Özel Eğitim Sınıfı Giriş Çıkış Saatleri


Sponsorlu Bağlantılar

Tam gün eğitim yapan bir ilkokulda özel eğitim sınıfı öğretmeninin çalışma saatleri nelerdir? OkulDA ders 8 30 da başlayıp 14.00 da bitiyor. Özel eğitim öğrencileri servisle 14. 00 da geliyor. Özel eğitim öğretmeni çocuklarla saat kaça kadar ders yapar.
Özel eğitim ders saatlerinin dakika cinsinden süresi, öğrencinin ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Özel eğitim alan çocuklar için bir ünite normal sınıf ortamındaki derste yaklaşık 45-60 dakika arasında olabilir. Bazı durumlarda, özel eğitim alan çocuklar için derslerin daha uzun sürebileceği veya daha kısa sürebileceği de gösterilmiştir.

c) Bir ders saati süresi 40 dakika olup ders saati ve derslerin dağılımı özel eğitim uygulama okulu haftalık ders çizelgesine göre uygulanır.
Özel eğitim her öğrenci için farklıdır ve kaç saat sürmesi de öğrencinin ihtiyaçlarına ve okulun takvimine göre değişebilir. Öğrencinin özel eğitim ihtiyacını tespit edebilmek için bir çok faktörden hareket edilerek değerlendirmeler yapılmalıdır. Özel eğitimler toplam kapsam ve yükümlülükler bazında öğrencinin ihtiyaçlarına göre planlanmaktadır. Eğitime başlamadan önce, öğrencinin gelişimsel durumu, önceki eğitim deneyimleri ve öğrenciyi tanıyan kişilerin görüşleri değerlendirilerek özel eğitimin gerekli olabileceği değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonucunda özel eğitimin ne kadar süreceği konusunda bir öngörü bulunur.

Buna göre, 21 Eylül'de yüz yüze eğitime başlayan özel eğitim anaokulları ile özel eğitim ana sınıflarında günlük 6 etkinlik saati olmak üzere haftalık toplam 30 saat yüz yüze eğitim öğretime devam edilecek.
Özel eğitim sınıflarının büyüklüğü, katılımcıların sayısına göre değişmektedir. Fiziksel kapasitesine göre bir sınıfın en fazla 15 kişiye kadar eğitim almasına izin verildiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Ancak, çoğu durumda, katılımcı sayısının sekiz veya altı kişiden az olması önerilmektedir. Bu sayı, tutum, öğrenme stilinin dikkate alınarak kişiye özel olarak ayarlanabilir.

(2) Eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır: a) Sınıf mevcutları en fazla 5 öğrenciden oluşur. Bu sınıflarda yetersizliği olmayan çocuklar da öğrenim görebilir. Bu durumda 5'i özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci olmak üzere sınıf mevcutları en fazla 14 öğrenciden oluşur.
Özel eğitim sınıfı ile ilgili her konuda bir sınav uygulaması olmadığı için yapılmaz. Ancak, özel eğitim alanlarında öğrencilerin yeteneklerini, eksikliklerini, ilgi alanlarını ve gelecekteki başarılarını ölçebilmek amacıyla, farklı etkinlikler düzenlenebilir. Buna örnek olarak, özel eğitim öğretmeni tarafından tasarlanan ölçme ve değerlendirme araçları, beceriyi ölçümlemek için kullanılan özellik seviyesi testleri, çeşitli görevler, projeler ve senaryolar gibi çeşitli uygulamalar verilebilir. Bu araçların tamamı özel eğitim öğretmenlerinin değerlendirmesini yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır.

Bulunduğu okulun eğitim programını takip eden özel eğitim sınıfı öğrencilerinin başarıları, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınavlarla ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Ancak, değerlendirmelerde öğrencilerin BEP'leri dikkate alınır.
Okul giriş çıkış saatlerini okulun yöneticisi veya yetkilileri belirler.

Derslerin başlama, bitiş ve öğle arası dinlenme süreleri il çalışma takvimine uygun olarak okul müdürünün başkanlığında okul zümre başkanları ve okul öğrenci temsilcisinden oluşan komisyon tarafından ortaöğretim kurumunun özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir.
Özel eğitim sınıflarının teneffüs durumları, öğrencinin yaşadığı bölgeden ve okuldan bağımsız olarak değişiklik göstermektedir. Bazı özel eğitim sınıflarında teneffüs olmayabilirken, diğerlerinde teneffüs olabilecektir. Öğrenci ve ailesi ile okul arasındaki karşılıklı görüşmeler, öğrencinin özel eğitim sınıfında ne gibi teneffüslerin kullanılabileceğini belirleyecektir.

Bütün yönetmeliklerde diğer branşlar için ders ve dinlenme saatleri düzenlenmiş iken okul öncesi öğretmen ve öğrencileri ile özel eğitim öğretmen ve öğrencilerinin teneffüs hakları bulunmamaktadır.
Özel eğitim öğretmenleri ücret almak için farklı koşullara göre her zaman aynı oranda ücret alamazlar. Bazı durumlarda, özel eğitim öğretmenleri özel nöbet ücreti alabilirler. Fakat genellikle bu, öğrenci kabiliyetlerinin ve ihtiyaçlarının değerlendirilmesine göre değişebilen bir fiyattan oluşur. Ayrıca, özel öğretim personelini kullanan eğitim kurumlarının ücret koşullarını çerezlerinde belirtiyor olmaları da gerekir.

Bu öğretmenlere ayrıca nöbet görevi verilmez. Bu şekilde görev yapan özel eğitim öğretmenlerine haftada 3 saat nöbet ücreti %25 artırımlı olarak ödenir.
Özel eğitim sınıfında devamsızlık süresi, genel eğitime göre daha kısa olup, 5 günlük devamsızlık tutmaya izin verilir.