Sendika Geriye Dönük Farklar Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

İş kanununa göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilir ve birim fiyatı saatlik ücretin %50 arttırılması ile bulunur. Toplu iş sözleşmelerinde fazla çalışma zammı %10 daha arttırılarak genellikle %60 olarak belirlenir.
Fark, iki değer arasındaki farkı gösterir. Bu, iki sayının arasındaki büyük olanın küçük olana çıkartılarak bulunabilecek aritmetik bir işlemdir. Örneğin, 4 ve 7 arasındaki fark 3'tür; 4'den 7 çıkartılır: 7 - 4 = 3.

Toplu iş sözleşmesi nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarında işveren/kurum/idare, işyerinin tescilli bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunarak Toplu İş Sözleşmesinin onaylı bir nüshasını dilekçe ekinde ibraz edecektir.
Toplu İş Sözleşmesi Farkları Sgk bildirimleri, SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından yürütülen bir prosedür olan Toplu İş Sözleşmesi Farkı Bildirimi ile işletmeye tanınan ödeneğin SGK tarafından takip edilmesi amacıyla yapılır. Bu bildirimin içeriği, eklenen belgelere ve ödemelere göre de farklılık gösterebilir. Ödeneğin yatırıldığı durumda, işletmenin kimlik bilgileri, banka hesap numarası ve ödenmiş tutarın tamamı SGK’ya bildirilmelidir. SGK’nın internet sitesinden, e-fatura kullanılarak da bu bildirim gerçekleştirilebilir. Ayrıca sözleşme farklarının artması durumunda, mevcut farklarla ilgili olarak işletmece her ay SGK'ya rapor verilmesi gerekebilir.

Toplu iş sözleşmesi, hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmedir.
Ödeme, bir kişinin veya kuruluşun, alacaklının bir borçtan dolayı ödeme yükümlülüğü altında olduğu çoğunlukla para ile mevcut olan bir ödemedir. Ödeme genellikle mevduat hesapları, kredi kartları, tahvil ve senetler veya nakit olarak yapılabilir. Ödemenin yapılması, hem alacaklının hem de borçlunun haklarının korunmasını sağlamaktadır.

Toplu görüşmenin süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür. Toplu görüşmenin sonunda bir anlaşmaya varılırsa taraf temsilcilerince imzalanır.
Sendika görüşmeleri her durumda farklı süreler alır. Bir sendikanın maksimum olarak kanunen izin verdiği süre en fazla 21 gündür ancak bazı durumlarda bu süre kısalabilir. Örneğin, sendika haklarının kullanımını etkileyen bir çalışma ortamında, daha kısa bir süre belirlenebilir. Görüşme süresini belirlemek için her iki tarafın mevcut koşulları karşılaştırarak makul bir süre belirlemeleri önerilir.

Fiyat farkı ödemesi ağırlık oranları üzerinden yapılan işler için ek fiyat farkı ödemesi Fe = An.E.(Pn-1) formülü üzerinden hesaplanacak.
Fiyat farkı, satın alınan ürün için ödenen ve piyasa değerinin arasındaki fark olarak hesaplanır. Fiyat farkının verilecek bir fiyata göre hesaplanması için, (satış fiyatı - piyasa değeri) / satış fiyatı formülünü kullanabilirsiniz. Örneğin, bir ürünün satış fiyatı $50 ve piyasa değeri $45 olduğunu düşünelim. Bu durumda, fiyat farkı (50 - 45) / 50 = 0.1 olarak hesaplanacaktır.

Fiyat Farkı Hesap Yöntemleri. 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmelerinin 8. Maddesine göre, fiyat farkı verilebilmesine ilişkin esas ve usullerin tespitinde Kamu İhale Kurumunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Fiyat farkı hesaplamasının yapılması genellikle muhasebeci, finansal araştırmacı veya mali analist tarafından gerçekleştirilir. Muhasebeci veya finansal araştırmacı, kar farklarını ve nakit akımlarını hesaplamak için gerekli önlemleri alır ve organize eder. Mali analist ise, şirket performansına ilişkin oranları ve grafikleri üretir.

SGK ödenmeyen prim için işvereni takip eder ve prim alacağını icra yoluyla da olsa tahsil eder. İşveren muhtemelen girişinizi ve çalışma sürenizi kuruma bildirmemiş. Durum böyleyse işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde, hizmet tespit davası açmadığınızdan, hakkınız zamanaşımına uğramış.
Geriye dönük kaç yıl inceleme yapılabileceği, kullanılan verilerin türüne ve niteliğine bağlıdır. Bazı veriler 10 veya 20 yıla kadar gibi uzun süreli süreçleri de yansıtabilirken, diğer veriler çok kısa süreleri gösterebilir.

Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Hayır, geriye dönük prim ödemesi yoktur. Prim ödemeleri genellikle gelecekteki ücretlerin ödenmesi için yapılır.