Sağlık Özrü Tayini Yapanlar


Sponsorlu Bağlantılar

Soru 6) Sağlık özrüne başvuranlar nerelere tayin isteyebilirler? Cevap : * Görev yaptıkları yerde kalmaları hâlinde kendisi, eşi veya çocuklarının sağlık durumlarının tehlikeye gireceğini belirtir sağlık kurulu raporu ile tedavi olmak istediği yere tayin isteyebilir.
Evet, sağlık özrü olmak herhangi bir kişinin başvurusuna bakım memurluğu zorunlu olarak cevap vermek zorundadır. Kişinin bir sağlık özürüyle görev değiştirilmesini istemesi durumunda, başvurunun değerlendirilmesi için başvuru sahibi tarafından doktor raporu veya diğer uygun belgelerin de sunulması gerekebilir.

Evet, sağlık durumu özründen dolayı öncelikli olursunuz.
Sağlık özürleri, hastalık ya da yaralanmalardan kaynaklanan özellikle ciddi veya sürekli olan toplumsal yaşamda performansın aksamasına neden olan engellerdir. Sağlık özürlerine ilişkin herhangi bir önceliğe sahip değildir, ancak eğer sağlık sorunları kritik bir duruma ulaşırsa, ciddi olası sağlık problemleri olup olmadığı belirlenmelidir. Bu durumlarda, kişinin dikkatli bir şekilde tıbbi gözetim altında tutulması önerilmektedir. Ayrıca, kişinin durumuna uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini bilmek de önemlidir. Sağlık özürleri konusunda, kişinin kendisi ile doktorunun arasında kurulan başarılı bir iletişimin çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Eğer anne, baba ve vasi tayin edilen kardeş rahatsızsa, rahatsızlığı da ciddi bir boyuttaysa sağlık özrü tayini istenebilir. Bunun için hasta olan kişiye özel hastane ya da devlet hastanesi farketmez bir sağlık kurulu raporu alınması lazım.
Sağlık özrü tayini talep etmek için, ilgili hastaneye bir dilekçe veya başvuru yazısı göndermeniz gerekmektedir. Dilekçe veya başvuru yazısında, talep edilen sağlık özürünüzün ne olduğunu, bu sağlık özürünün sizi nasıl etkilediğini ve bununla ilgili tespiti neden gerekli olduğunu açıkça belirtmeniz gerekecektir. Ayrıca, özür olmaktan dolayı yaşayacağınız ekonomik zararlar ve/veya diğer kayiplara da değinmeniz gerekebilir. Bu yazının ekinde, sağlık durumunuzu doğrulamak için gerekli olan tüm belgeleri de eklemelisiniz.

Soru 6) Sağlık özrüne başvuranlar nerelere tayin isteyebilirler? Cevap : * Görev yaptıkları yerde kalmaları hâlinde kendisi, eşi veya çocuklarının sağlık durumlarının tehlikeye gireceğini belirtir sağlık kurulu raporu ile tedavi olmak istediği yere tayin isteyebilir.
Sağlık özrü olması durumunda, tayin isteme hakkı vardır. Ancak, bu tayin isteği, sağlık durumuna göre değerlendirilmelidir. Örneğin, işverenin başvuranın sağlık problemlerinin iş güvenliğini tehdit edip etmediğini anlaması için sağlık raporu alma hakkı vardır. Buna ek olarak, işveren ayrıca başvurana haklı bir nedenle alternatif bir iş önerisi de yapabilir.

Evet, sağlık durumu özründen dolayı öncelikli olursunuz.
Sağlık özrüne öncelik verilmesi, kişinin kendi sağlığının yanı sıra başkalarının da sağlığıyla ilgili haklarını korumaya yönelik kararları destekleyen bir yaklaşımdır. Sağlık özrünün önceliği, kişinin hayatının kalitesini ve sağlığını korumasını desteklerken, toplumun gelişiminde sonucu olan fert ve toplumsal çıkarlar arasında bir denge bulmayı amaçlar. Sağlık özrünün verilmesinin temel nedeni kişinin yaşam hakkına, bedensel ve ruhsal sağlığına saygı duyan politik, sosyal, ekonomik ve geleneksel düzenlemelerdi.

