Sendika Yetki Belgesi Alındıktan Sonra Ne Olur


Sponsorlu Bağlantılar

Toplu Görüşmeye Çağrı ve Toplu Görüşme. Taraflardan biri, yetki belgesinin alındığı tarihten itibaren on beş gün içinde karşı tarafı toplu görüşmeye çağırır. Çağrı tarihi, çağrıyı yapan tarafça derhâl görevli makama bildirilir. Bu süre içerisinde çağrı yapılmazsa, yetki belgesinin hükmü kalmaz.
Eğer sendika 15 gün içerisinde toplu görüşme çağrısı yapmazsa, üye işçiler tarafından başlattıkları toplu iş görüşmesi süreci yasal olarak kesintiye uğrayacaktır. Sendikanın Yetki Belgesini almasına rağmen, toplu iş görüşmeleri taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda yetkililer tarafından önlemler alınabilir ve uymayan sendikaya cezai işlemler uygulanabilir.

(2) Bakanlık, kayıtlarına göre başvuru tarihi itibarıyla bir işçi sendikasının yetkili olduğunu tespit ettiğinde, başvuruyu, işyeri veya işletmedeki işçi ve üye sayısını, o işkolunda kurulu işçi sendikaları ile taraf olacak işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işverene altı iş günü içinde bildirir.
Yetki tespiti sürecinden alınan rapor veya karar, tebliğ gününden itibaren 10 gün içerisinde Sendika İl Temsilciliğine/ Genel Merkezine/ İl Müdürlüklerine bildirilir.

Bakanlık kayıtlara göre başvuru tarihi itibariyle yetkili sendikayı tespit ettiğinde başvuruyu, işyeri veya işletmedeki işçi ve üye sayısını, ilgili işkolunda kurulu işçi sendikaları ile taraf olacak işveren sendikasına veya sendika üyesi olmayan işverene 6 işgünü içinde bildirir.
Sendika yetkisi Kanunda tanınan tüm işçilerin yasal olarak faaliyet göstermelerine izin veren 18 Şubat 1990 tarihindeki izin verilmiştir. Ancak, bazı işyerlerinde sendikaların kurulmasına izin verilmemiştir.

İşçi sendikası, çağrı tarihinden itibaren otuz gün içinde yapılacak olan ilk toplantıya gelmez veya aynı süre içinde toplu görüşmeye başlamazsa yetkisi düşer(STİSK. m. 47/II).
Sendika yetkisi, sendikanın denetim altına alınan kuruluşlar ve işçiler arasındaki probleme çözüm bulmaya ve anlaşmaya varma yetkisine dayanır. Sendikalar, emeklilik, özlük hakları, ücretler, iş saatleri ve işyeri kuralları gibi konularda işçilerini korumak için temsil eder. Sendika yetkisi, yürürlükteki yasalara göre her sendikaya özel olarak tanımlanır. Sendika yetkisi, sendikaların üyesi olan işçiler tarafından onaylandıktan sonra şirketler ve işverenler tarafından kabul edilerek başlayacaktır. Bu yetkinin ne zaman kaybedildiği, üye sayısının azalma ihtimalini dikkate alarak, her sendikaya özel olarak belirlenir.

İşçiler bazen sırf herhangi bir sendikaya üye olduğu için işten çıkarılabilirken bazen işverenin istemediği bir sendikaya üye olduğu için işten çıkarılabilmektedir. Ya da tam tersi işverenin kendi kontrolünde olan bir sendikaya üye olmadığı için iş sözleşmesi feshedilebilmektedir.
Işyeri sendikayı kabul etmezse, işçiler sendika tarafından sunduğu haklar ve güvencelerden yararlanamayacaktır. Sendikaya bağlı çalışanlar, çoğunluk temsilciliği esasına göre hak ettikleri maddi ve manevi hakları talep edemeyeceklerdir. Işyeri sendikayı kabul etmezse, buradaki çalışanlar toplu sözleşme ve işçi hakkı tesisatından faydalanamayacaktır. Ayrıca, sendikanın yürüttüğü sosyal aktivitelerden haberdar olamayacakları gibi, çalışma koşulları üzerine düzenlemeleri de uygulanamayacaktır.

Söz konusu 25. madde şu hükmü haizdir: “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.”
Evet, sendikalı işçiler de işten çıkarılabilir. Sendikalı işçi olmak, işten çıkarılma konusunda haklarınızı korumaktan ziyade, daha iyi haklar veya ücretler elde etmeyi sağlar. Ancak, sendikal statüsü işten çıkarma sorunu ile ilgili olarak bir avantaj sağlamaz. İşverenin bir sendikalı işçiyi işten çıkarması durumunda, mevzuatın öngördüğü prosedürleri izlemelidir. Bu prosedürler arasında, ele alınan konulardan en az iki hafta önce işçiyi bilgilendirmek, işçiye konu hakkında müzakere fırsatı vermek ya da işçinin temsilcisine haber vermek gibi aşamalar bulunur.

Bu konuda son söz sendikaların. Yeni düzenlemede ise ocak itibarıyla sendikalı memurlar üç ayda bir (ocak, nisan, temmuz ve ekimde) 400 lira ikramiye alacak.Yıllık toplam ikramiye 1.600 liraya çıkacak.
Sendika, üyelerine her yıl bir kez para vermektedir. Yılda bir kez ödeme yapılmasına rağmen, üyelerin parasını her ay almak isteyebilirler. Her ay ödeme almak için, Sendika üyeliğinizi başka bir kurum ile birlikte kullanmanız gerekir.

6356 Sayılı kanunun “İş kolunun tespiti” kenar başlıklı 5. maddesi uyarınca yetki tespit davaları, ilk derece mahkemesi tarafından iki ay içerisinde, kararın temyiz edilmesi halinde ise yüksek mahkeme tarafından yine iki ay içerisinde kesin olarak karara bağlanması gerekmektedir.
Sendika yetki davasının süresi, giden tarafın konuyla ilgili itirazlarına veya taleplerine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak Sendika'da yetki davasının süresi arasında iki hafta ile bir yıl arasında değişmektedir. Ancak bu süre, Sendika'nın talep ve itirazlarına göre değişebilir.