Özel Okul Para İadesi Dilekçe Örneği


Sponsorlu Bağlantılar

Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. Kayıt sırasında ya da kurumdan ayrılış tarihine kadar öğrenci için ödenen tutar iade edilecek ücretten az ise, öğretim kurumu eksik kalan kısmın ödenmesini isteyebilir.
Genel olarak özel okullardan ayrılmak isteyen öğrencilerin ücretleri iadesi mümkün değildir. Ancak her durum farklıdır ve her özel okuldaki politikalar farklıdır. Öğrenci ya da ebeveyn okula başlamadan önce özel okulun ücret iade politikalarını kontrol etmelidir. Bazı okullar, öğrencinin sözleşme gereğince belirli bir zamanda okuldan ayrılması durumunda bazı koşullarda ücret iadesi yapmaya kabul edebilir. Bu nedenle, öğrenciyi okuldan ayrılmak isteyen her ebeveyn öncelikle özel okul ile iletişim kurarak uygulanacak koşulları öğrenmelidir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 24/1. Maddesinde ise tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden dönme hakkına sahip olduğu düzenlenmiştir.
Özel okul ücreti iadesinin süresi, öğrencinin okul rehberliğinden veya okul kayıt ofisinden alacağı bilgilere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Birçok okulda, öğrenci ödemelerini yaptığı andan itibaren 30 ila 90 gün arasında bir süre içinde ücret iadesi talep edebilir.

Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.
Özel okullara verilen para genellikle devlet tarafından sağlanan özel katkı payı ya da değişik yardımlar düzenlemeleri (öğrenci bursu veya staj teşvikleri gibi) ile sağlanır. Bu tür yardımların geri alınıp alınmayacağı, bu kurumların katılmakta oldukları programa ve belirli koşullara bağlıdır. Eğer program koşulları ve şartları uygun olarak yerine getirilmişse, o zaman bu tür yardımların geri alınması yükümlülüğü ortaya çıkmaz. Ancak, eğer bu kurumlar program için koşulları ve şartları yerine getirmemekte ise, o zaman programdan yararlanan bu kurumların, bu yardımların bir kısmını ya da tamamını geri ödemek zorunda kalabilecekleri durumlar da ortaya çıkabilir.

“………Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 56. maddesinde; ''Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.
Özel okullar, para iadesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, eğer özel bir okul kapanmış ya da hizmet kalitesi düşmüşse, öğrenciler fena hâlde mağdur edilmiş olabilir. Bu durumda, özel okullar, öğrencilere uygun olarak çözüm üretmek veya bazı kısmi para iadeleri yapmak zorunda olabilir. Ayrıca, özel okullar bazen kendi iradesiyle öğrencilere para iadesi yapabilir. Örneğin, öğrencilerin başarısız olması durumunda, okul bazı parçaların ücretini iade edebilir. Özel okulların yaptığı tüm para iadelerini resmi olarak belgelendirmeleri gerekmektedir.

Hangi ürünler iade alınır? Ürünün orijinalliğini, hijyenikliğini ve tekrar satılabilirliğinin korunması gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir şekilde ürün ambalajı hasarlı ürünleri, ambalajı açılmış, kullanılmış, tahrip olmuş ve benzeri durumlarda ürünleri iade alamamaktayız.
1. Müşterinin siparişi ile ilgili beklentilerini karşılamayan ürünler 2. Kullanılmış veya hasarlı ürünler 3. Galeri gereksinimlerine uygun olmayan ürünler 4. Açılmış, kırılmış veya imalat hatalarına sahip ürünler 5. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler

Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Genel olarak, iade almak yasaledir. Ancak, ürünü satın aldığınız yerin kurallarına göre değişebilir. Örneğin, bazı mağazalar ürünleri iade etmek için belirli bir süre aralığında iade ettirmenizi isteyebilir. Bazı mağazalar, ürünün öncesinde kullanılan ya da bozulmuş olması durumunda, iadeyi kabul etmeyebilir. Bu tip detaylarla ilgili olarak, satın aldığınız mağaza ile lütfen iletişime geçin.

İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, bankamatik kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
Ücret iadesi ne zaman yatacağı, ödediğiniz biletin ve satın aldığınız uçuşun türüne göre değişebilir. Bazı durumlarda, ücretin hemen iade edileceğini söyleyebiliriz, ancak genel olarak havayolu şirketinin kendi politikaları belirleyecektir. Örneğin, bazı havayolları aldıkları ücreti, iptal sözleşmesine göre belli bir süre içinde geri ödeme yapabilir. Battığınız havayolunun kendi politikalarını kontrol ederek bu konuda tam bilgi alabilirsiniz.

Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.Tüketicinin cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren, satıcı 10 gün içerisinde aldığı toplam bedeli tüketiciye iade etmek durumundadır.
İade, sipariş edilen ürünün alıcıya ulaşmasından itibaren 14 gün içinde yapılmalıdır. Satıcı, alıcıya satın alınan ürünün geri iadesini kabul ediyorsa, alıcının ürünü geri göndermeden önce ona iadesini kabul edeceğinden emin olmasını sağlamak için bir bildirim yapılması gerekebilir. İade süresi, alıcının ürünü geri gönderdiği tarihe kadar devam eder.