Özel Eğitim Sınıfı Nöbet Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Bu öğretmenlere ayrıca nöbet görevi verilmez. Bu şekilde görev yapan özel eğitim öğretmenlerine haftada 3 saat nöbet ücreti %25 artırımlı olarak ödenir.
Özel eğitim öğretmenleri nöbet tutmak zorunda değildir. Her ne kadar özel eğitim öğretmenleri okulda yeteneklerine ve çocuklara göre özel dersler vermek için orada çalışıyor olsa da, bazı okullarda diğer öğretmenlerin üstlenmek zorunda olduğu ödevleri gerçekleştirmeleri beklenmeyebilir. Bununla birlikte, okul yönetimi ve öğretmenler arasında araya bir anlaşma ile özel eğitim öğretmenleri de nöbet tutulmasını talep edebilir. Tüm durumlara bağlı olarak, özel eğitim öğretmenlerinin nöbet tutma durumu değişebilir.

Özel eğitim öğretmeni kimdir sorusuna; duygusal ve fiziksel olarak desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin öğrenme eksikliklerini gideren kişidir, yanıtı verilebilir. Her öğrencinin yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesi için çabalar, ebeveynler ile sürekli iletişim halinde olur.
Özel eğitim öğretmenlerinin görevleri, çocukların ve gençlerin herhangi bir özürü, sınırlı kapasitesi veya davranışsal sorunları olan bireylere özel eğitim hizmetleri vermektir. Özel eğitim öğretmenleri, okul yönetiminin ne gibi özel destek sağlamaları gerektiğine ve bu tür desteğin etkili bir şekilde uygulanmasına ilişkin kararları alır ve bu desteğin öğrenme sağlama anlamında plan ve programlar oluşturur. Eğitim materyalleri oluştururlar ve uygularlar ve öğrencilerin gelişimlerini monitör ederler. Ayrıca, özel eğitim öğretmenleri çevresel etmenlerin öğrencilerin performanslarını nasıl etkilediğini de değerlendirir. Özel eğitim öğretmenleri aynı zamanda çocukların ve ailelerin gelişimsel ve davranışsal ihtiyaçlarını anlamak için ortaklaşa verilen hizmetlerde yer alıp, öğrencilere ve ailelere danışmanlık hizmeti sunarlar.

İlkokul ve ortaokulda görev yapan özel eğitim öğretmenleri ve öğrencilerinin teneffüs hakkı vardır.
Özel eğitim sınıfı öğretmenlerinin teneffüs çıkarma durumu kurumun kendi kararlarına bağlıdır. Bazı özel eğitim sınıflarında öğretmenlerin teneffüse çıkma izni verilirken, bazılarında ise sınıftaki öğrenciler gözetim altında tutulmadıkça öğretmenlerin teneffüs çıkmasına izin verilmez. Bu nedenle özel eğitim sınıfı öğretmenlerinin teneffüs çıkarma durumu kuruma göre değişkendir.

ç) Eğitim alacak öğrencilerin hastalığı ve eğitim ortamına ilişkin şartlar dikkate alınarak ilköğretim veya özel eğitim programı uygulanan ortaöğretim kademesinde öğrencilerin haftalık ders saati haftada 10 ders saatinden; diğer ortaöğretim kademesinde olanlar için ise haftada 16 ders saatinden az olmayacak şekilde ...
Her durumda özel eğitime katılacak çocuğun yeteneği, öğrenme stilleri veya ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir. Ancak, haftada yaklaşık 8-10 saatlik bir program önerilmektedir. Özel eğitim, çocuğun özel ihtiyaçları ve durumu doğrultusunda özelleştirilebilir. Örneğin, bazı özel öğrenme güçlükleri (ÖPG) olan çocuklar için 5-6 saatlik seanslar daha uygundur. Ancak, sınıfları daha fazla süreyle takip etmesi gereken çocuklar için bu ders saatleri 10 saate kadar çıkabilir.

Yönetmeliğin 44/11. maddesinde yapılan değişiklik şöyle: "Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Öğretmene nöbet verilmez; nöbet tutan kişi genellikle güvenlik personeli, öğrenci veya okul memuru gibi çalışanlardır.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır. (10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."
Öğretmen, öncelikle nöbet tutmak istemediğini okul müdürlüğüne veya başka yetkililere bildirmelidir. Öğretmen ayrıca bu durumu dile getirebileceği diğer kanalları denemelidir. Bu kanallara göz atmak ve bunlarla ilgili konuları öğrenmek için okulun idari birimi ile temasa geçebilir. Ayrıca, nöbet tutmaya niyetinin yokluğunu kural ve yönetmelikleri takip etmek ve uygunsuz davranışları önlemek için üstlenmiş olduğu sorumluluğa bağlayarak, herhangi bir olayda ortaya çıkabilecek olası yanlış anlamalardan kaçınmak için de temasta bulunmalıdır.

*Ramlardan yararlanmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Birey Resmi/Özel Bir Okula Kayıtlı Değilse RAM'dan Nasıl Randevu Alabilir? Geçerlilik süresi güncel olan, bireye ait bir engelli/özürlü sağlık kurulu raporu. Hizmet alacak bireyin kimlik fotokopisi.
Raporun kaç yaş sınırı olmadığı için sizin yaş sınırınızı belirlemeniz gerekmektedir. Rapora çalışanların yaş sınırı 18 olmalıdır.

Özel eğitim okul türlerine yönetici olarak hem özel eğitim öğretmenleri hem de bu okullara haftalık ders çizelgesinde yer alan alanların alan öğretmenleri atanabilir.
Özel eğitim öğretmeni bir okul müdürü olabilir, ancak bazı şartları karşılaması gerekir. Bunlar arasında, uygun bir eğitim seviyesine sahip olması, yönetim becerilerini kanıtlamış olması ve yetkili kurum tarafından verilen yeterlilik belgesini almış olması gibi şeyler yer alır. Eğer özel eğitim öğretmeni bu gereksinimleri sağladı ise, müdür olarak atanabileceği bir okula başvurabilir.