Taşınmaz Mal Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Gayrimenkul olarak da bilinen taşınmaz mal, bina, arsa, konut gibi mülklere verilen isimdir. Yerinde sabitlenmiş ve taşınması mümkün olmayan taşınmazlar için tapu istenmektedir. Taşınmaz malın mülkiyetinin kazanılması da tescil ile mümkündür. Taşınmaz mallar tapu kadastrosunda tescil edilmektedir.
Taşınmaz mal, varlıklara denir ve konumlarından veya özelliklerinden dolayı çoğunlukla taşınamaz. Taşınmaz mallar, evler, arsalar, binalar, imar planı dahilindeki gayrimenkuller, ormanlar, tarlalar, plajlar, nehirler ve şelaleler olarak sınıflandırılabilir. Taşınmaz mal alım satımı, Teknik İmar Planlarının onaylanmasını, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün sicil kayıtlarını ve arazi parselasyonunu gerektirir.

“Taşınmaz (Gayrimenkul)”, TDK Güncel Türkçe Sözlük'te; “Ev, tarla vb. taşınamayan varlık”, Kentbilim Terimleri Sözlüğü'nde; “Toplum yararı amacıyla getirilmiş sınırlamalar dışında, sahiplerine, bunları diledikleri gibi kullanma hakkı veren toprak ve üzerindeki yapı ya da yapılar” olarak tanımlanmaktadır.
Taşınmazlar, yerleşim alanlarında hak sahibi olmak için çoğunlukla arsa ve bina gibi gayrimenkulleri ifade eder. Taşınmaz İnşaatları; binalar, konutlar, plazalar, otel, sağlık tesisleri, ekonomik ve sosyal amaçlı tesisler gibi inşaatları kapsamaktadır. Gayrimenkul diğer taşınmazlar arasında arsalar, araziler, nehir kenarları, taş ocakları, ahırlar, çiftlikler, köprüler ve barajlar sayılabilir.

(3) Kamu idarelerine devredilen bu taşınmazlar, hizmetin devamı süresince kullanılabilir. Ancak bu taşınmazların devir amacının ortadan kalkması veya amacına uygun kullanılmaması halinde, maliki kamu idaresince geri alınabilir.
Hazineye devredilen arazilerin geri alınabiliyor olma durumu, konuya ilişkin uygulanan mevzuat hükümlerinden ve tarafların arasındaki sözleşme hükümlerinden kaynaklanıyor. Mevzuatta belirtildiği üzere, Hazineye devredilen arazilerin geri alınması, devirsiz haczede bulunma sebepleri nedeniyle gerçekleştirilebiliyor. Buna ek olarak, yasalara göre, özellikle imar planlarında ve mimari projelerde yapılan değişikliklere paralel olarak, tasarruf sahiplerinin isteği üzerine gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu durumların dışında, Hazineye devredilen arazilerin geri alınması genellikle söz konusu olamaz.

Tahsis İşlemi; Hazinenin Özel Mülkiyetindeki ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki taşınmazların, kamu idareler için gerekli olanlarının, mülkiyeti Hazine'de kalmak kaydıyla yasal düzenlemeler doğrultusunda ihtiyaç sahibi kamu idaresinin kullanımına verilmesidir.
Tahsis işlemi, söz konusu kullanılacak mal veya hizmetlerin belirli bir özelliğe sahip kişiye ya da kuruluşa atanmasına verilen isimdir. Tahsis işlemi, bir mal veya hizmetin satın alınmasından önce herhangi bir kişiyi ya da kuruluşu belirlediğinden dolayı, kullanıcının doğrudan satış veya teslimatının olasılığı daha yüksektir. Örneğin, bir banka müşterisine tahsis edilen bir kaynak, aylık ortak gider ödemelerini gerçekleştirebilmesi için özel olarak yakınlaştırılmış bir hesaplanabilir kaynak olabilir. Diğer yandan, aynı kaynak belirli bir proje için ayrılmış olabilir; bu durumda, müşteri projelerinin tamamını gerçekleştirmek için bununla birlikte devam etmesi gerektiği anlamına gelir. Tahsis işlemleri, daha geniş bir anlamda tüm mal ve hizmetlerin ve varlıkların vergi, ücret ya da hakların ataması olarak da tanımlanabilir.

