Tis Farkı Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

İş kanununa göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilir ve birim fiyatı saatlik ücretin %50 arttırılması ile bulunur. Toplu iş sözleşmelerinde fazla çalışma zammı %10 daha arttırılarak genellikle %60 olarak belirlenir.
Fark bir iki sayı arasındaki farkı gösterir. Farkı hesaplamak için, öncelikle hangi iki sayının arasındaki farkın hesaplanacağını belirlemek gerekir. Daha sonra, iki sayının değerlerini birbirinden çıkarmak gerekir. Yüksek sayıdan, daha düşük sayıyı çıkarmak en kolay yoludur. Örneğin, 8 ve 5 arasındaki farkı hesaplayalım. 8'den 5'i çıkardığımızda, 3 eder. Yani, 8 ve 5 arasındaki fark 3'tür.

TABAN ÜCRET ve İYİLEŞTİRME Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki sendika üyesi işçilerin en düşük aylık brüt çıplak ücretleri 4.250 TL'ye, en düşük günlük brüt çıplak ücretleri 141,66 TL'ye yükseltilecektir.
Yüklenen ürünün fiyatı ne kadar olursa olsun, Posta Hizmeti için gönderim ücreti 8 TL dir.

Fiyat farkı ödemesi ağırlık oranları üzerinden yapılan işler için ek fiyat farkı ödemesi Fe = An.E.(Pn-1) formülü üzerinden hesaplanacak.
Fiyat farkı, iki farklı ürün ya da malzemenin fiyatları arasındaki farktır. Bir ürün ya da malzemenin fiyat farkını hesaplamak için, iki malzemenin fiyatlarının aralarındaki farkı hesaplayabilirsiniz. Fiyat farkı aşağıdaki şekilde hesaplanır: Fiyat Farkı = Ürün A Fiyatı – Ürün B Fiyatı

Fd = (M x B) x D x [(Gn/Go) -1] formülü kullanılır. Burada formüllerde yer alan; a) Fd: Artırımlı fiyat farkı tutarını, b) D: 1/1/2022- 31/12/2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) 0,25; 1/1/2023-31/12/2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) 0,15 sabit katsayısını ifade etmektedir.
Artırılmış fiyat farkı, üreticinin ürünün fiyatını artırmak için alması gereken ek ödeme miktarının hesaplanması için kullanılan bir araçtır. Artırılmış fiyat farkı hesabının yapılması için, üreticinin talep ettiği artış miktarı, mevcut fiyattan düşülen oran ve varsa herhangi bir destekleyici olanaklar da dahil olmak üzere, farklı faktörler incelenmelidir. Bununla birlikte, hesaplamanın çok doğru bir şekilde yapılması için, tüm çevresel unsurlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Toplu iş sözleşmesi en az 1 ve en çok 3 yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Kaç hangi yılda yapılır? Sorunun cevabı, her durumda farklı olacaktır. Bazı durumlarda yılda bir kez, bazı durumlarda üç yılda bir veya daha fazla aralıklarla yapılabilir.

Toplu iş sözleşmesi nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarında işveren/kurum/idare, işyerinin tescilli bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunarak Toplu İş Sözleşmesinin onaylı bir nüshasını dilekçe ekinde ibraz edecektir.
1. İşveren, çalıştırdığı her işçinin SGK'ya bildirilmesi gerekmektedir. 2. İşveren, SGK İşyeri ve Çalışanlarının Genel Sağlık Sigortası hakkında sunulan hizmetlerden yararlanmak istiyorsa, SGK'dan toplu sözleşme yapma yetkisi almalıdır. 3. Toplu sözleşme hakkında bilgi almak için İşveren, SGK'ya başvurmalıdır. 4. SGK çalışanlarının genel sağlık sigortası paketleri ile ilgili detaylı bilgiye ilişkin olarak İşveren ile görüşmeler yapmalıdır. 5. Toplu sözleşmeyi SGK'ya onaylatma talebi sırasında, İşveren tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: - İşyeri niteliği (şirket niteliği, vb.) - Ücretlerin yönetilmesi - Çalışma koşulları - Çalışanların ücretlerini belirleyen esaslar - Yerlerinin ve konumlarının belirlenmesi - Toplu sözleşme vadeleri - İşverenin çalışanlarına sunduğu avantajlar ve sosyal destekler 6. İşveren, işçilerin maaş, ücret ve tazminatlarıyla ilgili kayıtlarını tutmayı unutmamalıdır. 7. İşveren, SGK bildirimimize başlamadan önce işçilerin arasında toplu iş sözleşmesi şartlarının etkin ve yeterli olduğundan emin olmalıdır. 8. İşveren, çalışanların SGK üyeliğinin ve üyelik iddialarının doğru olduğuna dair belge ve bilgilerin temin edilmesinden sorumludur. 9. SGK bildirimini başlatmak için işveren, SGK'daki kayıt işlemlerinin tamamlandıktan sonra web sitesinde mevcut olan SGK bildirim formunu doldurmalı ve onaylamalıdır. 10. İşveren, SGK bildirimi gerçekleştikten sonra çalışanlar için uygun olan sağlık sigortası paketlerini seçmelidir. 11. S

Ankara. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Aralık 2022 dönemi enflasyon verilerini açıklamasıyla, memur ve emeklilerin maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı belli oldu. Buna göre, memur, sözleşmeli ve memur emeklilerinin maaşları toplu sözleşme ve enflasyon farkı dolayısıyla yüzde 16,48 artacak.
Toplu İş Sözleşmesi (TİS) farkı genellikle her çalışan için, TIS'e dahil olan pozisyona göre değişir. Fark, ücret ödemesinin karşılığında çalışanın alacağı ekstra miktarı gösterir. Bazı ülkelerde, toplu iş sözleşmesi farkı yüksekliği taraflar olarak işveren ve sendika arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Diğer ülkeler, bazı meslekler için belirli standartları yükseltmek için toplu iş sözleşmesi farkı farklılıkları sağlayabilir.

(3) Toplu görüşmenin süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür. MADDE 48 – (1) Toplu görüşmenin sonunda bir anlaşmaya varılırsa dört nüsha olarak düzenlenecek olan toplu iş sözleşmesi, taraf temsilcilerince imzalanır ve iki nüshası altı iş günü içinde çağrıyı yapan tarafça görevli makama tevdi edilir.
Görüşmelerin süresi insanlar arasında değişmektedir. Bazı durumlarda görüşme süresi kısa sürebilirken, bazı durumlarda daha uzun bir süre alabilir. Görüşmeye başlamadan önce, tarafların beklentilerini ve zaman aralıklarını önceden belirlemeleri faydalı olacaktır.