Sıfır Atık Belgesi Sorgulama


Sponsorlu Bağlantılar

Öncelikle, Entegre Çevre Bilgi Sistemi'nde yer alan 'VATANDAŞ GİRİŞ' bölümüne, e-Devlet üzerinden, T.C. Kimlik No ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılır. Sıfır atık bilgi sistemi kutucuğuna tıklanır.
Sıfır Atık Belgesine, çevre ve Şehircilik Bakanlığının web sayfasında (https://cevre.csb.gov.tr/) bakılabilir. Sürücü belgesi (Ruhsat) ekranına girerek, girilen bilgilere göre sıfır atık belgesini arayabilirsiniz.

«Sıfır Atık Bilgi Sistemine» «https://ecbs.cevre.gov.tr/» adresinden veri girişi yapılabilmektedir. «Hesap (Firma, Kurum)» butonuna basılır. Açılan sayfadaki «Hesap Bilgileri» kontrol edilir. «Tamam» butonuna basılır.
Sıfır atık sistemine giriş için öncelikle kurumsal çevre politikası veya yerel çevre kurallarını kabul etmelisiniz. Bir çevre konsepti oluşturmalısınız; üretim, tüketim ve ticaret cephesinden süreçleri kapsayacak şekilde. Süreçlerinizi izlemek için araçlar oluşturmalısınız. Hangi ürünlerin geri kazanımı mümkünse, geri kazanım programlarını hayata geçirmelisiniz. Üretim, tüketim ve ticaretin ne kadar çevreye zarar verdiğini azaltacak ürün ve hizmetler üretmeye çalışmalısınız. Bütün bunların sonuçlarını raporlamak ve çevre sorumluluğunuzu ölçerek pozitif ve negatif etkilerini tespit etmelisiniz. Son olarak, çevresel konulara ilişkin önlemler geliştirerek, ürünlerin ve hizmetlerin üretim sürecindeki çevresel etkileri azaltmaya çalışmalısınız.

ADIM: EÇBS Tesis İşlemleri1. E-devlet şifresiyle https://ecbs.cevre.gov.tr adresinden hesap sayfasına girilir (Kurumunuz onaylı olarak görünecektir). 2. Eğer tesisinizin adresi firma adresinizle aynı ise hesabım bölümünde onaylı görünen firmaya ait bilgi satırının sonundaki işlem yap butonuna basılır.
Sıfır atık belgesi almak için, bir kuruluşun veya kurumun atıklarının toplu olarak üretilmesini sağlayacak gereksinimleri yerine getirecek ve çevre kurallarına uygun şekilde toplu olarak geri dönüşümünü sağlayacak sistemlerin projelendirilmesi gerekmektedir. Proje taslakları belgelendiği ve onaylanmaya gönderildiği zaman, yönetmeliklerin kapsamı ve müşterilerin istekleri doğrultusunda, yetkilendirilmiş olan aracı kurum tarafından belge verilebilir.

Sıfır Atık Bilgi Sistemi12 Temmuz 2019 Tarih ve 30829 sayılı Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki firma bünyenizden kaynaklanan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yönetimi, firmanızdan çıkan atık miktarları ve atık envanterinizin oluşturulduğu ve bilgilerinin girildiği entegre çevre bilgi sistemi uygulamasıdır.
Sıfır Atık Bilgi Sistemi, tüketim aşamalarında ve üretim sürecinde ortaya çıkan atık miktarını azaltmak için kurulan bir sistemdir. Çevreye zarar vermemek ve üretimde verimli ve ekonomik bir sistem ortaya çıkarmak amacıyla, üretim ve dağıtım süreçlerinde sıfır atık üretimi amaçlayan bu sistem; satın almayı, üretim üretimini, ambalajlamayı, taşıma atıklarını ve satın alma ile pazarlama arasındaki her süreci içerir. Sistem ayrıca, ürünlerin üretim tesislerinden satın alma anlaşmalarına dek endüstrinin çoğu parçasının kontrol edilmesini ve yönetilmesini sağlayarak, atıkların minimalize edilmesi ve zaman ve para kaybının önlenmesi konusunda çözümler geliştirir.

Sıfır atık belgesini vermek üzere, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri yetkilendirilmiştir. temel seviyede sıfır atık belgesi almakla yükümlüdür. Sıfır atık belgesini almak üzere başvurular Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
Sıfır Atık Belgesi, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurumsal web sitesinden indirilebilir. Aşağıdaki adımları takip ederek Sıfır Atık Belgesi’ni başarıyla indirebilirsiniz: 1. Bakanlık web sitesine gidin: https://cevre.csb.gov.tr 2. Ana sayfadan "Belgeler" sekmesine tıklayın. 3. Çıkan sayfada "İndirme Linkleri" başlığını bulun ve Sıfır Atık Belgesi'nin bulunduğu başlığına tıklayın. 4. Ardından PDF dosyasının indirme bağlantısını göreceksiniz ve dosyayı sağ taraftaki "İndir" simgesine tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

(3) Sıfır atık belgelerinin geçerliliği beş yıldır. Belge alma yükümlülüğü bulunan yerler, belgenin geçerlilik süresi dolmadan üç ay önce belgenin yenilenmesi için başvuruda bulunurlar ve belge süreci yeniden başlar.
Sıfır atık belgesi 2 yıl geçerlidir.

“(4) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1'de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur.
Hayır, sıfır atık belgesi almak zorunlu değildir. Ancak, bir ticari faaliyet için sıfır atık belgesi almanın yararları vardır. Sıfır atık ilkesi, işletmelerin daha verimli, çevreye daha az zarar veren ve daha kolay stratejiler kullanarak daha az atık üretmesini sağlar. Sıfır atık belgesi, işletmelerin yaşadıkları çevreye duyarlılık gösterdiklerini ve çevreye karşı sorumlu olmaya hazır olduklarını gösterir. Bu nedenle, sıfır atık belgesi almak işletmenin gelecekte başarıya ulaşmasında etkin bir strateji olarak görülmüştür.

Sıfır atığın uygulanmasına ilişkin yol göstermek adına hazırlanan “Sıfır Atık Uygulama Rehberi” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sitesinde (http://www.csb.gov.tr/projeler/sifiratik/) yer almaktadır.
Sıfır Atık, Türkiye'de Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen bir çevre koruma programıdır. Program, atıkların toplum ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlayarak üretim ve tüketim boyutunda atık miktarlarını sıfıra yaklaştırma hedefi koymaktadır.