Robotik Kodlama Örnekleri


Sponsorlu Bağlantılar

Basit anlamıyla bir robotun ya da bilgisayar programının okuyup uygulamaya döktüğü yazılı talimatlar bütünü olan kodlamada öğrenciler, robotun tamamlamasını istedikleri görevlere karar veriyor, bunun için gerekli olan kodu tasarlıyor ve sonucu görmek için robotun hareketlerini gözlemliyor.
Robotik kodlama ile çok sayıda farklı şey yapılabilir. Örneğin, robotların hareket etmesini sağlayan algoritmaların ve komutların gerekli olduğu robot fiziği ve robot hareketleri programlanabilir. Robotlar da sinyaller, veri toplama ve sensörler gibi tespitleri yaparak birçok farklı görevleri gerçekleştirmelerine olanak sağlayabilirler. Örneğin, ev toplu taşıma araçlarının otomatik olarak kontrol edilmesi mümkündür. Aynı şekilde, 3D baskılar için gerekli olan robotik kodlamadan faydalanılabilir. Robotik kodlama sayesinde tarım veya lojistiğe ait robotlar inşa edilebilir.

Kodlama dersi aynı zamanda programlama ve yazılım dersi olarak da isimlendirilebilir. Kodlama dersi ile öğrencilere bilgisayar yazılımı geliştirmenin (programlamanın) temelleri öğretilmek amaçlanmaktadır.
Robotik Kodlamayı başlatmak için öncelikle bir robot ve onu kontrol edebilmek için bir yazılım gerekir. Yazılım seçimi, hangi robot tipi kullanılacağına bağlıdır. Bazı çevrelerde sürücü yazılımları kullanılabilecekken, bazılarında yüksek seviyeli programlama dilleri kullanılabilir. Her durumda, robotun özelliklerini ve gereksinimlerini anlamak için yeterli bilgiye sahip olmak gerekiyor. Ayrıca farklı robot diğerlerine göre değişen kontrol üniteleri ile donatılmış olabilir ve bunların da kontrol etmek için yardımcı olan özel araçlar olmaları gerekebilir.

Dileyenler robotik kodlamanın temellerini atmak için Basic ve Pascal dillerinden yararlanabiliyor. Ayrıca BasicX, Parallax ve Basic Micro gibi monitörler aracılığıyla Pascal ve Basic dilleriyle robotik kodlama yapılabiliyor.
Kodlama dersinde öğrenciler programlama dili öğrenirler. Programlama temelleri, programlama yapısı ve sözdizimleri, programlama metodolojileri veya kod yazma becerileri hakkında öğretilir. Eğitmenler programlamaya dair algoritma kavramlarını daha kolay anlaşılması için örnekler, taslaklar ve senaryolar ile tanıtırlar. Öğrenciler de problemleri çözmek için kod dağıtımlarıyla desteklenen projelerle çalışırlar. Kodlama dersinde ayrıca çevrimiçi kod yaratma aracı ve platformları da kullanılır. Bu aracı kullanarak öğrenciler programlamayı daha iyi öğrenir ve becerilerini geliştirebilirler. Aynı zamanda çoğu kodlama dersinde, kod güvenliği, kod performansı, kod optimizasyonu ve kodun çevresel etkileri hakkında da bilgi verilir.