Madde 7 - Taşınmaz mal; arz üzerinde sabit olan tarla, bağ, bahçe, arsa, orman, ağıl, apartman, dükkan, fabrika, otel gibi bütün arazi, bina ve madenlerdir. Taşınmaz mala sahip olan o malın altına ve üstüne de sahiptir.
Taşınmaz malların; 1. İmarlı arsa ve araziler 2. Konutlar 3. Ticari alanlar 4. Sanayi alanları 5. Turistik tesisler 6. Ofisler 7. Fabrikalar 8. Tersane ve limanlar 9. Sığınaklar 10. Bankalar ve postane gibi hizmet alanları

Taşınmazlar taşınırlardan farklı olarak ancak açık artırma yolu ile satılabilmektedir. Ancak iflasta ve malvarlığının terki suretiyle konkordatoda alacaklıların karar vermesi durumunda taşınmazların pazarlıkla satılabilmesi mümkündür.
Evet, taşınmaz mal satılabilir. Satılmadan önce, taşınmaz mal hakkında ayrıntılı bir teknik ve mali inceleme yapmak önerilir. Bu incelemeler arsa sicil belgelerine ve diğer dokümanlara dayanarak yapılabilir. Parselin ne olduğunu, iskân durumunu ve satılık malın niteliğini anlamak için kullanılır. Bir satış işleminden sonra, satıcıya ait diğer belgelere ulaşmak önemlidir.

Tarafların tapu müdürlüğüne gitmeleri, gerekli belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Tarafların bunun için taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne gitmeleri zorunlu değildir başka bir şehirdeki tapu müdürlüğüne giderek de satış yapılabilir ancak satıcı ve alıcı aynı anda aynı müdürlüğe başvurmalıdır.
1. İlk olarak, satılmak istenen taşınmaz mal hakkındaki tüm belgelerin hazırlanması gerekir. Bu belgeler arasında tapu, ipotek ve kat mülkiyeti kayıtları da dahil olmak üzere satın alma ve satış sözleşmesi bulunur. 2. Satıcı ve alıcı taraflarından her iki tarafın bir araya gelmesi ve satış sözleşmesinin imzalanması gerekir. Sözleşme, taşınmazın türünü, adresini, toplam satış fiyatını ve ekonomik açıdan neye göre ödenmesi gerektiğini içerir. Sözleşme genellikle, taraflar tarafından onaylanan noter tarafından onaylanmalıdır. 3. Taşınmazın satışının onaylanması için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne (TKGM) başvuru yapılması gerekir. Bu süreç, satın alma ve satış sözleşmesinin ve taşınmazın tapu kayıtlarının gönderilmesiyle başlar. 4. TKGM, tüm belgeleri inceler ve taşınmazın satışını onaylamak için bir satış ruhsatı yayınlar. Satış ruhsatı, taşınmazın satışının geçerli olduğunu gösterir. 5. Alıcı ve satıcı arasında taşınmaz mal satışının sonuçlandırılması için, taşınmazın satışının tamamlanması için tapu defterinin değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle, alıcı ve satıcı, mahkeme dairesine satışa ilişkin tüm belgeleri ibraz etmelidir. 6. Mahkeme dairesi tarafından satışın sonuçlandırılmasından sonra, satış gerçekleştiğinden emin olmak için satıcıya ödeme talimatı verilir. Satıcı bu miktarın beyan edileceği bankaya yatırır. 7. Son olarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından satışın sonuçlandırılması onaylandıktan sonra, alıcının taşınmazı resmi olarak almasına izi

Taşınmaz Sahibi Bilgisi Nasıl Öğrenebiliriz ? Bir taşınmazın tapu bilgilerine ulaşmak isteyen kişi, tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı olduğu tapu dairesine giderek sorgulama işlemi yapabilir. Bu işlem e-Devlet üzerinden ' Tapu Harç Sorgulama ' bölümünden de yapılıyor.
Taşınmazın kime ait olduğu, verilen bilgilere göre genellikle yasalara göre belirlenir. Örneğin, taşınmazın bir mülkiyet mirası olarak geçişi, özelliğinin haizi tarafından satın alınması ya da ipotek sahibinin taşınmazın üzerindeki haklarını icra etmesi gibi durumlar durumunda taşınmazın kime ait olduğu belirlenir.