ücret standartlarının öngördüğü şekilde yürürlükte olsa bile. Diğer durumlarda ise, kişi veya kurum hakkında belirli sebeplerle zam yapmak için özgür olabilirler. Yaptıkları zamlar çalışanların performansını veya iş huzurunu etkileyebilir. Zam yaparken, çalışanların çıkarları ve işyeri için en uygun çözümlerin ne olduğu gözetilmelidir.

İşletmelerin ve çalışma hayatının devamlılığı ve sürdürülebilirliği açısından kural olarak işverenin işçiye ücret zammı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Zam alamayan işçi, kayıt altına alınmayan veya yetersiz çalışma ücreti alan kişiler dahil olmak üzere, haklarının ihlal edildiğini düşünüyorsa, aşağıdaki adımları izleyebilir: 1. İş verenin zam yapma sözünün kalıcı olup olmadığını sorgulamak. Söz verildiyse, dava açılmadan önce işverenle görüşmeye çalışmak. 2. İşletmeyi denetleyen kamu kurum veya sendikaya müracaat etmek. Ücretlerinin yükseltilmesini talep etmek ve zam isteyebilmek için destek istemek. 3. Dolaylı olarak hak taleplerini ortaya koymak. Hukuksal desteği olmayan bir anlaşma sağlamak amacıyla şikâyet yazmak veya telif hakkı olmadan özgürce veya anonim olarak protesto etmek. 4. Eğer bir çözüm bulunamazsa, icra mahkemesinde dava açmak. Hakları ihlâl edildiğine inanan işçilerin, hukuki konulara girmemesi durumunda, avukat veya hak arama kuruluşuna başvurmaları gerekir.

İşverenin, sözleşmede belirlenen zam oranını uygulamaması halinde işçinin, haklı sebeple fesih hakkı söz konusu olur.
Tazminat, zarar gören kişiye ya da kişilerin haklarının ihlal edildiği durumlarda verilebilen bir ödeme olarak tanımlanabilir. Bu ödemeler, kişinin bedensel, ruhsal veya maddi hasar görmesine neden olan hukuki hatalardan kaynaklanan zarar veya hak ihlallerinden sorumlu kişilerden tahsil edilir. Dolayısıyla, tazminat kimlerden alınır demek yerine, tazminat kimlere verilir sorusu daha doğru olacaktır. Tazminat, kişinin hakkını ihlale uğrayan kişiye ve kişilerin yakınlarına veya mirasçılarına ödenir.

"74- Ek Tazminat (Bölge, Ek Özel Hizmet Tazminatı vb.)" Tazminat Kodundan Rapor Kesintisi Yapılması; Fiilen çalışma karşılığı ödenen ek tazminatlar ile çalışma koşulu olmaksızın ödenen ek tazminatlar 74 - Ek Tazminat koduyla sisteme girilmektedir.
Hayır. Sözleşmeli personelle anlaşma çerçevesinde tazminat ödendiği durumlar dışında, arazi tazminatı ödenmez. Arazi tazminatı, sözleşmesi ihlal edilen taraflar için zorunlu olarak ödenen hukuki bir tazminattır.