Özel Sektör Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Dilekçesi


Sponsorlu Bağlantılar

MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Doğum yapan kadın çalışana verilebilecek maksimum izin süresi 4 ay (120 gün) olarak belirlenmiştir. Ancak bu izin süresi kanun hükümleri gereği emekli edilmesine kadar kullanılabilecektir. Bu süre içinde doğum öncesi ve doğum sonrası işlere devam edebilir, ücret alabilir.

Doğum sonrası analık izninden sonra kadın işçiye isteği üzerine ücretsiz yarım çalışma izni verilir. Bu ücretsiz iznin süresi; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün boyunca haftalık çalışma süresinin yarısı kadardır.
Doğumdan sonra ücretsiz izin almak için, öncelikle çalışanın çalışma anlaşmasında bu tür bir düzenleme yapılmış olması gerekmektedir. Eğer anlaşmada bu tür bir düzenleme varsa, çalışana doğumdan sonra ücretsiz izin hakkı verilmiş olur. Doğumdan sonra ücretsiz izin almak için, çalışanın kurumsal personel ofisine başvurması gerekebilir ve mümkün olan en kısa sürede müracaat edilmesi gerekir. Çalışanın iş yeri tarafından onaylanmış ve imzalanmış bir "Doğum İzin Belgesi" aranmalıdır. Doğumdan sonra ücretsiz izin almak için, bu belgelemeleri gösteren resmi kanıtlara sahip olmak gerekir. Ayrıca, çalışanın talebi kapsamında ödenmeyecek ücretli izinlerini de dikkate almak ve bu izin süresini uygun şekilde düzenlemek de gerekir. Çalışan, istenen belgeler üzerine doğumdan sonra ücretsiz izin almak için başvuruda bulunabilir.

Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla, kadın çalışana birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve sonraki doğumlarda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.
Türkiye'de çalışan kadınlara 18 haftalık doğum izni verilmektedir. Bu süre 18 hafta veya 90 gündür.

Birim tarafından ücretsiz izin talebi Personel Daire Başkanlığına iletilir. Personel Daire Başkanlığınca ilgilinin ücretsiz izne ayrılması ile ilgili Olur Rektörlük Makamının onayına sunulur.
Ücretsiz izin onaylamasını normal olarak çalışanın patronu verir. Bununla birlikte, çalışanlar kendi ücretsiz izin taleplerini şeflerine ve işverenlerine sunabilir. Bazı durumlarda, yetkili üst düzey yöneticiden de onay istenebilir.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Parça Parça Kullanılabilir mi? Doğum sonrası ücretsiz izin süresi bölünebilir ancak bölünse bile kullanım süresi özel sektörde 6 ay, kamuda 24 ay ile sınırlıdır.
Özel sektöre bağlı çalışanlar için doğum sonrası ücretsiz izinler parça parça kullanılabilir mi, bu konuda kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Bazı özel sektördeki işverenler doğum sonrası ücretsiz izin haklarının parça parça kullanılabileceğini uygun görürken bazıları ise bu imkanı çalışanların kullanımına sunmaz. Bu nedenle özel sektöre bağlı olarak çalışanlar, doğum sonrası ücretsiz izin haklarının parça parça kullanılabileceği konusunda kendi işverenlerinden ayrıntılı bilgi almalıdır.

Aylıksız izin kullanan memur için Kurumlar tarafından aylıksız izin süresi içerisinde de genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.
Doğum sonrası ücretsiz izin için sigorta yatırılmaz. Ancak doğum sonrasında alınan ücretsiz izin süresince, emekli sandığından alınan maaşlarınız düşük olabilir. Bu durumda emekli sandığınız tarafından ödenen maaşlarınız rutin olarak ödenecektir. Sigorta konusunda daha fazla detay bilgiye Sağlık Bakanlığı web sitesinden veya sağlık sigortası sigorta şirketlerinden ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, doğum belgesiyle birlikte doğum sonrası ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Ücretsiz izin tarihi itibariyle ilgili sistemlerden çıkış işlemleri gerçekleştirilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin dilekçesi, sendikaya veya işvereninize müracaat edilmesi gereken en doğru adrestir. Sendika, ilgili Yasalar kapsamında işvereninize isteğinizi doğrudan iletebilir veya sizin adınıza dava açarak öncelikle bir karar alınmasını sağlayabilir. İşvereninizden alacağınız ücreti ve diğer teknik detayları belirlemek için de çalışma yasalarını kontrol etmeniz gerekir.

4857 sayılı İş Kanunu madde 74'e göre ayrıca, kadın çalışanlar doğum izni bittikten sonra (toplam 16 veya 18 hafta) altı aya kadar doğum nedeniyle ücretsiz izin talep edebilirler. Bu noktada 6 aylık süre doğum izninin bitiminden itibaren başlar ve 6 ayın dolmasının ardından ücretsiz izin hakkı da ortadan kalkar.
Doğum izninizin bittiğinden emin olduğunuzda, işinize geri dönmelisiniz. İlk olarak, kurumunuzun çalışanlarının dönecekleri hakkındaki politikalarını okuyun. Bazı kurumlar, doğum izninin sonuna yakın iş aralıkları veriyor. Çoğu zaman işe dönerken Aile ve Refah Bölümü'nden (Aile ve Refah Bakanlığı) bir teslimat raporundan geçmeniz gerekebilir. Bu belge, işe ayrılmanızın tarihini ve nedenini gösterir. İşinize döndükten sonra, ücretinizin artırılmasını isteyebilirsiniz. Bazen bu, ek süreler için ödenen yüksek ücretler halinde olabilir. Ayrıca, çalışma şartlarınızda geçici değişiklikler isteyebilirsiniz. Bu arada, çalışma ortamınızda kullanabileceğiniz uygulamalar veya tedbirler hakkında çalışma arkadaşlarınızdan veya yöneticinizden bilgi alabilirsiniz.