Seçmeli Dersler Nelerdir


Sponsorlu Bağlantılar

Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
Her okulun farklı seçmeli ders seçenekleri bulunmaktadır. Okullar, her öğrenci için ortalama 3 ile 7 tane seçmeli ders sunar.

Seçmeli ders, seçilip seçilmemesi tamamen öğrencilere bırakılan ve kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Her öğrenci seçmeli dersler arasından ilgisini çeken ve yeteneğinin yeterli olduğu dersleri seçer.
Seçmeli dersler, öğrencilerin yeteneklerine, ilgi alanlarına ve gelecek hedeflerine göre seçmelidir. Örneğin, öğrencilerin liseden mezun olmak istedikleri meslek için onlara gerekli olan dersleri seçmelidirler. Aynı zamanda öğrencilerin kişisel veya akademik ilgi alanlarına da yönelik seçme dersleri de seçebilmeleri mümkündür. Seçmeli dersler, öğrencilerin temel eğitimlerini desteklerken, onların gelecek hedefleri açısından da yararlı olacaktır.

MEB, lise öğrencilerine 1013 farklı seçmeli ders sunuyorTüm lise türlerinde okuyan ve sayıları 6 milyonu bulan öğrencilerin de seçebileceği toplam 1013 farklı ders bulunuyor.
Listeye bağlı olarak, bazı okullar ders seçmeli dersler sunabilir. Bu dersler öğrenci tarafından seçilen ve çoğu zaman seviye olarak da sınıflandırılan, özel konularda ayrıntılı çalışmaları içeren özel derslerdir. Örnek olarak, tarih, ekonomi, felsefe, müzik ve bilgisayar bilimleri gibi seçmeli dersler bulunabilir. Yaş, okulun programına bağlı olarak, öğrencilerin başka okulların seçmeli derslerini almalarına izin verilebilir.

Her ne kadar okullarımızda seçmeli derslerin mantığı doğru olarak işletilmiyor olsa da, bu derslerin gerçekten öğrencilerin isteği doğrultusunda verilmesi gerekir. Ayrıca bu dersler, temel becerileri kazandırma veya sınama amacı gütmediği için, öğrencileri zorlayacak boyutlara taşınmamalıdır.
Seçmeli dersler çok önemlidir. Çünkü bunlar kullanıcının çocuğun mücadele, sevgi ve saygı gibi daha derin duygularını geliştirmek için onun kişisel ilgi alanlarına göre değişen çalışma etkinlikleriyle desteklenmesini sağlaması gereken önemli bir parçasıdır. Seçmeli dersler aynı zamanda çocuğun gelişimini destekleyen ve öğrenme sürecini kolaylaştıran, olumlu öğrenme becerilerini destekleyen ve daha geniş bir eğitsel alanın kurulmasına olanak sağlayan önemli bir faktördür. Böylece çocuğun çalışma becerileri geliştirerek yeteneklerini teşvik edebilirsiniz.

Öğrenci almış olduğu üniversite seçmeli dersinden başarısız olduğunda, sonraki dönemlerde farklı bir ders alabilir, kaldığı dersi alma zorunluluğu yoktur.
Seçmeli bir dersten kalmanın sonuçları, öğrenciye bağlıdır. Eğer derse katılmamış olan öğrenci, o dersin konularını başarıyla öğrenmiş ise, hiçbir şey olmayacaktır. Ancak, seçmeli dersin not ortalaması ile ilgili olmak üzere, öğrenci, not ortalamasını etkileme ihtimalini göze almalıdır. Ayrıca, seçmeli bir dersten kalma durumunda, öğrenci mezuniyet veya diğer kayıt aşamalarında herhangi bir sorunda da olması muhtemeldir.

ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
Eğer seçmeli ders almazsanız, zorunlu olarak alacağınız diğer derslerin içeriğini etkileyebilir. Örneğin, seçmeli ders almayan bir öğrenci, aynı bölümde daha fazla alana hâkim olmak yerine, daha kısıtlı bir alana yoğunlaşmış olabilir. Ayrıca, seçmeli dersler üniversite hayatında akademik ve sosyal etkinlikleri de dengelemekte yardımcı olur, bu da öğrencilerin diğer derslerde daha başarılı olmalarına destek verir.

Seçmeli dersler ise ortaokul 5-8. sınıflarda alınabiliyor. Her sınıfta haftada en fazla 8'er saat ders seçilebilecek. Seçmeli derslerle birlikte ortaokul 5. ve 6. sınıflarda haftalık ders saati 36'şar saat; ortaokul 7 ve 8. sınıflarda ise haftalık ders saati 37'şer saat olacak.
Seçmeli derslerin süresi, kursa göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle seçmeli dersler, bir üniversitede 2 saatlik bir derse eşit olacak şekilde tasarlanır. Buna rağmen, seçmeli dersler bazen daha kısa veya daha uzun bir süreye sahip olabileceğini unutmayın.

Ortaokul öğrencisiyim, seçmeli derslerden sınav olacak mı? - Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz seçmeli dersler de dahil olmak üzere tüm derslerden istemeleri halinde sınava girecek ve sadece bir sınav puanı karneye yansıtılacak.
Evet, seçmeli derslerin de notları verilebilir. Bu, öğretmenin kararına bağlı olarak değişebilir. Ancak bazı durumlarda bu gerekli olmayabilir. Örneğin, bir dil kursunda, öğrencilerin belli bir sürede, belirli bir alanı bitirmeleri isteniyorsa ve bu alan için not vermek mümkün değilse, not verilmeyebilir.