Sozlesmeli Memurluktan Öğretmenliğe Geçiş


Sponsorlu Bağlantılar

Milli Eğitim bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, öğretmen unvanında olmamak kaydıyla, diğer unvanlarda çalışan sözleşmeli personelin, sözleşmeli öğretmenliğe başvurabileceğini açıkladı.
Sözleşmeli memur öğretmenliğe geçebilir. Kurumlar, her yıl ihtiyaç duydukları sözleşmeli öğretmenleri atamak amacıyla eğitim aracılık merkezlerinden personel alma yoluna gidebilir. Sözleşmeli memurlar, kurum tarafından belirlenen okul bütçesi, çalışma süresi ve niteliklerine bağlı olarak belirlenen ücret tutarını alırlar. Ayrıca, uygun gördükleri bazı okullarda sözleşmeli olarak çalışabilirler. Ancak sözleşmeli memurluktan öğretmenliğe geçmek isteyen kişinin ilgili kuruma başvurmuş olması gerekmektedir. Bu başvurunun kabul edilmesi halinde, sözleşmeli memurlar öğretmenliğe geçiş yapabilir.

“MADDE 8 – (1) Devlet memurluğundan ayrılmış olanlar, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere yeniden atama kapsamında başvurabilir.
Memurluktan öğretmenliğe geçiş için öncelikle ilgili bölümlerden birinde lisans veya yüksek lisans eğitimini tamamlayan başvurucunun, öğretmenlik için alınacak Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen yeterlik sınavından başarıyla geçmesi gerekmektedir. Ardından ÖSYM tarafından düzenlenen TEOG-Türkiye Eğitim ve Öğretim Sınavına girerek başarılı olmalısınız. Bu sınavdan başarılı olmanız halinde, ilgili Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuru yaparak “İl Öğretmenlik Yetiştirme Kursuna Alım Sınavı”na girmeniz gerekir. Bu sınavda da başarılı olup kursu tamamladıktan sonra ilgili mevzuat gereği memurluktan öğretmenliğe geçişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kurumlar Arası Nakil YokDüzenlemede, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı açık olarak yer almıştır. Buna göre Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B`li örneğin Milli Eğitim Bakanlığına geçemeyecektir. Burada en önemli husus belediye ve üniversitelerde çalışanlardır.
Sözleşmeli memur, genellikle devlette bir kamu kuruluşunda sözleşmesine göre çalışmaktadır. Bu durumda, sözleşmeli memur başka bir kuruma geçebilir, ancak müdürün onayıyla ve mevcut sözleşmesinin sona ermesini takiben. Sözleşmeyi sonlandırmak, memurun mevcut kurumdan ayrılması anlamına gelir, bu nedenle sözleşme sona ermeden veya mevcut kurumun izni olmadan başka bir kuruma geçemez.

Öğretmenlikten memuriyete geçebilmeniz için devlet hastanesinden ya da üniversite hastanesinden sağlık durumunuzun öğretmenlik mesleğini yerine getiremeyeceği ancak geri hizmette memurluk yapabileceğinizi belirtir bir rapor alarak dilekçenizle beraber kurumunuza müracaat etmeniz gerekir.
Evet, öğretmen memurluğa geçebilir. Öğretmenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarında işe alınmalarını sağlayan mevzuat çerçevesinde bunun mümkün olduğu gözlemlenmektedir. Söz konusu mevzuat uyarınca, öğretmenlerin belirli koşullar dahilinde bazı kurumların personel yapısına alımları gerçekleştirilmektedir. Bu alımlar genellikle mesleki bilgi, yetkinlik ve tecrübe bazlı olup, atanma sonrası öğretmenlerin personel statülerini de belirlemektedir.

Evet, sözleşmeli öğretmenlik başvurusu yapmak isteyen adayların (KPSSP10 ve KPSSP121) itibarıyla 50 ve üzerinde puan almış olması şarttır.
Herkes sözleşmeli öğretmen olamaz. Sözleşmeli öğretmen olmak için öncelikle bir öğretmen yeterlilik belgesine sahip olmak gerekir. Ayrıca, hizmet veren kurumun öncelikli olarak daha önce öğretmenlik yapmış ve/veya yeterli eğitimini almış olan kişileri tercih etmesi de beklenmektedir.

(1) Devlet memurluğundan ayrılmış olanlar, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere yeniden atama kapsamında başvurabilir.
Konu ile ilgili olarak, yetkili kurumlardan alınacak resmi bir karar olması halinde geçişin mümkün olacağını söyleyebiliriz. Ancak bu durum, ilgili kurumun kriterlerine göre değişebilir. Örneğin; mevcut mesleğinizi ilgili çalışma alanınızda en az 10 yıl uygulamayı tamamlamış olmanız ve ilgili bir lisans programına başarı ile katılmış olmanız gerektiği durumlar da olabilir. Bu tür geçişlerin yapılabilmesi için sizin öncelikle bu şekilde bir geçiş isteğinde bulunmanız ve yetkili kurumlardan alınacak kararın ardından iznedilmesi durumunda sizin de bu geçişe götüren belirli bir ön yükümlülükler altında davranmanız gerekebilir. Bu noktalarda ile ilgili olarak genellikle İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından verilen bir karar olur.

KPSS alımları ile sözleşmeli personel boş kadrolarına yerleşip atanan ancak bazı sorunlardan dolayı bu pozisyonlara gitmeyen personelde tekrar tercih yapabilirler. Bu kişiler aynı zamanda kadrolu memur alımına da başvurabilirler.
Sözleşmeli memurun tekrar tercih yapması mümkün değildir. Sözleşmesi sona eren memur, kendi başvurusu üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı ilana göre yeniden atanabilir. Daha sonra ise tekrar tercih yapamayacağını lütfen unutmayın.

Eğer memur kadrolu olarak çalışıyor ve yeniden atama yapıldığı kadro 399'a tabi olan sözleşmeli öğretmenlik ise bu durumda muvafakat alınmasına gerek yoktur. Memurun bu gibi durumlarda çalıştığı kurumdan istifa ederek sözleşmeli olarak atandığı kuruma geçebilir.
Kadrolu memur öğretmen olabilir, ancak bu durum milli eğitim bakanlığının öğretmen atama kurallarına göre değişebilir. Örneğin, Kadrolu Memur öğretmen olarak tayin edilmesi için belli bir yaş sınırı bulunabilir veya gerekli kurallara uymak üzere bir başvuru gerekebilir. Ayrıca, ülkenin ilgili yasalarına uygun olarak öğretmene verilecek maaş da farklılık gösterebilir.