Sendikanın Yetkisini Düşüren Haller


Sponsorlu Bağlantılar

İşçi sendikası, çağrı tarihinden itibaren otuz gün içinde yapılacak olan ilk toplantıya gelmez veya aynı süre içinde toplu görüşmeye başlamazsa yetkisi düşer(STİSK. m. 47/II).
Yetkili sendikanın yetkisi anayasaya göre yürürlükteki yasalar ve mevzuatlar ve sendikanın inisiyatifini kullanmasıyla düşebilir. Aynı zamanda, sendikanın yetkisinin geçerli olabilmesi için, üyelerin desteğini sağlaması ve bir konsensüs oluşturması da gereklidir. Yerel ve ulusal politik durum ve koşullardaki değişimler de yetkili sendikanın yetkisini etkileyebilir.

(2) Bakanlık, kayıtlarına göre başvuru tarihi itibarıyla bir işçi sendikasının yetkili olduğunu tespit ettiğinde, başvuruyu, işyeri veya işletmedeki işçi ve üye sayısını, o işkolunda kurulu işçi sendikaları ile taraf olacak işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işverene altı iş günü içinde bildirir.
Sendika Yetki Tespiti normal şartlar altında bir hafta içinde kesinleşir. Ancak, süreç belirli özel durumlarda (örneğin, ek belge istemi) uzayabilir.

Söz konusu 25. madde şu hükmü haizdir: “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.”
Sendikalı işçinin işten çıkarılması, ülkedeki mevcut hukuki düzenlemeler gereği mümkündür. Ancak, bir sendikalı işçi iş yerinden çıkarılamazken, işsizlik ödeneği alması durumunda, yasal düzenlemeler göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, işverenin sendikalı işçiyi işten çıkarmak için gerekli olan hukuki nedenlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Örneğin, “hayat standartlarının korunması” gibi yasal nedenler olabilir. Sendikalı bir işçinin işten çıkarılması konusunda olumsuz bir durum oluştuğunda ise, işçi ve işveren arasında görüşmelere başlanmalı ve anlaşmaya varılmalıdır. Görüşmelerden sonra, eğer her iki taraf da anlaşma sağlayamamışsa, hakeme başvurularak işten çıkarılma kararının verileceği anlaşılmalıdır.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 25. Maddesinin 5. Fıkrası uyarınca Sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi hâlinde işçi, (işe iade davası) göre dava açma hakkına sahiptir.
Evet, işçi sendikası mahkemeye verebilir. İşverenler veya diğer çalışanlara karşı haklarının ihlali için bir işçi sendikası mahkemeye başvurabilir. Ayrıca, işçi sendikası tarafından temsil edilen işçilere karşı işveren tarafından ihlâl edilen haklarla ilgili olarak davranış ve uygulamalar hakkında mahkemeye şikâyetler de sunabilir.

Alo 170'e şikayetÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bu hattı arayan işçinin ilettiği şikayet kayıt altına alınır.
Sendikaların haklarını koruma ve savunma sorumluluklarını yerine getirmek için lokal sendika temsilcilerine şikayet edilmesi mümkündür. Şikayetler, Birleşik Devletler'in Eyaletleri tarafından yönetilen ve çalışma yasaları ilgili tüm eyaletlerin devlet departmanlarınca denetlenen eyalet departmanlarına gönderilebilir. İşverenlerin herhangi bir haksız uygulamaya maruz kalmak istememelerini önlemek için, ayrıca federal haklar ihlali şikayetleri de U.S. Department of Labor'a gönderilebilir.

“(1) Toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası Bakanlığa başvurarak yetkili olduğunun tespitini ister. İşveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren de Bakanlığa başvurarak yetkili işçi sendikasının tespitini isteyebilir.”
Sendika yetki tespiti, işçinin sendikaya üye olup olmadığının belirlenmesidir.Bu bilgi, işçinin satış sözleşmesi, fiili çalışma koşulları veya belgelerinden edinilebilir. Yetki tespiti için kişinin üyelik bilgilerini sendikalardan talep etmek de mümkündür. Ayrıca, işverenlerden temsilci bulunan bazı kamu ve özel sektörel kuruluşlar aracılığıyla da yetki tespiti yapılabilir. Bu yöntem, işçinin durumunu işverenin gözetiminde değerlendirmesini sağlar. Yetki tespiti aynı zamanda, sendikanın üyelerinin haklarını koruduğunu ve sözleşme taraflarının diğer tarafın taleplerine saygı göstererek çalışmalarını sürdürdüğünü doğrulamak amacıyla da kullanılabilir.

İşçiler bazen sırf herhangi bir sendikaya üye olduğu için işten çıkarılabilirken bazen işverenin istemediği bir sendikaya üye olduğu için işten çıkarılabilmektedir. Ya da tam tersi işverenin kendi kontrolünde olan bir sendikaya üye olmadığı için iş sözleşmesi feshedilebilmektedir.
Sendikalı işçiler, işyeri sendikayı kabul etmesini istemelerine rağmen, işveren sendikayı kabul etmezse, işçilerin haklarını korumak ve mağduriyetlerini önlemek için çeşitli düzenlemeler yapılabilir. İlk olarak, işçiler açık bir şekilde taleplerini ortaya koyabilirler. İstenen şeyler arasında ücret artışı, çalışma saatlerinde kısıtlama, uygun işgüvencesi veya diğer çalışma koşulları gibi talepler olabilir. İşçiler, daha geniş çapta olacak olan toplu sözleşme memnuniyetsizliklerini göstermek için işverenlerden bir teklif elde etmek için grevler gerçekleştirebilir. Ancak, bazı durumlarda, grevler uygulanması yasaklanabilir. Yukarıda belirtilen önerilerin yanı sıra, işçiler de, haklarını korumak için hakkında dava açma hakkına da sahiptir.

Yetki tespitine itiraz, nedenleri belirtilmek suretiyle yazının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren altı iş günü içinde mahkemeye yapılır. İtiraz dilekçesinin mahkemeye verilmeden önce görevli makama kayıt ettirilmesi gerekir.
Sendika yetki tespitine itiraz, Devlet İş Kurumu Engelliler ve Meslek Hastalıkları İşçi Hakları Uygulama Merkezi (DEİK-MEHMU) tarafından prosedürleri dahilinde değerlendirilecektir.