Sürekli İşçi Kadrosu Hakları


Sponsorlu Bağlantılar

Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Sürekli işçi kadrosu, "Çalışma Sözleşmesi Kanunu"na tabidir. Bu kanun, sözleşme türleri, çalışma saatleri, ücretler, ödeme ve aranacak haklar hakkında detaylı hükümler içermektedir.

j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder.
Kamu kurumunda sürekli işçi, kamu kurumunun altında kayıtlı olan bir çalışan demektir. Sürekli işçi, bir organizasyonun uzun vadeli çalışanıdır. Sürekli işçinin, kamuda birinden farklı özellikleri vardır. Bu özellikler arasında sözleşmeli işçilerden daha yüksek maaş alması, sigortalarının devlet tarafından karşılanması, ücret ödemeleri ve işe girişten işten ayrılmaya kadar ki tüm haklarının daha güvenilir hale gelmesi sayılabilir. Sürekli işçi, belirli bir dönem için çalışma sözleşmesi yapmak zorunda olmadığı gibi, işten ayrılmadan önce izin ve ek ödemeli tatiller alma hakkına sahiptir.

Esasen, işçilerin tabi olduğu iş mevzuatında işçilerin kurumlar/birimler/işyerleri arasında nakillerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından, işin ve işverenin gerekleri hariç işe girdikleri yerde çalışmalarını sürdürmeleri gerekmektedir.
Bir işçinin başka bir işyerine tayin edilmesi mümkündür. Ancak, bir işçinin sürekli olarak tayin edilmesi durumunda, işçi ve işveren arasında sürekli tayin anlaşması gerekmektedir. Sürekli işçi tayin anlaşması içerisinde, işyeri değişiminin şart ve koşulları belirtilmiş olmalıdır. İşçinin tayin anlaşması olmadan tayin edilmesi işçi haklarına aykırı bir durum arzeder. Bu nedenle sürekli işçi tayin olması yalnızca işçi ve işverenin karşılıklı olarak anlaştığı durumlarda mümkündür.

Dolayısıyla sürekli işçiler, statü açısından 657 sayılı Kanun'un 4/D kapsamında yer alırlar. Bu yüzden de 4/ Sürekli İşçi olarak ifade edilirler. Ancak bu Kanun'dan gelen her hangi bir hakları bulunmaz. Diğer yandan kamu işçileri de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler.
Türk İş Kanunu.

Mevcut sistemde bu kapsamdaki işçilere 657 sayılı yasa hükümleri uygulanmıyor. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan istihdam edilen işçiler 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi bulunuyor. Yapılacak düzenlemeyle süreli, süresiz bütün işçilerin kadroya geçişi söz konusu olacak.
Evet, sürekli işçiler kadroya geçebilir. Sürekli işçi kadrosuna geçmek için çalışanların, işveren tarafından belirlenen bazı kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Buna göre çalışanın, işveren tarafından belirtilen süre içerisinde seçilecek kariyer yapısının belirli kurallarını ve standartlarını karşılaması gerekir. Ayrıca, işveren tarafından belirlenen görev tanımlarının ve pozisyonun niteliğine uygun olmalarını da sağlamalıdır. Sürekli işçi kadrosuna geçmek için çalışanların, daha önceki performansının, ünvanı ve deneyimlerinin, pozisyonu yerine getirebilecek donanıma sahip olduklarının kanıtlanması gerekir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, işçinin çeşitli nedenlerle kullanamadığı yıllık izinleri yanmaz. Bir sonraki yıla devreder.
Evet, sürekli işçilerin yıllık izinleri devreder. Yıllık izin hakkının devredilebilmesi için çalışanın yazılı rızası gerekmektedir. Ayrıca, çalışanın durumuna uygun olarak işveren tarafından atanmış kişiye devredilebilir.

Buna ilave olarak, yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri gereğince, işçi ve sözleşmeli personelin kadroya dayalı olarak çalışan devlet memurları hakkında sicil raporu düzenleyemezler ve devlet memurlarının amiri olarak görev yapamazlar.
Evet, sürekli işçi bir amirinin üstündeki memuru olabilir. Ancak, bu konudaki mevzuat farklı türde işçiler ve memurlar arasındaki ilişkiyi belirleyebilir. Türkiye'de, özellikle kamu çalışanlarının kadrolarını düzenleyen 4411 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de ve diğer kanunlarda söz konusu mevzuat vardır.

TYP NEDİR? TYP , işkur aracılığıyla yapılan geçici işçi alımlarıdır.
Hayır, işçi sıfatıyla nitelendirilen kişilerin olması durumunda insanları kast etmektedir. İşçilerin dışında, çalışanlar, freelancerler, yayıncılar ve daha pek çok diğer kişi kategorisi mevcuttur.