Tsk Nöbet Muafiyeti


Sponsorlu Bağlantılar

Nöbet hizmetine aşağıdaki personel dahil edilemez: g. 5378 sayılı Kanun kapsamında bakıma muhtaç özürlü oldukları, yetkili sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık kurulu raporu ile belgelenen eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları bulunan askerî ve sivil personel (Gemilerdeki nöbet hizmetleri hariç).
Asker, polis ve güvenlik personelleri nöbet tutamaz.

Hizmette 25 yılını doldurmuş personel, çalışma barışının bozulmaması ve hizmette aksama olmaması kaydıyla, mümkün mertebe nöbetten muaf tutulacaktır.
Nöbetten muaftır olarak görev yapan kişiler, genellikle silahlı kuvvetlerde görev yapan askerlerdir. Bu görevi üstlenen askerler her birliğin ihtiyacına göre değişmektedir; genellikle birlik komutanları, subaylar veya üsteğmenler tarafından atanan nöbetten muaftır bulunmaktadır. Nöbetten muaftırlık görevleri, birliğe ait personelin, ekipmanın ve diğer varlıkların düzenli bir şekilde denetimini sağlamaktır.

4- Astsubaylıktan subaylığa geçen personelden 23 hizmet yılını, uzman jandarma/uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçen personelden 24 hizmet yılını dolduranlar ile uzman jandarmalar, uzman erbaşlar ve sivil memurlardan 24 hizmet yılını dolduranlar nöbetten muaf tutulacaktır.
Nöbetten muaf olmak için öncelikle askerliğinizi yapmanız gerekiyor. Daha sonra ise şu aşamaları takip edebilirsiniz: 1. Askerlik Şubesi’ne giderek muafiyet başvurusunda bulunun. 2. Muaf olma hakkınızı kullanarak, nöbetlerinizin tümünün ya da bir kısmının muaf edilmesini talep edin. 3. Muafiyet talebinizin karara bağlanmasını bekleyin. 4. Kabul edilirse muafiyet belgesi alın ve nöbetinizi muafiyet nedeniyle atlayın.

Çavuş, erlerle subay arasındaki ilişkileri düzenler. Ayrıca çavuşlar, bir manganın komutanı da olabilirler. Askeriyede çavuşlar nöbet tutmazlar ancak komutanların emriyle nöbet tutabilirler.
Çavuşlar, bazı durumlarda nöbet tutabilir. Ancak, çavuşların genellikle askeri komuta personelinden oluşan bir takım için nöbet tutması gereken durumlarda nöbet tutma görevleri yapabilmeleri beklenir.

"g) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri halinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir."
-İçki ve uyuşturucu madde kullanımı durumunda -Uzun süreli hastalık durumunda -Yaşlı ya da çocuk yaştaki kişilere -Çalışma saatlerinin sınırlarının ihlali durumunda -Zorunlu eğitim, askerlik gibi durumlarda -Kanunda belirtilen diğer durumlarda.

El ile aranmak kesinlikle yasaktır. Savcılıktan izin olması gerek komutanların el ile araması için. Fakat dedektörü üzerine tutup öterse çıkar diyebilir. Bu hakkıdır.
Evet, aranabilir. Ancak bu, Askerlerin Üstü Yasası (Uniform Code of Military Justice) tarafından düzenlenmiş olan kurallara tabi olduğu anlamına gelir.

Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bazı yeni düzenlemeler yaptı. Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak.
18 yaşından sonra nöbet tutulmaz.

Nöbetler Karargâh ve kurumlarda sabah saat 09.00 dan ertesi günü saat 09.00 a kadardır. Kıtalarda kıtanın özelliğine göre, komutanın münasip göreceği zamanda başlar ve nöbet 24 saati geçemez. Nöbet hizmetine aşağıdaki personel dahil edilemez.
Askeriyede nöbet tutulması söz konusu olduğunda, askerler 24 saatlik nöbetler tutabilir. Ancak bu, her durumda geçerli olmayabilir. Bazı durumlarda, askerlere daha kısa süreli nöbetler verilebilir.