Sgk Geriye Dönük Borçlanma Yasası Çıktımı


Sponsorlu Bağlantılar

Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Evet, bazı kredi kartı ve banka kredilerinde geriye dönük ödeme seçeneği bulunmaktadır. Bu tür ödemeler genellikle kullanıcının ödemelerini gecikmiş olan mevduat hesapları üzerinden yapmasına olanak tanır. Geriye dönük ödemeler normalde faiz ve diğer masraflar içermez.

Bu nedenle biz de bu yazımızda 5510 sayılı Kanun kapsamında borçlanılabilecek süreleri ele alacağız. Kadın sigortalıların ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 3 defa ile sınırlı olmak üzere doğum tarihinden sonra sigortasız geçen 2 yıllık süreyi borçlanabilirler.
yasalara göre, bir insanın sağlık sigortası olmadan geçen süreleri borçlanmasına izin verilmez. İstanbul Anlaşması gereği, hastalara yasal olarak ücretsiz ve eşit temel sağlık hizmetleri sunulmalıdır. Bu nedenle, özellikle sigortasız kalan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının sağlanması için ücretsiz olarak sunulması gerekmektedir. Bu durumda sigortasız kişilerin sağlık hizmetlerine ulaşabilmeleri için geçerli bir borçlanma planı da mevcut değildir. Bunun yerine, saatli ücret rodajları gibi özel ödeme planlarının kullanılması daha uygun olacaktır.

SSK yönündenSSK'da boşluk doldurma mümkün değildir, aksine hizmet akdine istinaden fiili çalışma önemlidir. Fiili çalışma olmadığının SGK'ca tespiti halinde dahi sigortalı görünülen günler iptal edilmekte, SGK'ya ödenen primler gelir kaydedilmektedir.
Hayır, sigortada boşluk doldurma yoktur. Sigortalar için doldurulacak formlar, belirli şartlara uygun olarak sabit metinler ile doldurulmalıdır.

SGK prim ödemelerimi nasıl gerçekleştirebilirim? Tüm SGK prim/borç ödemelerinizi İnternet Şubesi ve Mobil Şube uygulamamızdan ya da Türkiye Finans şubelerinden hızlı ve kolayca yapabilirsiniz. Dilerseniz Türkiye Finans kredi kartınızı kullanarak sgk.gov.tr üzerinden prim/borç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Borçlanma ödemesi, bir kişinin bir borcunu ödeyebilmesi için yapması gereken maddi görevleri kapsar. Borçlanma ödemesi yapmak için, öncelikle borçlu, borçlu olmayan veya kurumsal bir aracının ortaya koyduğu teminatları incelemek ve onaylamak gerekir. Ayrıca, borçluya, ödeme tarihlerini, faiz oranlarını ve vadesini dikkatlice belirtmeleri teklif edilir. Bir borçlu, ödemelerinin ne zaman gerçekleştiğini, ödemelerin ne şekilde yapılacağını, güncel faiz oranlarını, sözleşmeye konulan ödeme tarihlerini ve diğer ödemelerle ilgili tüm bilgileri dikkatlice okuyarak anlayabilir. Ödemeler, genellikle ödeme kaunu, banka havalesi, özel bir emir ya da e-ödeme olarak yapılır.

5510 sayılı Kanunun93. maddesinde Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihitakip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zaman aşımına tabidirşeklinde düzenleme yapılmıştır.
Her durumda farklı olabilir, ancak genellikle 1-5 yıllık geri dönük periyotlar istenmektedir.

Yaşı doldurduğu halde prim eksiği olan ve çalışamayan 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılıyor. Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek.
Maalesef hayır, emeklilik sadece tam zamanlı çalışanlara verilebilecek hizmetlerden biridir. Ancak, eksik çalışanlar için bazı alternatif seçenekler sunulabilir. Örneğin, sigortalı bir emekli sandığı veya emeklilik yatırımı oluşturarak, emeklilik döneminde kar edebilirsiniz. Ayrıca, talebe bağlı olarak, eksik çalışana kısmi emeklilik faydası da sağlayan yoğunlaşmış özellikli programlar bulunmaktadır.

Askerlik süresini en çok 540 gün borçlanabilirsiniz. Yani, emeklilik için 540 gün prim eksiği olanlar bu sürenin tamamını borçlanarak, emekli olabilir. Örneğin, emeklilik için 250 gün prim eksiğiniz varsa, sadece 250 günü borçlanarak da emekli olabilirsiniz.
Hayır, emekli olmak için sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ödenen bir emekli aylığından faydalanmak için sosyal güvenlik kurumuna devamlı çalışma ya da katılım hakkı sahibi olmak gerekmektedir. Prim borçlanarak emekli olunamaz