Sürekli İşçi Ücretsiz İzin


Sponsorlu Bağlantılar

Aynı Kanunun Ek 1 maddesinin ikinci fıkrası ile de 10 hizmet yılını tamamlamış olan sürekli işçilere, istekleri halinde 6 aya kadar bir kereye mahsus ücretsiz izin hakkı tanımıştır. Bu izin, bütün işçilik süreleri boyunca bir kez ve bir defada kullanılmak üzere verilecektir.
Evet, çoğu işte, işçi istediği zaman ücretsiz izin alabilir. Ancak herhangi bir ücretsiz izin almadan sonra, işçi işe zamanında döner ve tüm çalışma görevlerini yerine getirir. Ayrıca, bazı ücretli izinler veya izinler için bir önceden bildirim hakkı vardır. Bu durumların hepsi kolektif sözleşme ya da çalışma şartlarına bağlıdır.

A.İşverenlerin, işçinin isteği dışında ve tek taraflı olarak işçinin de kendi kararıyla ücretsiz izin kullanması mümkün değildir.
Herhangi bir önemli sebebin yokluğunda her İşçi,yılda bir kez en az 14 gün ile sınırlı olmak üzere ve idari işlemlere tabi olmak kaydıyla ücretsiz izin kullanma hakkına sahiptir.

Ayrıca 56.maddenin altıncı fıkrası gereği, yıllık iznini çalıştığı mevkiden farklı bir şehirde kullanmak isterse bu durumu ispatlaması istenir. Bunun dışında işveren tarafından işçiye gidiş dönüş yapacağı süreyi kapsayacak şekilde toplamda dört güne kadar ücret ödemeden izin verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
1. Doğum günü 2. Evlilik 3. Hastalık veya sağlık sorunları 4. Konvoylu gezi 5. Yakın akrabaların ölümü 6. Uçuş yolculuğu 7. Yüksek seviyedeki ulusal ya da uluslararası mesleki etkinlikler 8. Toplumsal ya da manevi öneme sahip törenler 9. Yararlılık ile ilgili aktiviteler 10. Musibet durumları

Kanundan doğan haller; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum iznidir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan aylıksız izindir. Tarafların iradeleri doğrultusunda gerçekleşen ücretsiz izne dair kanunda bir düzenleme yoktur.
Yasal olarak, 4D çalışanları ücretsiz izin alma hakkına sahiptir. Ancak, her durum farklı şekillerde değerlendirilmeli ve çalışanların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu konuda karar verilmelidir. Ayrıca, yetkili kişiler tarafından tarih ve duruma göre uygun bir ücretsiz izin politikası oluşturulması önerilmektedir.

5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 22 gün, 15 yıl ve daha fazla olanlara 28 gün yıllık izin verilir. İşçinin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi halinde işverence yılda 45 güne kadar ücretsiz mazeret izni verilebilir. Ücretli sosyal izin verilir.
İşçinin ücretsiz izne çıkması için, ilgili kurumun ya da işverenin çalışma ve izin politikasının gerektirdiği prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Genellikle, işçinin ücretsiz izni için işverenin onayının alınması ve gerekli belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, çalışanın talebinin ekonomik ve diğer koşullar açısından uygunluğuna karar verilmelidir. İşçi, talebi hakkında herhangi bir soru olması durumunda, işverenin önerilerine uymalı ve doğru bilgiler vermelidir.

İşverenler açısından tek taraflı ücretsiz izin hakkı sınırlandırılmıştır. Sayılan durumlar dışında işçi ücretsiz izin talep ediyorsa bu talebin işveren tarafından onaylanması gerekmektedir. Eğer işveren onaylamazsa işçi ücretsiz izne çıkamayacaktır.
Hayır, işçiler ücretsiz izin almak zorunda değildir. İşverenler, çalışanların mümkün olduğunca fazla tatil almalarını teşvik ederken, bunu zorunlu kılmamalarını tercih edebilirler. Bununla birlikte, işçilerin ihtiyaç duydukları tatilleri alabilecekleri anlaşmalar yapmaları önerilir. Bu, işçilerin çalışma şartlarını ve rahatlıklarını geliştirirken, işverenin zaman çizelgesini de korumasına yardımcı olacaktır.

İş Kanunu Madde 22 uyarınca;İşçi, bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir. İşçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık işçiyi bağlamaz ve dolayısıyla işveren işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz.”
Hayır. Bir işçinin ücretsiz izne zorlanması, haklarının ihlal edildiği anlamına gelir. Türkiye'de, kanunlar çalışanların haklarını koruyan hükümler içermektedir. Dolayısıyla, ücretli izin zorlamasının söz konusu olması çalışan haklarına bir ihlal oluşturur ve yasaklanmıştır.

Öncelikle bilinmesi gereken; işçinin, işyeri ile mevsimlik bir sözleşmesi yoksa, işveren, işçiyi, zorla ücretsiz izine gönderemez. Gönderirse; işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir.
Evet, ücretsiz izne ayrılan bir kişiye maaş alabilir. Ücretsiz izin hakkı olan kişiler genellikle çalışma sürelerini normal süresinde hak ettikleri ücreti almaya devam ederler. Bununla birlikte, ücretsiz izin talebinin araştırma amacıyla olup olmadığına, mevcut iş sözleşmesine ve işverenin kurallarına bağlı olarak da çalışanın maaşının tamamının ödenip ödenmeyeceği de değişebilir.