Ortaokulda Boş Derse Kim Girer


Sponsorlu Bağlantılar

Okullarda boş geçen derslere; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları gireceklerdir.
Boş derslerde öğretmenin yapması gereken şeyler pek çoktur. Öğretmen, sınıftaki öğrencilerin çabasını tespit etmek ve güncellemek için öğrenci kayıtlarını incelemelidir. Ayrıca sınıfta bulunan öğrencileri dinlemeyi, onlardan gelen sorulara cevap vermeyi ve sınavlar ve ödevler hakkında bilgi sağlamayı da ihmal etmemelidir. Bir öğretmen, boş dersler aynı zamanda öğrencilere destek sağlamak için atölye çalışmaları da planlayabilir. Ayrıca, konuyla ilgili sınıf projeleri hazırlayabilir ve sınıf içinde okuma ve tartışmalara sağlayabilir. Bir öğretmen, boş dersler için projeler sunarak öğrencilerin konuya olan ilgisini arttırmaya çalışabilir ve öğrencilerin bilgilerini derinleştirmelerine yardımcı olabilir. Bunlar sadece öğretmenin boş derslerde yapabileceği bazı temel şeylerdir; öğretmen, boş derslerini çeşitli diğer faaliyetleri de planlayarak kullanabilir.

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre nöbetçi öğretmenin görevlerinden birisi dersi boş olan sınıflarda öğrencilere etüt yaptırmaktır. Boş nöbetçi öğretmen yok ise nöbetçi müdür yardımcısı bu işi yapar. Burada ders anlatımı olmadığı için herhangi bir ücret ödenmesi de mümkün değildir.
Müdür ve müdür yardımcıları derse girmek zorunda değildir. Ancak, istekleri halinde kendi alanlarındaki derslere katılabilirler.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler.
Bir öğretmen, bir günde en fazla 8 saat ders verebilir. Genel olarak, bir öğretmenin çalışma saati olarak belirlenen hafta içi 8 saat günde (yani 8.30-16.30 arasında), ancak bu sürenin plandaki diğer öğretmen faaliyetleri (geziler, toplantılar, performans değerlendirmeleri vs.) için kısaltılması mümkün olabilir. Yerel okul bölgelerinin öğretmenlere uyguladıkları zorunlu zaman sınırları da farklı olabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 15 saat aylık karşılığı, 6 saate zorunlu ek ders görevi verilebilmekte buda toplamda 21 saat ders görevi yapmaktadır.
Bu bir okul politikası olarak farklı şekillerde uygulanabilir. Bazı okullar, çocuğun okuldan önce ek ders almasını gerektirebilir ve/veya ona ek dersleri tamamlamanız için yardım etmek için bir başka öğretmene kaydolma şansı vermeyi teklif edebilir. Diğer okullar, çocuğun dersin içeriğini eksiksiz tamamlaması için ek dersler almasını istemeyebilir. Bu durumda, erken okul tercihinde bulunan çocuğun temel olarak okulun kendi programı doğrultusunda çalışmasının önemi vurgulanır. Her okulun politikaları arasında farklılıklar olabilir, bu yüzden çocuğunuzla ilgili konuyla ilgili doğru cevabı almak için okula başvurmalısınız.

Değerli öğretmenim; idarecinin boş geçen derse girip ek ders alabilmesi için öncelikle resimde gördüğünüz gibi; ilçenizden önceden ek ders ücret onayı almanız gerekmektedir. İsteğe bağlı ek ders görevi olarak 6 saat; okuttuğu sınıflar kısmına ise; BOŞ DERSLER yazarsanız ek ders alabilirsiniz.
Boş dersi doldurmak için, öğrenciye ya da öğretmene bağlıdır. Öğrenci, kendi önceliklerine ve ilgi alanlarına göre kendi özel dersini seçerek boş dersi doldurabilir. Öğretmen ise öğrencinin, ders konularının eksik kaldığı yerleri tamamlaması için boş ders programını oluşturarak boş dersi doldurabilir.

Bu duruma göre okullarda boş geçen derslere; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları gireceklerdir.
Hayır, öğretmen boş dersinde okulda olmak zorunda değildir. Ancak belirli durumlar ve görevler haricinde okulda olması önerilmez.

Branş dersi öğretmenine KESİNLİKLE idari görev verilemez(Bu konuda alınmış idari mahkeme kararları var araştırırsanız bulabilirsiniz), dersi olmayan branş dersi öğretmeni KESİNLİKLE okulda durmak zorunda değildir.
Öğretmenin boş günü olabilir ancak, bu tür durumlar genelde okullar tarafından belirlenir ve okulunuza başvurmanız gerekebilir. Örneğin, bazı okullar olağan öğretim günleri arasında öğretmenler için boş gün vermektedir. Ayrıca, okulunuz gerekli olduğu takdirde Eylül ayında ya da bazı diğer dönemlerde öğretmenler için boş günler tanıyabilir.

Cevap: İlgi Yönetmelikte boş gün ile ilgili her hangi bir ifade yer almamaktadır. Boş gün verip vermemek okul müdürünün inisiyatifindedir. MADDE 12- (1) Okul yönetimince hazırlanan haftalık ders programı, öğretim yılı başında veya ders yılı içinde öğretmenler kurulunda görüşülür.
Müdürler öğretmenleri denetleyebilirler, ancak genellikle bunu bölüm müdürlerinin yapması beklenir. Müdürler öğretmenlerin program uygulamalarını, öğrencilerin öğrenme süreçlerini izlemek için düzenli olarak gözlem yapabilir. Bununla birlikte, çoğu müdür eğitim personelini pek denetlemiyor, çünkü öğretmenlerin çoğu aylık öz değerlendirmeler yapıyor ve bölüm müdürlerine raporlar sunuyor.