Seçmeli Ders Seçme Tarihleri


Sponsorlu Bağlantılar

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başladığını açıklamıştır. Yapılan duyuruya göre, ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihleri 2-20 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Öğrenciler, lisedeki seçmeli dersleri genelde ilk yılın başında ya da bitiminde seçebilir. Öğrenci, genelde okulun seçmeli dersler listelerini temel alarak, kendisi için en uygun olanları seçerek öğretim yılı boyunca kalmaya devam edebileceği dersleri seçebilir. Öğrenciler, seçtikleri dersleri değiştirmek istiyorsa genelde öğretim yılının ilk iki haftasında bunu yapabilirler.

2022-2023 Eğitim Öğretim yılı için Seçmeli Ders belirleme işlemleri 05 - 21 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.
2023-2024 seçmeli derslerinin tarihleri henüz belli değildir. Seçmeli derslerin hangi tarihlerde başlayacağını öğrenmek için öğrenci el kitabınıza ya da okulunuzun web sitesine göz atmanız gerekecektir.

Seçmeli Ders belirleme işlemleri 02 - 20 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Her üniversite ve her bölüm için seçmeli ders sayısı farklı olabilir. Bazı üniversiteler, öğrencilere bir yıl boyunca en az beş, maksimum altı seçmeli ders seçme imkanı tanıyor. Bazıları ise öğrencilerden dört seçmeli ders almasını istiyor. Her üniversitenin seçmeli ders sayısı, belirli kriterlere göre değişebilir.

Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
Eğer seçmeli ders almazsanız, diğer programlarla ilgili zorunlu dersleri başarıyla tamamlamanız gerekecektir. Universite derslerinizi başarılı bir şekilde tamamlayabilmeniz için çok daha fazla çalışmanız ve daha iyi anlayabileceğiniz konulara odaklanmanız gerekecektir. Seçmeli dersler, konuların derinlemesine öğrenilmesi gereken ya da geliştirmek istediğiniz konulara odaklanmanızı ve bununla ilgili beceriler geliştirmenizi sağlar. Bu nedenle, seçmeli ders almazsak, bazı alanlarda daha az vakit ayırabilecek ve kendi yeteneklerimizi gösteremeyebileceğimiz bir ortama maruz kalabileceğiz.

ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
Derslerin sayısı bir öğrenciye göre değişmektedir. Bazı liselerde seçmeli derslerin sayısı 3–4'e kadar çıkabilirken; diğer liselerde bu sayı 4–5'e kadar artabilir. Ön ödemeli üniversitelerde ise, her bölüm için ayrılmış seçmeli dersler olabilir.

(7) Birinci yarıyıl öğrencileri hariç, alınabilecek dersi olan öğrenciler her dönemde en az 20 AKTS'lik ders seçmek zorundadır. (8) Öğrencinin, bir yarıyıldaki ders yükü, 30 AKTS; bir yıldaki ders yükü ise 60 AKTS'dir.
Evet, seçmeli dersler saydırılabilir. Bir okulun öğrencilerine verdiği seçmeli ders seçenekleri çoğu kez belli bir sayıda sınırlandırılır. Örneğin, iki seçmeli ders zorunludur ve her biri için seçenekler mevcuttur. Böylece, öğrencilere sunulan seçmeli dersler saydırılabilir.

DERS SAYDIRMA İŞLEMLERİ UYGULAMA ESASLARIÖğrenciler, daha önce alıp başarısız oldukları veya çekildikleri zorunlu dersleri tekrarlamak zorundadır. Başarısız olunan ders seçmeli ise, öğrenciler aynı dersi veya başka bir seçmeli dersi, başarısız olunan dersin yerine saydırarak tekrarlayabilirler.
Seçmeli derslerin seçilmesi, öğrencinin okula kaydolduğunda burslu öğrenci olarak kabul edilmesi koşuluyla, liseye devam eden her birey tarafından yapılmaktadır. Okulun önerdiği seçmeli dersler arasından öğrenci, kendi tercihine en uygun olanları seçer.

Seçmeli dersler eğitim kurumları tarafından öğrencilere verilir ve öğrenciler tarafından da seçilir. Seçmeli dersler oldukça fazla olur ve her öğrenci kendi istediği seçmeli dersleri seçerek bunlar ile ilgili dersler alır.
Üniversitede seçmeli derslerin seçimi, öğrencinin üniversiteye kayıt oluşu ile başlar. Öğrencilerin tercihlerini yapabilecekleri zamanlar genelde birinci, üçüncü ve beşinci dönem sonlarına denk gelir. Buna ek olarak, öğrenciler kendi üniversiteleri tarafından belirlenen en geç tarihten önce kayıt gerçekleştirmelidir. Bu tarih, tüm üniversitelerin zamanlama kurallarına göre farklılık gösterebilir. Bazı okullarda kayıtların yapılması için daha önceki tarihler de belirtilmiş olabilir. Esas olan, öğrencilerin kayıt işlemleri için en geç belirlenen tarihe sıkı sıkıya sarılmalarıdır.