Eğer anne, baba ve vasi tayin edilen kardeş rahatsızsa, rahatsızlığı da ciddi bir boyuttaysa sağlık özrü tayini istenebilir. Bunun için hasta olan kişiye özel hastane ya da devlet hastanesi farketmez bir sağlık kurulu raporu alınması lazım.
Sağlık Özrü raporu almak için bir doktor muayene randevusu almanız gerekmektedir. Randevu almak için hastanenin sağlık çalışanlarından yardım alabilirsiniz. Muayene sırasında doktorunuz size hangi sağlık özürünüzün olduğunu ve ne durumda olduğunu sormaya devam edecektir. Sağlık Özrü Raporunu almak için sadece kayıtlı olduğunuz doktorunuzdan alabilirsiniz. Raporların içeriği hastanın fiziksel, psikolojik, zihinsel sağlığının görünüşünü ve sağlık özrünün doğasını tespit etmek amacıyla hazırlanmış tıbbi belgelere dayanarak hazırlanmaktadır.

Eşinizin çalıştığı ilçeye tayininiz çıkana kadar 2 dönem de başvuru yapabilirsiniz hocam ancak il içinde tayin istediğinizde her yer değil sadece eşinizin çalıştığı ilçe ve ikametinin olduğu ilçe açılır. İkisinin farklı ilçelerde olması şansınızı artırır. Evet il içi özür başvurusu yapabilirsiniz.
Genellikle eş durumu bir kez yapıldıktan sonra tekrar eş durumu yapılmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, mevcut koşullarda aşılar veya diğer tedavi seçenekleri göz önünde bulundurulmalıdır; bu durumda, tekrar bir eş durumu yapılması uygun olabilir.

Düzenlemeye göre; organ nakli bekleyen ve tüp bebek tedavisi gören öğretmenler, zaman ve sıra sınırlaması olmadan “sağlık özrü” grubundan tayinlerini isteyebilecek.
Tüp bebek tedavisi, sigortalının herhangi bir sağlık özürü durumunda kapsam dahilinde değildir. Sağlık sistemlerinde, sağlık özürünün kamuya yönelik sosyal politikalar ile karşılanması için finansal destek sağlanmasına olanak verecek şekilde planlanmıştır. Bu nedenle, tüp bebek tedavileri de bu çerçevede değerlendirilmemektedir. Bir sigorta şirketinden alınan hastalık veya kaza sağlık sigortası poliçesinde tanımlanmışsa, özel bir koşul aranmadan tüp bebek tedavisi kapsayabilir.

İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir.
Sağlık raporu için %100 oranında sağlıklı olmak gerekmektedir.

Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir." hükmü yer almaktadır.
Sağlık Bakanlığı mazeret tayini; kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışan personelin, görevinden izin alma durumunda uygulanmaktadır. Bu izin, gerekçesine göre yasal/ihalenin öngördüğü süreler içerisinde verilir. Mazeret tayinleri, geçici olarak bir başka sağlık kuruluşuna atanması anlamına gelmektedir. Mazeret tayinleri, hastanede süresiz olarak veya kısa süreli olarak atama yapmaya yetkili olan merci tarafından tanımlanan talepler doğrultusunda gerçekleştirilir.

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Çoğu durumda, eş durumu tayininin bitmesi için 1 yıl içinde olması gerekir. Ancak, bazı durumlarda bu süreyi kısaltabilir ya da genişletebilirsiniz. Örneğin, bir nikah şahidi olarak sizin etkinliğinizin 1 yıl içinde teslim edilmesi gerekebilir, ancak kamuya açık böyle bir durumun kaydının tutulması için daha uzun bir süre gerekebilir. Yada, aile içi kavga veya kötü davranışlar nedeniyle tarafların birbirlerinden ayrılma zamanı için birkaç ay yeterli olabileceği gibi, diğer kişiyle herhangi bir iki kişiliğe sahip değilse kamuya açık böyle bir durumun kaydının tutulması için daha uzun bir süre gerekebilir. Bu konuda en iyisi kendi ülkenizin kanunlarından ve yerel mahkemelerden destek almak olacaktır.