Sınıf Düzenini Bozan Öğrenciler İçin Neler Yapılabilir


Sponsorlu Bağlantılar

Örneğin; sınıfa geç gelmek, sınıfa gürültüyle girmek, başkalarına bağırmak, üzerine yürümek, tartaklamak, tehdit etmek, saldırmak; haşin davranmak; arkadaşlarına hükmetmek; zorbalık yapmak; makul eleştirilere düşmanca tepki göstermek; kırıcı ve küfürlü konuşmak, sözle taciz etme, arkadaşlarına sahte ithamlar yöneltmek, ...
Bu durumda, öğretmenin sınıf içinde öğrenciye uygulanabilecek seçenekler olabilir. Birincisi, sınıfta dersi dinlemeyen öğrenciye odaklanarak sözlerini almak ve neden dersi dinlemeyi tercih etmediğini anlamaya çalışmak. İkincisi, düzenli olarak sözlü uyarılar ya da not alma gibi fiziksel cezalar vermek olabilir. Üçüncüsü, öğrencinin okula ve diğer öğrencilere saygısını artırmak için olumlu ödüllendirme yoluna gitmek. Her durumun kendine has bir yaklaşım gerektirdiğini unutmamalıdır.

İstenen davranışın gösterilmesini ve yerleşmesini saglamanın yolları olarak övgü ve ödülle destekleme (olumlu pekiştireç), övgü ve ödülü kaldırma (ara verme), istenmeyen bir sonuca son verme (olumsuz pekiştireç), acı ve sıkıntı veren bir uyarıcıyı verme (ceza) önerilmektedir.
1) Sözlü Taciz: Sıkça uygunsuz konuşmalar, alaycı konuşmalar, başkalarına hakaret etme, ön yargılı davranışlar vb. 2) Fiziksel Taciz: Elbiseleri ya da kişisel mülkiyeti yıpratma, küfür söyleme, yakmak, bıçaklamak gibi davranışlar. 3) Sinnetsiz Davranış: Sınıfta huysuzluk, bağırmak, atıştırmaya bayılmak, yaşanmaz hale gelmek gibi davranışlar. 4) Teknolojik Davranış: Sınıfta tablet kulanmak, telefon kullanmak, sesli mesaj paylaşmak, web sayfaları gezmek gibi davranışlar. 5) İmkansız İsteklerde Bulunma: Öğretmenlerin sınıfı yönetmek için verecekleri tüm kararlara itiraz etme, imkansız taleplerde bulunma ve öğrencilere sürekli baskı uygulama gibi davranışlar.

İstenmeyen davranışların oluşmasına göre farklı stratejiler kullanılır. Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Sorunlu öğrencilere her zaman sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Onların hissettiklerini anlamaya çalışın ve duygularını kabul etmeye yardımcı olmaya çalışın. Sorunlu öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için özel bir plan oluşturmak da önemlidir. Plan, kurallar, sınırlar ve sonuçları belirtmelidir. Sınırların önemli olduğunu anlamalarını sağlamaya çalışın. Uygun biçimde davranması gereken durumlar esnasında onlara hatırlatmaktan çekinmeyin. Onlara ne amaçla hareket ettiklerini açıkça anlatın. Öğrencilerin ilerlemesini sağlamak için ödüller veya cezai yollara başvurulabilir ancak her zaman onlara saygısız bir şekilde yaklaşmamaya özen gösterin.