Sınava Girmeyen Öğrenci İçin Ne Yapılır


Sponsorlu Bağlantılar

Sınava girmeyen öğrenci velisine bildirilecek! Yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu okul yönetimince yazılı, e-posta veya bakanlık mobil bilgi servisi ile velisine bildirilecek.
Yazılıya girmemeyen öğrenciye, öğrencinin geç memnuniyeti için özür dilemesinde bulunması ve kendisine verilen imkânları daha iyi değerlendirme çabasında olması gerektiğine dair bir not yazılabilir. Özür diledikten sonra öğrencinin, derslerini yoğun bir şekilde çalışarak ve başarılı olmak için tüm imkânları kullanarak geleceğe yönelik planlar yapacağını umduğu da belirtilmelidir.

Bu nedenle tek ders sınavına bile girmişse o öğrencinin tüm sene boyunca girmediği sınav ve performans notlarına “G” yazılmak zorunluluğu vardır. Ancak öğrenci sürekli devamsız ve hiçbir sınava girmemişse o öğrencinin notları boş bırakılmalıdır. Nitekim bu durumu anlatan bir yazı MEB tarafından da yayımlanmıştır.
Hayır, sınava girmeyen öğrenci sınava giremez. Sınav kayıtları yapılır ve öğrenciler sınava zamanında katılmak zorundadır. Sınava girmeyen öğrenci sınava giremez veya geç gelemez.

"MADDE 19 – Dönem sonu sınavına girme hakkını elde ettikten sonra, herhangi bir nedenle bu sınava girmeyen veya girdiği halde başarılı olamayan öğrenciye bütünleme sınavına girme hakkı verilir.
Yazılı sınava girmezseniz, sınıfınızdaki diğer öğrencilerden daha düşük notlar alabilirsiniz. Sınavlar, üniversite giriş için gereken notları elde etmek için veya daha yüksek bir not ortalamasını elde etmek için kritik öneme sahiptir. Unutmayın, sınava girmezseniz, o zaman o notu elinize alamazsınız. Bu nedenle, sınavların önemi ve öğrencilere kazanılan katkılarını unutmayın. Yazılı sınava girmezseniz, ileride yapacağınız seçimler ve kariyer kararlarının arkasındaki büyük ölçüde düşük notların getirdiği sıkıntı üstesinden gelmemesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu sınava dersten başarısız olan her öğrenci girmek zorunda.Öğrenci 10 dersten başarısız ise her biri için sınava girmek zorunda. Öğrenci bu sınava girmezse normal yazılıya girmemiş gibi işlem görür. Yukarıdaki örnekten hareket edecek olursak sınava girmeyen öğrencinin puanı 170:5=34'e düşecektir.
Hayır, sınava girmeyen öğrencilere performans notu verilmez.

Sınav varsa proje ödevi, performans çalışması, derse katılıma ilişkin performans puanı var. Sınava katılmak yoksa bunların hiçbiri yok." Yani Sınavlara girmeyecek olan öğrencilere performans notları vs hiç bir not verilmeyecek.
1. Devamsızlığın nedenlerinin belirlenmesi: Devamsızlıkların arkasındaki asıl sebep tespit edilmelidir. Öğrencilerin okula karşı ilgisizliği, ailesel etkenler, sosyal çevre, alanına ilgisizlik, sağlık sorunları, okulda başarısızlık gibi nedenler olabilir. 2. Öğrenciyi motive etmek: Öğrenciye geri dönüşümden derslere olan bağlılığı artırmak için kendini ödüllendirmesi, onu ilerleme göstermesi ve özel ödevler verilmesi gibi teşvikler yapılmalıdır. 3. Öğrencileri desteklemek: Öğrencinin kişisel gelişim için herhangi bir aracı kullanmasına ve ihtiyaçlarına göre öğretmenlerin desteğinin sağlanması gerekir. Böylece öğrenci okula daha fazla bağlanacaktır. 4. İletişim kanallarının kurulması: Öğrencinin devamsızlıklarını önlemek amacıyla sürekli olarak okulda olmasını sağlamak için öğretmenlerin öğrencilerle iletişim kurması gerekebilir. Öğrenciler iletişime geçtiğinde, devamsızlıklarını önleyebilecek tavsiyeler verebilirler. 5. Dersleri kişiye özel hale getirmek: Öğrencilere konuları anlamak için kendi özelliklerine uygun ders programları hazırlayabilir ve öğrencilerin sıkılmasını engelleyebilir.

Bu bağlamda okulunuzda devamsız durumda olan öğrencilerin takiplerinde; 1- Öğrenci kayıt alanında olduğu için kayıt edildi. Ancak, kayıt edildiği tarihten itibaren okula gelmiyorsa 222 sayılı Kanunun 52.maddesi gereğince (3 gün içinde)veli veya vasinin gerekçe bildirmesi gerektiği muhtarlık kanalıyla bildirilmeli.
Sürekli devamsız öğrenciye yönlendirme, destek ve teşvik etmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Öncelikle, öğrencinin okula daha sık katılması için motivasyonunu arttırmak için ona destek verilmelidir. Örneğin, gelecekteki başarılarının önemli bir parçası olabilecek özel projeler için yardım sağlanabilir. Ayrıca, öğrencinin ebeveynleri ile iletişime geçilerek sorumluluk bilincini kazandırmaları için yardımcı olmak da çok önemlidir. Böylece, öğrenciye neyin önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Öğrenci desteğinin arttırılması ve ona karşı sorumluluk alınması gerekiyorsa, okulun görevleri arasında desteğin sürekli artırılması da önemlidir. Buna ek olarak, derslerde beklentilerin belirlenmesi ve bu beklentilerin her hafta öğretmenler tarafından değerlendirilmesi, öğrencinin sürekli ilerleyişini görmeyi kolaylaştırabilir. Son olarak, öğrenci için uygun bir meslek seçimine destek sağlamak yararlı olabilir.

Velinin bilgilendirilmediği ve yazılı haberdar edilmediği sürece sorumlunun okul idaresi olacağı, Devam etmeyenlerin yanında okula hiç kaydı yapılmayan öğrencilerin de bulunduğu, bu öğrencilerin e-okul sisteminden takibinin yapılarak, yine muhtarlarla işbirliği yoluna gidilmesi gerekmektedir.
Üniversite sınavına girmezseniz, dilediğiniz lisans bölümüne kayıt yapamazsınız. Bu durumda üniversite okumak istiyorsanız, başka bir seçeneğiniz olmaz. Yani, üniversite sınavına girmek zorundasınız.

Ara sınav(vize), bitirme(final) veya bütünleme(telafi) sınavına girmezsem ne olur? Herhangi bir sebeple ara sınav, bitirme ve bütünleme(telafi) sınavlarına giremeyen veya sınavı geçersiz olan öğrenci bu derslerin sınavlarından sıfır (0) puan almış kabul edilir.
Üniversite sınavlarına girmezseniz, üniversitelerdeki bölümlerden birine kayıt yapamazsınız ve eğitiminizi tamamlayamazsınız. Üniversite sınavlarının başarıyla başarılması durumunda, üniversitedeki öğrenci olarak eğitiminize devam edebilirsiniz. Aksi halde, belirli bir meslek için eğitim alamayacaksınız ve diplomadan yararlanamayacaksınız.